Sonay CAN – Berna KÖROĞLU

 

30 Ağustos Zaferi’nin 91. yıldönümü dün tüm yurtta olduğu gibi Keşan’da da törenlerle kutlandı.

Saat 09.00’da başlayan ve sunuculuğunu Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Formatörü Başar Şen’in yaptığı ilk tören, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi.

ÇELENK SUNMA TÖRENİ

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan 4. Mknz. P. Tug. K. Tuğg. Yıldırım Alel, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve protokol mensuplarının tören alanında yerini almasından sonra, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na bu 3 kurumun çelenkleri sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve Keşan Belediye Başkanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı söylendi.








CHP, ANITA ÇİÇEK SUNDU

Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından protokole mensup kişiler, Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etmek için Keşan Hükümet Konağı’na hareket ederken, aralarında CHP İlçe Yönetim Kurulu başkanı Vedat Koyuncu’nun da bulunduğu bir grup CHP’li Anıta çiçek bıraktı. CHP’lilerin bu alternatif eylemi, geçen yıldan beri anıta üçlü protokol dışındaki çelenklere izin verilmemesini protesto etmek amacıyla yapıldı.















KAYMAKAMLIK MAKAMINDAKİ TÖREN

Saat 09.30’dan itibaren Kaymakamlık makamında tebrikler kabul edildi. Cumhuriyet Meydanı’ndan Keşan Hükümet Konağı’na geçen protokol üyeleri, burada; Dınkırcı, Alel ve Özcan’ın bayramını kutladı. Basın mensupları da yetkililerin bayramını kutladı.  
















BAYRAM TÖRENİ

Saat 10.00’da ise bayram töreni başladı. Sunuculuğunu P. Yb. Özkan Yılmaz’ın yaptığı, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende ilk olarak, Keşan Kaymakamı, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı tören birliklerini denetledi ve halkın bayramını kutladı.






BELEDİYE BANDOSU SAYGI DURUŞUNU UNUTTU

Askeri tören komutanının saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunacağını söylemesine rağmen Keşan Belediye Bandosu saygı duruşunda bulunulmadan doğrudan İstiklal Marşı’nı söyledi. Bu küçük aksaklık gözlerden kaçmadı.


PEHLİVANLI:

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise P. Kur. Bnb. Fikri Pehlivanlı yaptı. Pehlivanlı,

yüce Türk ulusu ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun, ebedi başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kazandığı destansı bir zaferin 91. yıldönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisinde olduklarını belirterek şöyle dedi: “Sayın kaymakamım, sayın komutanım, sayın belediye başkanım, kıymetli misafirler ve değerli Keşan halkı; bugün, ulusumuzun insanlık tarihiyle başlayan ve her sayfası şanla ve şerefle dolu mazisinde, çok önemli bir yere sahip olan yüce Türk ulusu ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun, ebedi başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin aziz Türk milleti ile el ele, omuz omuza vererek kazandığı destansı bir zaferin 91. yıldönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisindeyiz.

Bugün, bu toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığının tüm dünyaya gösterildiği, yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerinin atıldığı gündür.

Bu zafer; Türk yurdunun bağrına dayanan hançerin, milletçe sökülerek, özgürlük ve onurumuzu yok etmek isteyen düşman güçlerinin, dize getiriliş destanıdır.”

“TÜRK MİLLETİ, DAYANILMAZ ACILARA KATLANDI”

Türk Milleti’nin 30 Ağustos zaferi ile kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı, ağır ve unutamayacakları bir ders verdiğinin altını çizen Fikri Pehlivanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“30 Ağustos Zaferi; 19 Mayıs 1919’da milli ruhun şahlanmasıyla başlayıp, İnönü, Dumlupınar, Eskişehir, Sakarya gibi çetin muharebelerden sonra, bütün bir milletin topyekun taarruzlarıyla düşmanın İzmir’de denize dökülmesi ile son darbenin vurulduğu, dünyada emsali görülmemiş bir örneğidir. Bu ulus; bütün dünya devletlerinin ‘Tükendi’ dediği bir anda, vatanın işgali karşısında şahlanmış, yurdun dört bir yanından ordusuna katılan kahraman evlatlarıyla, ‘Önce vatan!’ diyerek elinde, avucunda ne varsa vatanı ve bağımsızlık ülküsü için paylaşmış, çocuğundan esirgediği örtüsünü, cepheye götürdüğü merminin üzerine örterek, büyük zaferi kazanmıştır.

Milletimiz, 30 Ağustos zaferi ile kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı, ağır ve unutamayacakları bir ders vermiştir.

Bu müthiş zafere ulaşmak için Türk milleti katlanılmaz olana katlanmış, dayanılmaz acılara dayanmıştır.”

“BU ZAFERLE NE KADAR ÖVÜNSEK AZDIR”

Kahraman Türk askerinin, kutsal vatan topraklarını istila etmek isteyen düşmana karşı; yurdunu kanının son damlasına kadar koruduğunun altını çizen Pehlivanlı, şunları söyledi: “Mazisi şan ve şerefle dolu bir milletin çocukları olarak bu zaferle ne kadar övünsek azdır. Çünkü her evresi ile düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekat Türk Ordusu’nun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını bir kez daha kanıtlamıştır.

Kutsal vatan topraklarının istila etmek isteyen düşmana karşı; yurdunu kanının son damlasına kadar koruyan kahraman Türk askeri; geçmişte olduğu gibi bugün de; ülkesinin bütünlüğüne kast edecek her türlü tehdidi, ortadan kaldırma konusundaki azim ve kararlılığı ile Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak için, nice 30 Ağustoslar yaratacak güç ve kudrettedir.

Türk sancağının şanını canından aziz bilerek vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını, gerektiğinde canını seve seve feda edeceğine ant içerek göreve başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları geçmişte olduğu gibi bugünde, vatan ve millet sevgisiyle çarpan kalpleriyle kendilerine verilen görevleri üstün bir görev anlayışıyla yapmaya devam edecektir. Şehit kanlarıyla kazanılan bu vatan dünya durdukça duracak, gök kubbe çökmedikçe bu şanlı bayrak sonsuza kadar şerefle dalgalanacaktır. Türk Tarihi’ne altın harflerle yazılmış olan bu zaferin 91. yıldönümünde böyle bir milletin ve onun bağrından çıkan ordusunun bir mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşayan, devlet olmanın onurunu, ulus olmanın gururunu, vatan sevgisinin kutsiyetini her zaman yüreğinde hisseden yüce Türk ulusuna bu büyük zaferi kazandıran, canları ve kanları pahasına bize bu cennet vatanı hediye eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyor, kahraman gazilerimize ve büyük Türk milletine şükranlarımızı sunuyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı yüce ulusumuza kutlu olsun.”

TÖREN GEÇİDİ

30 Ağustos Zaferi’nin 91. yıl dönümü törenleri, askeri birliklerin resmi geçidiyle sona erdi. Tugay Sancağı geçişi ayakta selamlanırken, askeri birlikler ve askeri bando da bol bol alkış aldı. Askeri araç ve silahların geçişi sırasında ise vatandaşlara tanıtıcı bilgi verildi.

















TANK, YAĞMUR SUYU BORUSUNU DEVİRDİ

Tankların geçişi sırasında küçük bir talihsiz olay daha yaşandı. İnönü Caddesi yönünden Cumhuriyet Meydanı’na gelen bir tank, bir bankanın yağmur suyu borusuna çarparak devirdi. Vatandaşlar kısa sürede boruyu yoldan çekti ve başkaca bir sorun yaşanmadı. Askeri araçların geçişi tamamlandıktan sonra bayram töreni sona erdi.