MEHMET AYTAÇ

Tamamen gönüllülük esasına dayanan ve tüm vatandaşların davet edildiği etkinlikle ilgili dün Keşan’da da bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Atatürk Parkı’ndaki toplantıda etkinlik sorumlusu Emekli Subay Osman Kutlu ve Hollanda’da açılan dünyanın ilk yurtdışı Çanakkale Müzesi’nin sahibi İş İnsanı Bülent Türker açıklamalarda bulundu.

TÜRK ORDUSU’NUN O TARİH VE SAATTE GEÇTİĞİ TÜM YERLER ZİYARET EDİLECEK

26 Ağustos 2022 tarihinde saat 09:30’da Kocatepe’de başlayacak etkinlik, 9 Eylül 2022 günü İzmir’de sona erecek.

Tanıtım toplantısında ilk olarak söz alan Emekli Subay Osman Kutlu, Büyük Taarruz’un bugüne kadar yeterli ölçüde ve doğru biçimde Türk halkına anlatılamadığını ifade etti. Büyük Taarruz’un kazanılmaması durumda bugünkü şartlarda ve imkânlarda bir devlet kurulamayacağını vurgulayan Osman Kutlu, şu bilgileri verdi: “Büyük Taarruz’un 100. yılı nedeniyle bir takım etkinlikler yapmak üzere çalışmalarımızı başlattık. Büyük Taarruz’u aslında toplum olarak hemen hemen hiç bilmediğimizi gördük. Eski subay olmam dolayısıyla bu savaşı topluma anlatma anlamında esas öncelikli bizim hatamız olduğunu gördük. Yaptığımız araştırmalarda bisiklet turu olarak yapmamızın daha iyi olacağına karar verdik. 10 yıldır bu faaliyetimizi sürdürüyoruz. Büyük Taarruz’da, ordumuzun geçtiği yollardan, aynı tarih ve aynı saate orada bulunarak, olay yerlerine ve şehit mezarlarına uğrayarak, araştırmalarımızla elde ettiğimiz gerçek bilgileri de anlatarak faaliyetimizi yapıyoruz. Bu 10 yıllık süre içinde 100’e yakın şehit mezarı ortaya çıkardık. Ya envanterlerde yoktu ya da varmış ama unutulmuş ya da bazı definecilerin saldırısına uğramış mezarları ortaya çıkardık. Ne yazık ki 100. yılda kapsamlı bir araştırma ve kaynak çalışması yapılmamış. Bu eksikliği de giderebilmek adına 5 yıldır üzerinde çalıştığımız Adım Adım Büyük Taarruz kitabımızın da baskısını tamamladık. Gelecek nesillere bir örnek bir kaynak bir başlangıç noktası olmasını temenni ediyoruz. Bu süreçte yine toplumda farkındalığı arttırmak adına her bir şehit mezarından aldığımız toprakları özel olarak şişeledik ve gittiğimiz yerlerde bu şehit toprağını, şehit mezarını geri iade etmek için görev edindik. 10 yılda 10 binlerce insanımız bu konuda bilinçlendi. Ben tüm halkımızı, ilgi duyanları ve mrak edenleri etkinliğime davet ediyorum.”

Kutlu’dan sonra söz alan İş İnsanı Bülent Türker ise, Hollanda’daki dünyada tek olan Çanakkale Müzesi’nin sahibi olduğunu hatırlatarak; “2015’ten beri müze devam ediyor. 2019 yılında Dünya Kültür Ödülü’nü alan yurtdışındaki dünyada tek müzeyiz. Biz de 100. yılda müzeyi ayrı bir özellikte açmayı düşünüyoruz. Ben bu etkinliğe geçen yıl son etapta katıldım. Ve çok güzel bir etkinlik olduğunu gördüm. Osman Bey’in tamamen kendi çabalarlarıyla yaptıklarını gördüm ve etkilendim. Bu yıl da kendisine hem maddi hem de manevi destek olmak için yardımcı olarak yanında yer alacağım. 100. yıldaki bu mutluluğu hep beraber yaşayacağız” dedi.

Etkinliğe katılmak isteyenler, www.buyuktaarruz.org internet sitesinden ve 0 533 755 19 22 numaralı telefondan bilgi alabilecekler.