Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı ve İstanbul Bir Ümit Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Büyükkayhan, Esenler Otogarında bulunan tuvaletlerin girişinin engellilere uygun olmadığını belirtti. Büyükkayhan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Her şehrin otogarı o şehrin aynası gibidir. Tüm yabancılar ilk geldikleri şehrin otogarına bakıp adeta not verirler. Bazı belediye başkanlarımızın dediği gibi ‘Otogarlarımız bizim ilk aynamızdır.’

Sağlık nedenleriyle İstanbul’a en sık gidenlerden biri olduğumu sanıyorum. Bu sebepten de halen ikametim İstanbul’da. Büyükşehir belediye başkanımızın yaptıklarının da azımsanmayacak kadar çok olduğunu bilenlerdenim. Burada Fatih belediye başkanımızın çalışmalarının da her zaman üst düzeyde olduğunu görenlerdenim.

18 Haziran 2016 Pazar günü Esenler Otogarı’nda karşılaştığım bir olaya inanamadım. Esenler Otogarı’nı temelinden günümüze kadar tanıyanlardan da biriyim. Daha önceleri hiç bu kadar dikkatimi çekmeyen bir olayla karşılaştığımda şaşkına döndüm. Benim bildiğim ve tanıdığım o çok çalışkan büyükşehir belediye başkanının bilgisi olmadığını düşümdüm. Durumu otogarda görevli bazı kişilerle paylaşmak istedim. Hepsinden de olumsuz yanıtlar alınca şaşırdım.

Saygıdeğer İstanbul büyükşehir belediye başkanım, yeni yapılanlarda özellikle eski yapılanlarda da çoğunlukla sizlerin engellileri unutmadığınız için sizi ve ekiplerinizi hep takdirle anıyordum. Lakin Esenler Otogarı erkek WC girişini gördüğümde hayretler içinde kaldığım gibi bilginiz olduğunu söylemelerine de çok şaşırdım. WC’ye giriş bilginiz dahilindeyse Allah rızası için kendiniz gidiniz girebilirseniz Allah katında sizden özür dilemeye razıyım. Hele zaruri ihtiyacı olup otobüsten inip koşa koşa oraya giden bir yabancı oraya nasıl girer bilemiyorum. Ben birçok cezaevlerini de ziyaret etmiştim. Yurtdışında da gezdiğim yerler var.Hiç bir yerde böyle kötü bir girişe şahit olmamıştım.Buradan Keşanlılara da sesleniyorum.Kendinizi öyle hazırlayın ki Esenler Otogarı’nda WC ihtiyacınız olmadan işlerinizi halledin.

Bu durumu görünce gülmekten başka elimden bir şey gelmediği gibi aynı yerde engellilerle ilgili bir hizmet var mı diye baktım. Çok üzüldüm. Günümüzde tüm dünya ülkelerinde her yerde engelliler unutulmazken çok takdir ettiğim İstanbul’da da bunu görememekten üzgünüm. Bir kardiyoloji hastası veya bedensel engelli o WC’den yararlanamazsa duvar dibine mi gitsin. Takdir sizlerin…”