BÜLENT SAYLAM

Konuyla ilgili olarak, açıklamada bulunan Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Bülent Kaçar, Saros Körfezi’nin doğal varlıklarının parası olana değil, tüm insanlığa ait olduğunu kaydetti.

ERİKLİ KUMSALI 3. DERECE DOĞAL SİT ALANIDIR

Danıştay 6.Dairesi’nin kesinleşmiş kararına göre; Enez Dalyan Gölü’nden Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanan kuzey Saros kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini hatırlatarak, sözlerine başlayan Kaçar, “Saros Körfezi’nin doğal varlıkları parası olana değil, tüm insanlığa aittir. ‘Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması Sözleşmesi’nin 1’inci ve 2’nci maddeleri gereğince ‘Doğal Miras’ olan Erikli kumsalı 3. Derece Doğal SİT alanıdır. Komisyon karar vermeden önce Keşan Belediyesi ile Erikli halkının görüşlerini neden almadı? Kumsal üzerinde yapılacak faaliyetlerin Doğal SİT alanına zararının Çevresel Etki Değerlendirmesi neden yapılmadı?” dedi.

ERİKLİ KUMSALLARI TİCARİ ANLAYIŞA MAHKUM EDİLMİŞTİR

Bülent Kaçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erikli’de yaşayanlara sormadan, danışmadan halkın sahillerini kiralamaya açmak bir çok sorun doğuracaktır. Bunun sorumlusu da 8 ayrı kiralama talebini de uygun bulan Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ve bu kararı onaylayan Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’dür. 10 Mayıs 2018 tarihinde yapılacağı ilan edilen bölge komisyon toplantısına katılmak ve görüşlerimizi iletmek istediğimizde İl Müdürlüğü ve Bölge Komisyon Başkanlığı’nca inceleme gezisi nedeniyle toplantının daha geç saatlerde yapılacağı söylenerek katılımımız sağlanmamıştır. Toplantı kararlarını ise, defalarca istemek ve en sonunda yazılı dilekçe ile başvurarak mümkün olmuştur. Ancak, yetkililer vaziyet planlarını görmemize dahi izin vermemişlerdir. Çünkü aslolan doğal sit alanlarının hem komisyon hem de müdürlükçe korunmalarıdır. Oysa, verilen karar ile 3.derece doğal sit olan ve bugüne kadar halkın özgürce tatil yaptığı Erikli kumsalları ticari anlayışa mahkum edilmiştir.”

Bülent Kaçar: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz; Kıyılar halkındır” 

KIYILAR HALKINDIR

Kaçar, sözlerini şöyle tamamladı: “Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün inceleme raporu ve kiralama talebinde bulunan kişi ve kuruluşların vaziyet planları derhal basına ve kamuoyuna açıklanmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz; Kıyılar halkındır. Anayasa’nın 43. maddesine göre; sahil şeritlerinden yararlanma da öncelikle kamu yararı gözetilir. Danişment civarına yapılan mendirek ile Erikli kumsalının genişliği yarı yarıya azalmıştır. Bu durumu dahi gözetmeyen korumacılıktan uzak kararlar kamu yararına ve kıyı kanununa açıkça aykırıdırlar. Erikli kumsallarının kiralanması kararında vazgeçilmelidir. Aksi takdirde adli ve idari her tür mücadeleyi vermeye hazırız.”