Keşan Tüm Sivil Emekliler Derneği Başkanı Cengiz Yücel Akay, emekli maaşlarına yapılan yüzde 4’lük zamma tepki göstererek: “Bu hükümet emekli düşmanı. Bizlere, Niye yaşıyorsunuz ölün!” diyor dedi.

EMEKLİYİ SEYYANEN YAPILACAK BİR ZAM KURTARIR

Hükümetin açıkladığı ve ortalama 45 liraya denk gelen yüzde 4 zam ile emeklilerin durumunu düzelmesinin mümkün olmadığını, bu işin seyyanen yapılacak yüksek miktardaki bir zamla ancak çözümlenebileceğini belirten Akay, “Derneğimizin 300’e yakın asil ve 250 de onur üyesi var. Hiçbirimizin durumu bir diğerimizden farklı değil. Memlekette güya enflasyon olmamasına rağmen her geçen yıl biraz daha fakirleşmekteyiz. Bizim bu durumumuz hükümetin emekliye verdiği değerin en güzel göstergesi. Hükümet iktidarda olduğu 10 yılı aşkın süre içinde emeklilere hiçbir şekilde değer vermedi. Bizlere adeta bunlar hâlâ niye yaşıyorlar gözüyle baktığını düşünüyoruz” diye konuştu.

KESİNTİLER YÜZÜNDEN HASTANEYE GİDEMEZ OLDUK

Kendisinin 1994 yılında emekli olduğunu ve o yıllardan bugüne kadar geçen süreç içinde hiçbir zaman şu anki kadar ekonomik zorluklar yaşamadığını anlatan Akay,Yiyip içmeyi bir kenara bırakalım. Artık emekli korkudan hastaneye gidemez oldu. Yanılıp da hastaneye giden ve ardından ilaçlarını alan emeklilerin maaşlarından ne kadar kesinti yapıldığı belli değil. Hesabımıza bir para yatıyor ama nereye ne kadar para kesildi bunu bir türlü öğrenemiyoruz.  Eskiden hiç olmazsa yüzde 10 ilaç kesintisi yapılıyordu ama sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyorduk. Bu hükümet “sağlıkta reform yaptım, parasız sağlık hizmeti veriyorum”  diyor ama bu sadece kağıt üstünde. Biz bedava sağlık hizmeti veriyoruz diye hiç kimseyi aldatmasınlar” dedi.

BAŞBAKAN GENÇLERE 3 ÇOCUK YAPIN DİYOR AMA

Başbakanın her fırsatta gençlere 3 çocuk yapmalarını tavsiye ettiğini ancak genç nüfusun peşinde koşarken, milyonlarca emekliyi mağdur ve muhtaç ettiğini de kaydeden Akay, şunları söyledi: “Bu iş bir seferde seyyanen yapılacak bir zamla düzelir. Bence bugün için bir emeklinin en düşük maaşı 2 bin lira civarında olmalı. Oysa şu an ülkemizde 600-650 lira alan birçok Bağ-Kur emeklimiz var. İlk önce onların durumları düzeltilmeli.”

HÜKÜMET DE MUHALEFET DE BİZİ ANLAMIYOR

Artık emekliler olarak bu hükümetten tüm umutlarını kestiklerini de dile getiren Akay,Evet hükümetten umudumuzu kestik ama muhalefetde beklentilerimize bir cevap veremeyecek bir durumda görünüyor.  Bize ne kadar sahip çıktıklarını ve bizim yaşamımızı ne kadar düzelteceklerini çıkıp açık açık ortaya koymuş değiller.  Bizi ne hükümet ne de muhalefet partileri anlamıyor, sıkıntılarımızı bilmiyor” şeklinde konuştu.

Akay,  açıklamasının sonunda, açıklanan son zam oranının birçok mal ve hizmet kalemine gelen zamlarla emeklilerin cebinden fazlasıyla alındığını da belirtti.