AYGÜL KONAR

Yayınlanan tebliğ de TMO’nun temin edeceği bakliyatları Türk Kızılay’ı ve AFAD dağıtacağı belirtildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, “Türkiye, Suriye başta olmak üzere ihtiyaç sahibi ülkelere 110 bin ton un ve bakliyat yardımı yapacak. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Suriye’de yaşayan sivil halk başta olmak üzere ihtiyaç sahibi diğer ülkelere ve bu ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine 100 bin tona kadar ekmeklik buğday karşılığı un ve 10 bin tona kadar yeşil mercimek ve nohut hibe edilmesi amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü görevlendirildi. Karara göre, TMO’nun temin edeceği ekmeklik buğday unu, yeşil mercimek ve nohut, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Türk Kızılay’a teslim edilecek” bilgilerine yer verildi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Çakırlar açıklamasında, “Muhtaç olan ülkelere yardım yapılacak deniyor ama bizim ülkemizde muhtaç olan insanlarımız ne olacak?” dedi.

“KENDİ ÜRETİMİMİZİ DAHA FAZLA ARTTIRMAK YERİNE NEDEN İTHAL EDELİM?”

Yapılacak olan yardımı uygun bulmadığını belirten Çakırlar, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Muhtaç olan ülkelere yardım yapılacak deniyor ama bizim ülkemizde muhtaç olan insanlarımız ne olacak? Suriyelilere zaten yeterince yardım yapılıyor. Neredeyse nüfuslarının yarısına biz bakıyoruz, yarısı bizim ülkemizde yaşıyor. İthalatı niye yaparsın, kendi ihtiyaçlarını karşılamak için. Başkalarının ihtiyacını karşılamak için niye ithalat yapalım. Birinden borç alırsam kendim için alırım. Başkasının borcu için başkasından borç almam. Bu da bunun gibi bir şey ve çok doğru bir yaklaşım değil. Bugünkü ekonomik şartlarda dünya borsalarında buğdayın fiyatı yükseldi. Kendi ülkemizdeki insanlar yarın sıkıntı çekerse ne olacak? Dünyada mercimek ve nohut üretiminde baya öndeydik, bunu Kanada’ya Hindistan’a kaptırdık. Bizim çiftçimizin günahı ne? Neden bizim çiftçimizi korkutalım başkasını neden teşvik edelim. Kendi üretimimizi daha fazla arttırmak yerine neden ithal edelim? Ben bunu çok uygun görmüyorum. Tamam, yapılsın ama 100 bin ton un karşılığında buğday, beklide 140 bin ton buğday alınacaktır. Ben Allah akıl fikir versin diyorum.”