AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 11.00 sıralarında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’na gelen Necdet Budak’ı; Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin tarafından karşılandı.  

HELVACIOĞLU: “GÜNDEMİMİZ BÖLGEYİ KONUŞMAK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Helvacıoğlu, “Bölgemize büyük hizmetleri olan Sayın Necdet Budak'ı misafir ediyoruz. İstişare toplantısında misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Bugün gündemimiz bölgeyi konuşmak olacak. Biliyorsunuz 2 gün önce Tarım Bakanımız Sayın Fakıbaba, Tekirdağ Bölgesinde tamamen Trakya tarımını konuşmak üzere bir toplantı gerçekleştirildi. Orada da söz alan Meclis Başkanımız OSB'yi dile getirdi. Yeni Bakan Bey ile OSB konusu masaya yatırılmış oldu. Sizden de danışman sıfatı ve hemşerimiz olarak ve bu konuda donanımlı olarak, bugün yine başta OSB olmak üzere Trakya tarımının dışında toplantımız bölgesel gerçekleşecek.” dedi.

BUDAK: “PROJELERİ BİRLİKTE HAYATA GEÇİRMEMİZ LAZIM”

Mustafa Helvacıoğlu’nun ardından söz alan Necdet Budak, şunları söyledi: “Keşan, İpsala, Enez ve Hamzadere bölgesi ile ilgili birçok alanda bölgenin ekonomisinin kalkınması adına herkes ciddi bir çaba içerisinde. Biz hangi platformda olursa olsun, bu bölge için iyi yada kötü birlikte yaptık. Milletvekili iken yaptığımız projeler var yine Milletvekili değilken TEPAV aracılığıyla da bölgenin ekonomik kalkınmasına yönelik yaklaşık 30 tane somut projeyi, toplum ile beraber birlikte organize ederek kalkınma ajansının ve valiliğin katkılarıyla bir şeyler yaptık. Aslında şu anda yeni bir döneme giriyoruz. Projeler var, bölgeye hakimsiniz, Türkiye'nin ekonomik trendlerini takip ediyorsunuz ama biraz daha hareketlenmemiz gerekiyor. 60'lı yılların projelerini yaptık. Bu dönemi bitirdik. TEPAV'daki projeler bu bölgenin iyisiyle kötüsüyle bir yol haritası. Yaptığımız projeler bu bölgenin yol haritası ve ilk olarak Gıda OSB. Biz bu suyu katma değerli hale nasıl getireceğiz, buğday, ayçiçeği var. Bunların dışında belki havza bazlı destekleme modeline İpsala Borsamızın talebi doğrultusunda; şeker pancarı mı ilave edilecek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleme modeli kapsamına girmesi lazım ki burada çiftçiler üretsin. Tarımsal ürünlerin bu bölgede katma değer katılarak, sanayi ürününe dönüşmesi, Balkanlara ya da İstanbul’a ihraç edilmesi ve bölgeye daha fazla istihdam, bölge ekonomisinin kalkınması için bunları takip etmemiz gerekiyor. Bu projeleri birlikte hayata geçirmemiz lazım. Kimlere görev düşüyor; buradaki STK'lara, iktidarı ile muhalefeti ile bütün Milletvekillerimize görev düşüyor. Bende tüm samimiyetimle söylüyorum, Tarım Bakanı Danışmanı olarak elimden geleni yapacağım. İstişare etmek için arkadaşlar ile birlikte olduk. Bölge için gerçekten bir şeyler yapmamız lazım. Bunları da kapalı oturumda tartışalım, konuşalım diye birlikteyiz.”

GİRGİN: “ÇALIŞMALAR BÖLGE İÇİN BİR YOL HARİTASI”

Daha sonra söz alan İbrahim Girgin, “Burada olduğunuz için teşekkür ediyoruz. Bölge milliyetçiliği yaparak her seferinde nasıl kalkındırabiliriz konuşmak için sürekli arıyorsunuz. TEPAV ile yaptığımız çalışmayı biz 10 yıl sonra anlayacağız. Bu çalışmalar bölge için bir yol haritası olacak. Konu ile ilgilenenler bölge için yatırımlarını yapmaya çalışıyor. Ben bölgem adına Oda, Borsalar nezdinde size teşekkür etmek istiyorum. Çünkü her seferinde Ankara'da da olsa bölgemiz için her zaman yanımızda oldunuz. Bölgeyi kalkındıracak projelerin neler olduğunu Bakanımız ile birlikte olduğumuzda, Tarım Teşkilatının nezdinde kendilerine dillendirmeye çalıştık. Çiftçiyi destekleyecek ve insanları köyde tutacak projelerden biri de gelirini yükseltmek adına pancardı. Bunu da dile getirdik. Sizin de bunun takipçisi olmanızı istiyoruz.” şeklinde konuştu.  

“BÖLGEMİZE GIDA OSB'NİN KAZANDIRILMASI GEREK”

Bölgenin su ile tanışacağını dile getiren Girgin, sözlerine şöyle devam etti: “İki ürüne geçeceğiz, zenginliğimiz artacak. Fakat suyu doğru kullanır isek bunlar olacak. Yanlış kullanırsak veya kullanamazsak zarar ile karşılaşacağız. Bunun da örneklerini Güneydoğu'da yaşadık ve görüyoruz. Suyun kullanılması ve yetiştirilen ürünlerin Gıda OSB ile birlikte, ekonomik katma değeri yüksek hale getirmek ve domates olarak mı satalım, salça olarak mı satalım diye düşünmemiz, istihdam sağlamamız lazım. Ekonomiden daha fazla pay almak için bölgemize mutlaka Gıda OSB'nin kazandırılması gerek. Katar krizi aklımıza geldiğinde zaten gıdanın önemini anlatmaya gerek yok. Biz de gıdanın merkezi olmaya adayız. Bölgenin kalkınması için desteğinize ihtiyacımız var. Bizlerle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyoruz.”

KAYMAZ: “ÇEVREYİ KİRLETMEYEN BİR SANAYİ GELECEK”

Necmi Kaymaz ise, şunları kaydetti: “Bölgemizde Hamzadere Barajı ile birlikte, hızlı bir değişimin yaşanacağının farkındayız. Hamzadere Barajı'nın yapımında başta emeği geçen rahmetli Evren Bulut abimize, daha sonra tamamlama aşamasında çok emekleri geçen bizzat sahanın içerisinde olan değerli Milletvekilimiz Necdet Budak Bey'e Keşan halkı adına çok teşekkür ediyorum. Sulama kanalları tamamlandıktan sonra ürün yelpazesinde hızlı bir şekilde değişime gitmemiz gerektiğine inanıyorum. Biz bu değişimden sonra bölgede, ülkeye ve Avrupa yakasına ürün tedarikçisi, depo olmak istemiyoruz. Biz Gıda OSB'nin bir an önce bölgemize kazandırılmasını talep ediyoruz. Biz değerlerimize sahip çıkmak istiyoruz. Yapılacak olan Gıda OSB'nin burada çıkan ürünleri hazırlama, paketleme, pazara sunma ve katma değeri yüksek ürünler elde etmemiz için Gıda OSB'ye ihtiyacımız var. En büyük şansımızda çevreyi kirletmeyen bir sanayi gelecek. İstihdam ile birlikte, üreticinin geliri, refahı, çocuklarının eğitim seviyesi artacak. Bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi için biz Keşan Ticaret Borsası Meclisi olarak hazır olduğumuzu her zaman ifade ettik.”

“HER PLATFORMDA YANINIZDAYIM”

Bunun üzerine söz alan Budak, “İşin özeti şu, iyi şeyler yapıldı. Sonra dedik ki yeni bir atılım yapmamız lazım. Toplum olarak herkesin katkısı ile bir yol haritası ortaya koyduk. 30 tane proje ortaya koyduk bunlardan bir tanesi Gıda OSB, bunu ele aldık, yapacağız. Engeller olabilir, farklı şeyler olabilir, eleştiriler olabilir ama biz önümüze bakacağız. Projeleri hızla hayata geçirmek lazım. Keşanlı bir hemşeriniz olarak her platformda yanınızdayım.” dedi.  

Toplantı Helvacıoğlu’nun konuşmasıyla sürdü.
Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Dünyada da Türkiye’de de yeni bir dönem başlıyor. Akıl teri dönemi başlamak üzere. Buna bölgesel olarak hazırlık yapmak durumundayız. Yeni dönemde enerjimizi yükseltmezsek küme düşeriz. Bugünün enerjisi yetersiz. Bu enerjimizi arttırmamız lazım. Birlikte hareket edemiyoruz. Bölgede yine bir kopukluk başladı. 2020-2025 gelmeden küme düşeceğiz. Yarış büyük ve 24 saat çalışsak dünyayı yakalayamayız.”

Bunun üzerine söz alan Necdet Budak, “Darbe girişimi ve yaşanan terör olaylarının ardından Türkiye’nin gerçekten motivasyona ihtiyacı var. Bunun Trakya olarak önderliğini yapabiliriz.” dedi.

ALİOĞLU: “GIDA OSB’NİN ÖNEMİNİ KAVRAMAMIZ LAZIM”

Toplantıda sonra olarak Yüksel Alioğlu söz aldı.

Alioğlu, “Gıda OSB konusunu yeni bakanımıza da ilettik. Umarım iyi yolda ilerleyeceğiz. Necdet Budak’ın Keşan’a katkıları ortada. En önemlilerinden birisi de TEPAV ile yaptığımız çalışma. Bölgemize çok büyük katkısının olacağına inanıyorum. Bölgeyi yarınını hazırlayan bir kitapçık ortaya çıkardık. Ancak maalesef oda ve borsalar olarak Hamzadere Platformunu kuramadık. İnşallah ileriki dönemde kurarız. Doğal gazın Keşan’a getirilmesi konusunda Necdet Budak’ın katkısı çok fazla. Siğilli köyü yakınlarında vana bırakılması büyük tartışma konusu olmuştu. Hamzadere Barajı’nın tamamlanmasını sağladı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Müslümanın hakkı üçtür derler. Üçüncüsü de bölgemizde Gıda OSB konusunun tamamlanması. Gıda OSB’nin önemini kavramamız lazım.”

Yeniden söz alan Budak, Gıda OSB konusunda elinden geleni yapacağını söyledi.

Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ