SONGÜL KONAR

Çakırlar açıklamasında, desteklemelerin her yıl enflasyon oranında artması gerektiğini söyledi.

Çakırlar ayrıca, esnafa verilen desteklerde bir takım kriterler koyulduğunu ve birçok esnafın bu desteklerden yararlanamadığını da söyledi.

“DESTEKLEMELERİ SABİT TUTMAZLAR DİYE ÜMİT EDİYORUM”

Bir ülke kendi gıdasını üretiyorsa ve kimseye muhtaç olmuyorsa, kendi halkını doyurabiliyorsa en büyük silaha sahip olduğunu belirten Çakırlar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Açıklanan hububat alım fiyatlarından sonra Ziraat Odası Başkanları ile görüştüm. Fiyatta %100, çok sevindirici bir memnuniyetleri yoksa bile bu rakam beklenilene yakın. Biz 2,5 lira olmasını bekliyorduk. Verim yüksek olan bölgelerde bu rakam fena olmaz. Verimi 400 kilo ve altında olanlar zarar ederler belki ama 400 kilo üzerinde verim alanlar belki ucundan biraz para kazabilir. Desteklemeleri her yıl enflasyon oranında arttırmaları gerekir diye düşünüyorum. Buğday desteklemesini 6 ay sonra veya 1 yıl sonra vereceklerse ve enflasyon %20 veya %30 arttıysa desteklemeyi de bu oranda arttırmaları lazım. Ziraat Odaları Başkanları da böyle söylüyor. 400 kilo verim alan yerlerde bu fiyat kurtarmaz. Desteklemeleri sabit tutmazlar diye ümit ediyorum. Rize’de çay üreticisi 4 TL beklerken 3,80 lira açıklandı. Çiftçimizin birçok üründe beklentisi var. Bir karış toprak bile boş kalmasın diye güzel bir şey söyleniyor ama kimse toprağını keyfinden boş bırakmaz. Asıl vahim olan bu zamana kadar izlenen tarım politikaları. Çiftçinin yaş ortalaması yükseldi. Çiftçilerde yaş ortalamamız 55-60, toprakla uğraşan genç nesil yok. Yarın bu neslin de çalışmaya gücü yetmeyecek. 80-90 yaşında adam çiftçilik yapabilecek mi? Arkası gelmiyor olması çiftçi ve ülke ekonomisi için çok vahim. Gıda stratejik önemi olan bir şey. Siz gıdanızı üretiyorsanız ve kimseye muhtaç olmuyorsanız, kendi halkınızı doyurabiliyorsanız en büyük silaha sahipsiniz. Tabii boş yer kalmasın, boş yer kalmamasını sağlamanın yolu da insanları iyi desteklemekten, onlara sahip çıkmaktan olur.”

“ESNAFIMIZ BEN DESTEK ALMADIM DİYOR, E KİM ALDI BU DESTEĞİ?”

Esnafa destek paketi açıklandığını fakat hala destek alamayan birçok esnafın da olduğunu belirten Çakırlar, “Bu paket neye göre, nasıl veriliyor? Bir takım kriterler koyulmuş, birçok esnaf destek paketinden yararlanamıyor. Sanki almasınlar diye böyle kriterler koymuşlar. Bu destekler hangi ölçüye göre verilecek. Biz daha önce defalarca söyledik, esnaf başına 10 bin TL verin, kişi başı da 500’er TL verin, iki hafta kapatın, hastalık tespit edilsin. Bunu dinlemediler. Şimdi destek verecekler, tamam destek ver bu iyi bir şey. 17 gün birçok esnaf kapalıydı, bu sürede ne kadar insan aşılandı? Esnafın mağdur olan kısmı lokantacı, kahveci, kafecileriydi, bunlar yine kapalı. Esnaftan kira isteniyor, adam çalışamadı kirasını nasıl ödesin? Rakamları hep söylüyorlar, bu rakamları alamayan insanımız çok. Bunları kim alıyor, nasıl alıyor, nereden alıyor? Esnafımız ben destek almadım diyor, e kim aldı bu desteği? Bir yerde bir yanlışlık var, bir yerde yanlış bir ifade kullanılıyor. Alamayan mı yanlış, verdim diyen nereye verdiğini mi bilmiyor? Benim gözlemlediğim, esnaf bu işten çok memnun değil” diye konuştu.

“17 GÜN, 17 MİLYON İNSAN DEMEK”

Konuşmalarının devamında aşılama çalışmalarına da değinen Çakırlar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bazı ülkeler aşısını yaptı, normalleşti, biz hala yapamadık. Kapanılan süre içerisinde Sağlık Bakanımız günde bir milyon tane aşılama yapabilecek durumdayız demişti. 17 gün kapandık. 17 gün, 17 milyon insan demektir. Söylenen yok. Bu esnaf nasıl dükkânını açacak? Bu insanlar çalışamıyorsa, kazanamıyorsa nasıl beslenecek. Burada ciddi bir sıkıntı var. Söylenen rakamlar inşallah herkese ulaşır. İnsanlarımızın mağduriyeti inşallah giderilir.”