SONGÜL KONAR

Büyükayhan, engelli üreticilerin kendi yetiştirdikleri ürünleri pazarda sattıklarını ve zaman zaman pazarcı esnafı ile bazı sorunlar yaşandığını da dile getirdi.

“SIKINTIMIZ ARTIK ZABITA İLE DEĞİL, PAZARCILAR İLE BAŞLADI”

Pazarcıların engelli üreticiye pazarcıymış gibi davrandıklarını ve bu yüzden pazarcı esnafı ile bazı sıkıntıların yaşandığını ifade eden Büyükayhan, “Keşan Engelliler Derneği olarak engelli üretici çalışmalarımıza verimli bir şekilde devam ediyoruz. Burada en büyük desteği belediye başkanımız Mustafa Helvacıoğlu, başkan yardımcısı Yakup Balcı oluyor. Zabıtalar ile bazı sorunlarımız olmuşsa da artık düzeldi. Böylece engelli vatandaşlarımız kendi ürettikleri malları çarşıya pazara getirip kendi adına pazarlamaya başladı. Burada sıkıntımız artık zabıta ile değil, pazarcılar ile başladı. Pazarcılar engelli üreticiye pazarcıymış gibi davranmakta. Pazarcı esnafı ile bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bir engelli üretici kendi ürettiği malı pazara getirip satan kişidir. Diğer esnaf gibi halden veya başa bir yerden aldığı malı satmıyor. Engelli olmasından dolayı belediye başkanımız ve yetkililerin bu konuda onlara destek olmasını istiyoruz. Pazarcı esnafımız bilhassa memnun olmaları gerektiği yerde adeta değişik şekilde davranmaktadırlar. Bunun zaman içinde düzeleceğini düşünüyorum”  diye konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZA PARA DEĞİL, ÇALIŞMA İMKÂNI VERİLSİN”  

Pazarcı esnafından engellilere yapılan desteklerde biraz anlayışlı olmalarını beklediklerini vurgulayan Büyükayhan, engelli vatandaşlar için meslek edinme kursları açılması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şimdi engelli pazarcılarımız başladı. ‘Devletten yüksek maaş istemiyoruz, bize destek olunsun’diyorlar, aldığımız maaş ile çocuklarımızı okutamıyoruz’ diyorlar. Okulda çocukları olan engelli vatandaşlarımız var. ‘İmkânlarımız nispetinde pazardan pazarcı olarak yer istiyoruz’ diyorlar. Burada bulunan Osman Burgu arkadaşımızın bir ayağında engel var. Üç çocuğu var ve onları okutmak istiyor. Fakat maaşı yetmiyor, kendisine pazardan yer verilmesini istiyor. Üretici değil, pazarcı olmuş oluyor. Bu konuda belediye ve ilgili makamlara gerekli yazılarımızı yazacağız. Pazarcı esnafımız engellilere yapılan bu desteklerde biraz anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Bu şekilde vatandaşlarımıza para değil, çalışma imkânı verilsin. Ayrıca bizim engellilerimiz hibe destekleri veya diğer konulardan yararlanmaları için girişimcilik kursu bitirmeleri gerekiyor. Bizim engellilerimiz ile ilgili özel de olsa mümkünse girişimcilik kursları açılsın. Meslek edindirme kursları istiyoruz. Tarımda hayvancılık, küçükbaş ve büyükbaş, arıcılık, seracılık kursları açılarak %40’tan %60’a kadar engelli olan arkadaşlarımız çalışmak üretmek istiyorlar. Bunun için ilgililerden yardım ve destek bekliyoruz.”