AYGÜL KONAR

Çakırlar’ın TBMM’ye verdiği soru önergesine istinaden, İpsala’ya 4 doktor atandı ve göreve başladı.

Orhan Çakırlar, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından, kendisine yazılı olarak cevaplandırmasını arz ettiği İpsala Devlet Hastanesi hakkında, 1980’li yılların başında ilçe devlet hastanesi statüsüyle yeniden hizmete başlayan Hastanenin, dönemin zor koşullarına ve kısıtlı teknolojik imkanlara rağmen 1980’li yılların ortasından itibaren neredeyse her gün 1 ameliyat yapılan hastaneye dönüştüğünü ifade etmiş, dönemin hastane personelinin yoğun çabaları ile 1983 ile 1986 yılları arasında, 3 yıllık bir zaman zarfında tam bin 308 ameliyat gerçekleştirildiğini kayıtdüşmüştü.

Bin 308 ameliyatın yüzde 80’inin apandist ve fıtık, yüzde 15’inin taşlı safra kesesi ve mide delinmesi, yüzde 5’inin ise guatr vakalarından oluştuğunu hatırlatan Çakırlar, yine aynı dönemlerde, İpsala İlçe Devlet hastanesinde 1983 yılında narkozsuz olarak 100 ameliyat, 1984 yılında 185 ameliyat, 1985 yılında 981 ameliyat gerçekleştirildiğini söyleyerek, 1990’lı yıllarda benzer başarıları gösteren ilçe devlet hastanesinin, 2000’li yıllarda fiziksel anlamda iyileşme yaşamasına rağmen 2020 yılında ameliyatların yapılmadığını hatta polikliniklerinde doktor olmayan bir hastaneye dönüştürüldüğüne dikkat çekmişti.

2018 yılından itibaren ilçe devlet hastanesi statüsünden çıkarılan ve Keşan Devlet Hastanesi semt polikliniğine dönüştürülen sözde hastanede acil servis dışında pek işleyen bir birimin olmadığını vurgulayan İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, acil vakaların bile ilk müdahale gerçekleştirildikten sonra 112 ekibiyle birlikte Keşan Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini söyleyerek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, kendisine yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ettiği soru önergesinde şunlara yer vermişti;

  1. 22.01.2014 tarihinde yapılan ‘İpsala İlçesi 30 Yataklı Devlet Hastanesi Yapım işi’ ne gerekçe ile yapılmıştır?
  2. İpsala İlçesi 30 Yataklı Devlet Hastanesi Yapım işi daha sonra ikmal iş olarak tekrar ihale edilmiş midir?
  3. İpsala İlçesi 30 Yataklı Devlet Hastanesi Yapım işi tekrar ihale edilmeden öncesinde amacına uygun olarak kullanılıp kullanılamayacağı ile ilgili Bakanlığınızın görüşü istendi mi?
  4. Kamunun zarara uğramaması için herhangi bir imalat değişikliğine gidilmiş midir?
  5. Yapılan hastanenin toplam maliyeti nedir?
  6. İpsala 30 Yataklı Devlet Hastanesi ne zaman hizmete açılmıştır?
  7. Hizmete açıldığı tarihtekaç personel ile işbaşı yapmıştır?
  8. Şu an kaç personeli vardır?
  9. Açılan hastanenin görevini ifa edememesi sebebiyle, Keşan Devlet Hastanesine gitmek zorunda kalan İpsala’da yaşayan vatandaşlarımızın, mağduriyetleri ile ilgili bilginiz var mı?”