Çamlıca beldesinde geleneksel hale gelen Bocuk Gecesi, 1 Şubat 2014 Cumartesi akşamı saat 20.00’de Çamlıca Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirildi.

Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği (KORUDER) tarafından, Çamlıca Belediyesi’nin de desteği ile gerçekleştirilen geceye; Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, Hacı Belediye Başkanı Cevdet Karagöz, CHP Keşan Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Bezbaş ile belde halkı ve misafirler katıldı.

BUNDAN SONRA BELEDİYE DEĞİL, MUHTARLIK KUTLAYACAK

Gecenin açılışında konuşan Çamlıca Belediye Başkanı Büyükyatıkçı, Bocuk Gecesi'nin unutulmaya yüz tutan bir Balkan geleneği olduğunu belirterek, “Bu yıl 10’uncusunu düzenlediğimiz Bocuk Gecesi’ne hoş geldiniz. Malumunuz Belediyemiz 6360 Sayılı Yasa ile 30 Mart seçimlerinde belediye tüzel kişiliği olarak değil de köy tüzel kişiliği olarak seçimlere girecek ve bundan sonraki Bocuk gecelerimiz köy muhtarlığımız tarafından yapılacak. Belediyemizin kapanmaması için tüm yasal başvuruları yaptık, Anayasa Mahkemesi’ne de başvurduk ancak reddedildik.” dedi.

Halil Büyükyatıkçı, buna rağmen güzel bir gelişme yaşandığını ve bundan sonraki yıllarda Bocuk Gecesi'nin Trakya Üniversitesi Edirne Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu işbirliği ile yurtdışından katılımcılar da dahil edilerek uluslar arası yapılacağını ifade etti.

Bocuk hakkında bilgi de aktaran Büyükyatıkçı, şöyle dedi:

“Bocuk tarihi çok eskilere dayanıyor. 3-5 bin yıl öncesine dayanan bir tarihi var. Küçükken ben de hatırlıyorum. Anneanneme misafirliğe gittiğimizde Bocuk gecelerinde kabak pişiriyordu. Ben kabak tatlısını sevmiyordum, ama anneannem yemem için 'Kabaktan mutlaka yiyeceksin, yemezsen kapıdan çıkarken omzuna Bocuk biner' diye korkutarak, kabak tatlısını yediriyordu. Tarihte Bocuk Gecesi, eski Kasım ayının 61'inci gününü 62'nci gününe bağlayan gecede çok soğuk oluyormuş. Eskiden atalarımız ocak başlarında gecelerini geçiriyormuş. Bu ocak başında insanlar donmasın diye o çok soğuk gecede insanlar biraraya gelerek hep birlikte geçiriyormuş. Bu gelenek o günlerden bu günlere gelmiş. dedi.
Bocuk Gecesi’nin bir Balkan geleneği olduğunu da söyleyen Halil Büyükyatıkçı, bir rivayete göre kabağın özelliğini de şöyle ifade etti:

“Beldemizde Hıristiyan-Müslüman birlikte yaşamış. Hıristiyan geleneklerinde domuz eti yemek var. Hıristiyanlar domuz eti pişiriyormuş, Müslüman aileler de çocuklarına et kokmasın, istemesin diye karşılığı olarak kabağı büyük ocaklarda ateşin içine bütün olarak atıyormuş. Kabağın kabukları yanınca başka bir koku çıkarıp, et kokusunun evlere girmemesini sağlıyor ve çocuğun ete özenmesini engelliyorlarmış.”

Konuşmanın ardından müzik eşliğinde oynandı, katılanlara da kabak tatlısı ile şarap ikram edildi.

Ayrıca yüzleri boyalı ve beyaz kıyafet giyen gençler ve çocuklar, bazı evlerin camlarına vurarak, geleneği yaşattı.