Keşan Dülgerler İnşaat Sanatkarları ve Elektrik Tesisatçıları Esnaf Odası Başkanı Bülent Gezer, dün yaptığı açıklamada, yaklaşan inşaat sezonu öncesinde oda üyelerine ve ilgili kurum kuruluşlara “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” hakkında uyarılarda bulundu.

İNŞAATTA ÇALIŞAN USTALAR BELGELİ OLMALI

Yönetmeliğin 16 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gezer, Yetki belgeli usta; inşaat ve tesisat işlerini bağımsız olarak yürütebilme sorumluluğu alan, bu yönetmelikte belirtilen kurum ve kuruluşlarca düzenlenen yeterlilik belgesini haiz kişiyi ifade eder. Yapı müteahhidi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırmak ve belgelerinin bir örneğini şantiye dosyasında bulundurmak zorundadır. İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunludur. İnşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara yetki belgesi 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde, MYK ve MYK tarafından yetkilendirilmiş olan kuruluşlarca verilir.” dedi.

 İ OCAK 2015’TEN SONRA GEÇİCİ BELGE DÜZENLENMEYECEK

Şantiyelerde yapılacak olan kontrollerde, ustaların işe uygun yetki belgelerini ibraz etmekle yükümlü olduğunu ifade eden Bülent Gezer, sözlerini şöyle tamamladı: Mesleklerin standartları ve yeterliliklerine ilişkin hususlar 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu çerçevesinde düzenlenir. Yetki belgelerinden herhangi birine sahip olmamakla birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı ve belgelerle 1 Ocak 2015 tarihinden önce müdürlük veya ilgili idareye başvurarak adına Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğirim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler yetki belgesi olarak kabul edilir. Geçici Ustalık Yetki Belgesi verilebilmesi için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile bu yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en geç 1 Ocak 2015 tarihine kadar müdürlük veya ilgili daireye başvurulması zorunludur. Bu belgelerden biri ile başvurulması halinde müdürlük veya ilgili idare en geç 3 iş günü içinde talep sahibi adına form düzenler. İlgili idare düzenlediği formun bir örneğini Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne gönderir. Müdürlük veya ilgili idare tarafından 1 Ocak 2015 tarihinden sonra Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenmeyecek. Geçici Ustalık Yetki Belgesi 1 Ocak 2017 tarihine kadar, inşaat ve tesisat işlerinde yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğuna dair ilgili kurumlardan alınan belgeler 1 Ocak 2015 tarihine kadar yetki belgesi yerine geçer. Bu belgeleri haiz olan inşaat ve tesisat işlerinde çalışanlardan, belgelerin geçerlilik süresi içerisinde ustalık yetki belgesi istenmez.”