BÜLENT SAYLAM

“TMO BUĞDAY ALIMLARINI DÜNYA PİYASASI ÜZERİNDEN YAPACAK”

Darcan, “Ziraat odalarınca düzenlenen Marmara Bölge Toplantısı yapıldı. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı.  Oda başkanlarını sorunlarını tek tek anlatı, isteklerini iletti. Hububatta gübre desteği 4 TL’den 8 TL’ye yükseldi. Bir de bakanımızın diğer müjdesi; önümüzdeki yıl TMO buğday alımlarını dünya piyasası üzerinden yapacak. Bu da önümüzdeki yıl buğday fiyatları bugünkü Avrupa fiyatlarıyla örtüşecek demek. Bin 500 TL gibi bir fiyat konuşuluyor. Bu güzel bir gelişme. Ancak girdilerimiz yükselmeye ne kadar devam edecek onu bilmiyoruz. Bakanlık şu anda gübre fiyatlarına çok bir şey yapamadıklarını söyledi. Yerli gübre üzerinde çalışıyorlar. İnşallah önümüzdeki yıl piyasaya sürürler. Bu da bir gelişme.  Ekonominin durumu ortada. Bu yüzden de çok büyük destek veremiyorlar.” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL FİYATLAR BU YILKİ KADAR KÖTÜ OLMAYACAK”

Hüseyin Darcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alan bazlı desteklemeye geçeceklerinin sinyalini aldık. Alan bazlı desteklemelerde; Türkiye 24 alana ayrılacak. Desteklemeler alanlara verilecek ve paylaşımı alan kendi yapacak. Bunun için de odalar, birlikler, Valilik, kaymakamlıklar çalışacak. Örneğin Hamzadere bölgesi. Edirne bölgesi bir alan kabul edildi. Oraya ayrılan destek bölgeye gelecek ve ürüne göre bölge dağıtımını kendisi yapacak. Bence iyi gelişmeler. Hükümet buğday ekim alanlarının azaldığının farkında. Bu yüzden destek vermeye çalışıyorlar. Bu yıl ekim zor geçecek. Girdiler çok yüksek. Önümüzdeki yıl fiyatlar bu yılki kadar kötü olmayacak.”

“ÇELTİK KONUSUNDA BEKLEYİP GÖRECEĞİZ”

Darcan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Çeltik fiyatları konusunda önümüzü çok göremiyoruz. Şu anda TMO’nun müdahale edip-etmemesini düşünüyoruz. TMO'nun açıklayacağı fiyat bugünü kurtarır mı? Kurtarmaz. Bu yüzden müdahale edin diyemedik. Şu an alım sıkıntısı var ama TMO’nun girmesi çok elzem değil. Fiyatı geri çekebilir, Açıkçası çok iyi bir fiyat açıklayacaklarını düşünmüyorum. Bu yüzden çeltik konusunda bekleyip göreceğiz.”