SONGÜL KONAR

Nace kodlarının Keşan’da 39 meslek grubunda geçerli olduğunu belirten Çakmak, “Bu konuda birçok meslek ayrı görünse de nace kodlarında yemek üzerine geçtiği için 8 ya da 10 tanesi bir nace de geçiyor. İşletmede seyyar kelimesi geçtiği zaman, son nace kodlarının değerlendirmesine göre bakkallar odasına geçiyor. Seyyar esnafın yedi günü de boş geçmiyor. Bize gelen nace de 21 esnaf gösterilmiş.” şeklinde konuştu.

NACELERİN BAŞLIKLAR HALİNDE SIRALANIŞI

Çakmak, Nace kodlarının neler olduğu konusunda ise şu bilgiyi verdi: Eğlence ve dinlenme organizasyonu; ajans-organizasyon, düğün salonu işletmecilikleri, eğlence yerleri işletmecilikleri, gazinoculuk, kahvecilik-kıraathanecilik, lokal işletmeciliği, konaklama ve yurt işletmeciliği, oyun salonu-internet cafe işletmeciliği, ses sahne sanatçılığı, şans oyunları, balıkçılık sektörü, börekçilik, dondurmacılık, fırıncılık, kasaplık, lokantacılık, pastanecilik, tatlıcılık, tavukçuluk, yufkacılık, Sıhhi olarak; kaplıca hamam işletmeciliği, Spor tesisleri; halı saha işletmecilikleri, Pazar yerinde yiyecek içecek ticareti; köfteci, midyeci, börekçi biz pazarda da bunların bünyesinde kayıt alıyoruz. İşletmecilerin hepsi esnaf odalarına dâhil olacak değil, kişi isterse ekonominin genişliğine göre ticaret odasına da kayıt olabilir. Ticaret odasına kayıt olanlar, esnaf odalarının 5362 sayılı kanuna göre kayıt olamıyorlar.”

ANKARA TOPLANTISINI DEĞERLENDİRDİ

Esnaf odalarının başkanları adına katıldıkları toplantıyı değerlendiren Çakmak: “Keşan Lokantacı, Kahveci, Otelciler Odası Başkanı olarak hem Edirne Birliğin Yönetim Kurulu Üyesi olarak Esnaf Kefalet Kooperatifinin yönetim kurulunda olduğum için Keşan’da esnafların temsilcisi olarak cumhurbaşkanının isteği üzerine gittim. Cumhurbaşkanı ekonominin çok zor günler geçirdiğini, her gün gündemde olduğu gibi domates, biber, patlıcan meselelerinin ülkenin ekonomisini batıracak şeyler olmadığını, bunların geçici olduğunu söyledi. Kışın üretimi masraflı olan ürünlerin, yaz ürünlerinde daha rahat daha iyi yetiştiği için fiyatların düşeceğini de bahsetti. Biz de esnaf olarak bizleri desteklediklerinde daha mutlu olacağımızı söyledik. Kendilerine de teşekkür ettik.” şeklinde konuştu.

Bağ kur ve SSK yapılandırmalarının 28 Şubat’ta son olacağını belirten Çakmak, vatandaşın son günü beklememesi gerektiğini vurguladı. Konunun tüm esnafı ilgilendirdiğini ödeme yapılmadığı takdirde yapılandırmanın bozulduğunu, sonradan normal pirimlere dönüştüğünü belirtti.