HABER MERKEZİ

Bulgaristan’da bazı siyasi partilerden oluşan gruplar, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nın girişinde toplantdı. Ellerinde Bulgaristan bayrakları taşıyan protestocular, karayoluna zincir çekip, araç lastikleriyle barikat oluşturdu. Protestocular, pazar günü yapılacak seçimlerde Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşların ülkelerine gelip oy kullanmalarını istemediklerini söyledi.

Bulgar polisi, bölgede sıkı güvenlik önlemleri alırken, protesto nedeniyle, Bulgaristan’dan Türkiye’ye araç geçişlerine uzun süre izin verilmedi. Bu arada Kapıkule Gümrük Kapısı yetkilileri, kendilerinde bir sorun olmadığını belirterek, Bulgaristan tarafına araç geçişlerinin normal olarak devam ettiğini söyledi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, bugün Enez’de düzenlenen turizm toplantısında konuyla ilgili bilgi vererek, “Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda böyle bir eylem oldu. 26 Mart’ta Bulgaristan’da bir seçim var. Hem Türk hem de Bulgar vatandaşı olan insanlarımız Bulgaristan’da oy kullanmak için otobüslerle Bulgaristan’a geçiyorlar. Maalesef Bulgaristan’ın bazı kesimleri bu demokratik haklarını kullanmasını engellemeye çalışıyor. Kapıkule Sınır Kapısı’nı geçtikten sonra ilk etapta 5 tane otobüsümüzü durdurdular ve vatandaşımızın Bulgaristan’a girmesini engellemeye çalıştılar. Bu konuda da Dışişleri Bakanlığımız, Edirne ve Sofya’daki büyükelçiliklerimiz temaslarını sürdürüyor. Sınır Mülki İdari Amirliği olarak da biz konuya müdahil olduk. Şu anda soydaşlarımız karşıya geçtiler. Problem şimdilik çözüldü. Ama hala o bölgede 100-150 kişilik bir grup olduğu söylendi. Hala o bölgede otobüslerle ilgili eylem yapma ihtimalleri var. Bu demokratik hakları engellemeye dönük bir eylemdir. Biz bunu hiçbir zaman kabul etmiyoruz. Bulgaristan bunu çözmek zorunda. Orada demokrasi varsa ve vatandaşların oy kullanmasını istiyorsa bunu çözmesi gerekiyor. Bu uluslararası bir problemdir, Dışişleri Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışıyor.” dedi.