HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Bu yıl ki teması “Cami, Şehir ve Medeniyet” olarak kabul edilen Camiler ve Din Görevlileri Haftası, dün Keşan'da da düzenlenen etkinlikle başladı.

Saat 12.00 sıralarında, Hersekzade Ahmet Paşa Camii'nde başlayan etkinliğe, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit, daire amirleri, din personeli ve vatandaşlar katıldı. Keşan Müftülüğü Vaizi İsmail Hergül sunumundaki etkinlik, Sarayavluları Camii İmam-Hatibi Muhammet Güler tarafından Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Daha sonra Hersekzade Ahmet Paşa Camii İmam-Hatibi Ali Gücüyener tarafından da camiinin geçmişi hakkında bilgi verildi.

Keşan İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit ise haftayla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın konuşmasını aktardı. Mehmet Yiğit, "Bu sene Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda, İslam’ın birey, toplum ve dünya tasavvurunda önemli bir yer tutan, Müslüman bilincin üç köklü kavramını ve bunların İslam’la, hayatla ve birbirleriyle ilişkisini ele alıyoruz. Bir hafta boyunca ülkemiz genelinde ‘Cami, Şehir ve Medeniyet’ konularını incelemeye, işlemeye ve öğrenmeye çalışacağız.” dedi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde şehit düşen güvenlik görevlileri için taziyede bulunan Yiğit, şunları söyledi: “Ağrı Doğubeyazıt'ta şehit olan 4 güvenlik görevlimize Rabbim'den rahmet diliyorum. Kederli ailelerinin ve milletimizin başı sağ olsun. Hicri 61 yılında da yüreklerimiz yanmıştı.”

Hicri 61 yılında Müslümanların yüreklerini yakan Kerbela şehitlerini anan Mehmet Yiğit, “Şehitlerin efendisi Hz. Hüseyin efendimizi ve tüm şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum.” diye konuştu.

İSLAM’DA HAYATIN, ŞEHRİN VE MEDENİYETİN MERKEZİNDE CAMİ VARDIR

Mehmet Yiğit, kısa bir sürede bütün dünyayı etkileyen İslam düşüncesinin anlaşılması için cami, şehir ve medeniyet kavramalarının önemine vurgu yaparak, "Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV) ile beraber kısa sürede bütün dünyayı etkileyen, Medine’den medeniyete uzanan İslam düşüncesinin anlaşılması için, cami, şehir ve medeniyet kavramlarının doğru anlaşılması oldukça önemlidir. İslam’da hayatın, şehrin ve medeniyetin merkezinde cami vardır. Cami bireyin inanç dünyasından toplumsal ilişkilere, kulluk, sorumluluk ve güzel ahlak bilincinin oluşmasından hukukun inşasına, eğitimden iktisada, aileden çevreyle ilişkilere, hayatın bütün alanlarına yönelik değerlerin köklerinin birleştiği mekândır. Peygamber efendimiz henüz hicret yolundayken, ilk fırsatta Kuba’da yapımında bizzat kendisi de çalışarak bir mescid inşa etmiş, Medine’ye hicretle birlikte, Mescid-i nebi’nin temelini atmıştır. Mescid-i nebinin fonksiyonlarına baktığımızda; eğitimden iktisada kadar, bireysel, toplumsal ve idari bütün işlerin mescid içinden yürütüldüğünü görmekteyiz. Nitekim İslam’ın en güzide topluluğu olan sahabe nesli bu mescitten yetişmiştir." dedi.

CAMİLER BİR İSLAM BELDESİNİN EN SOMUT ŞİARIDIR

Camilerin hem fiziki yapısı ve varlığı, hem de fonksiyonları ve temsil ettiği değerler açısından İslam toplumunun ve düşüncesinin merkezi olduğunu belirten Yiğit, şunları söyledi: "Kubbesiyle Müslüman yürekleri  'tevhid' eden; Minberi ve kürsüsüyle ilmi, hikmeti haykıran; Mihrabıyla yüzleri ve gönülleri Allah’a döndüren; Minareleriyle şehirlerin şahadet parmağı olan camiler bir İslam beldesinin en somut şiarıdır. Fiziki yapı olarak baktığımızda camiler; sanatın sadelikle huzur veren bir insicam içinde buluştuğu, maddenin manayla bütünleştiği, İslam inancının temel ilkelerini hatırlatan öğeleriyle özgün mimari yapılardır."

CAMİLER, BİZİ KARDEŞLİK ÇİZGİSİ ETRAFINDA BULUŞTURUR

Mehmet Yiğit, caminin öneminin aslında sadece fiziki varlığında olmadığını ifade ederek, "Caminin temsil ettiği değerlerdir. Kubbe, kürsü, minber, mihrap ve minaresiyle camiye ait her mekânın özel anlamları vardır. İslam’ın temeli olan tevhid ve insanın ana gayesi kulluk, en somut şekliyle camilerde yaşanmaktadır. Kıyam, rükû, secde bir duruşun, bilincin ve hayat tarzının ifadesidir. Kürsü ve minber İslami bilginin ve bilincin membaıdır. Camide, omuz omuza saf tutularak kılınan her namazda, statülerin ve farklılıkların; eşitlik ve kardeşlik çizgisinde buluştuğu bir mana yaşanmaktadır. Dolayısıyla camilerin fiziki varlığı ve işlevleri kadar, bireyi ve toplumu inşa eden yönü de göz ardı edilmemelidir." diye konuştu.

HUZUR VE GÜVEN İÇİN BÜTÜN SORUMLULUKLARIMIZI ÖZVERİYLE YERİNE GETİRMELİYİZ

15 Temmuz’da minarelerinden yükselen salâların camilerin ne kadar önemli olduğunu açıkça gösterdiğini kaydeden Yiğit, "Bizler caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz. Sadece ibadetlerimiz değil, tarihimiz, edebiyatımız, örf ve adetlerimiz camiyle iç içedir. Nitekim İstiklal mücadelemizin en önemli merkezlerinden biri camilerimiz olmuştur. Aynı şekilde 15 Temmuz hain darbe girişiminde, minarelerinden yükselen salâlarıyla, camilerimizin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmüştür. Şehirlerimizin huzuru ve güveni için bütün sorumluluklarımızı özveriyle yerine getirmeliyiz. Bugün, bireysel bunalımlar ve küresel krizlerin girdabında tarihinin en zor zamanlarından birini yaşayan insanlığın, huzuru, barışı ve güvenliği için, İslam medeniyetinin mensupları olarak, en büyük sorumluluğun üzerimizde olduğu bilinciyle her zamankinden daha çok çalışmalıyız." dedi.

Konuşmanın ardından emekliye ayrılan Sanayi Camii İmam Hatibi Erkan Sarıçam, Orhaniye Köyü Camii İmam Hatibi Özcan Keskin, Aşağı Zaferiye Camii Müezzin Kayyımı Saadettin Taylan ve Beyendik TOKİ Camii İmam Hatibi Kadir Kabakçılı'ya, Keşan Müftüsü Mehmet Yiğit tarafından plaketleri takdim edildi. Tören, başarı gösteren din personeline Keşan Kaymakamı Nuri Özder tarafından teşekkür belgelerinin dağıtılmasıyla son buldu. Etkinlik sonunda katılımcılara aşure ikram edildi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ