SONGÜL KONAR

Necmi Kaymaz, Keşan’da kurulan hayvan pazarlarına Corona virüsü tehdidi sebebiyle bir süreliğine ara verildiğini de belirterek, atılacak bazı adımlarla ilgili de bilgilendirmelerde bulundu.   

“KREDİLERİN MİKTARLARI VE KULLANDIRMA ŞEKİLLERİ ÜYELERİMİZE İLETİLECEK”

Keşan Ticaret Borsası’nın TOBB ile istişare içinde olduğunu belirten Kaymaz, üyeler için kredi görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, şu bilgilendirmeyi yaptı: “Ticaret Borsası olarak, Corona virüsü ile ilgili yaşanan sıkıntılarımızı ve çözüm önerilerimizi Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ne yazılı olarak ilettik. Bununla ilgili Cumhurbaşkanlığımızca yapılan toplantıda, bazı kararların da hayata geçirildiğini gördük. Alınan tedbirleri birlikte izliyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımızın, Cumhurbaşkanımızın, diğer bakanlarımızın koordineli çalışmaları sonucunda bazı önlemler alındı. Yetersiz kalan durumlar hakkında önlem paketlerinin tekrar güncelleneceği, bakanlıklar tarafından bildirildi. Bu süreçte yaşanan ve yaşanacak sıkıntıları sürekli TOBB ile değerlendiriyoruz. Ekonomik istikrarın sağlanması anlamında, borsamızın, nefes kredisi çalışması içinde olduğunu bildirmek istiyorum. TOBB’a Keşan Ticaret Borsası olarak, yaşanan sıkıntılarımızı dile getirdik. Taahhüt etmiş olduğumuz miktarı Ankara’ya bildirdik. Son gelişmeleri bekliyoruz. Sonuçları da üyelerimiz ile paylaşacağız. Kredilerin miktarları ve kullandırma şekilleri üyelerimize iletilecek.”

“ALINAN TEDBİRLERE UYULMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Keşan’daki iki canlı hayvan pazarının Corona virüsü sebebiyle bir süre açılamayacağı bilgisini veren Necmi Kaymaz, mezbaha konusunda alınan önlemleri ise şöyle açıkladı: “Corona virüsünden dolayı, Keşan Ticaret Borsası olarak, merkez borsamızla, canlı hayvan borsamızla, yine sorumluluğumuzda olan Ticaret Borsası mezbaha işletmeciliğinde tüm binalardaki dezenfeksiyon işlemlerini ardı ardına yaptık ve yapıyoruz. Bu işlemleri yapan firmaların tüm belgeleri mevcuttur. Yine kişilerin yoğun olduğu yerlerde dezenfektan ürünlerini bulunduruyoruz. Bizi ziyaret eden kişilerin bu ürünleri sağlıkları için kullanmalarını rica ediyoruz. Keşan’da iki tane canlı hayvan pazarı var. Birisi Çarşamba birisi de Cumartesi günleri kuruluyor. Canlı hayvan pazarlarımızın, Edirne İli Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu kararı ile Vali Yardımcımız Sayın Mehmet Polat’ın başkanlığında yapılan toplantı sonucu, bir süreliğine açılmayacağını bildirmek istiyorum. Elimizde bulunan hayvan pazarlarının 19 Mart 2020 tarihinde kapatılmasına karar verildi. Üyelerimiz biliyor, üretici ve yetiştiricilerimiz de basından duyacaktır. Süreç değişince yine paylaşım yapacağız. Mezbaha da faaliyetlerimiz sürüyor fakat kurallar iletildi. Üyelerimiz ve yetiştiricilerimizin yeni iletilecek kurallara uymalarını rica ediyoruz çünkü bunların hepsi birer tedbir olacak. Sırası gelmeyen yetiştirici veya üye, sıra gelene kadar araçta bekleyecek, insan yoğunluğunun oluşmaması için sosyal alanlarda bir araya gelmeden mesafe korunacak. Hayvan Sağlığı Komisyon kararı sonucu, bizlerden mezbahamıza gelecek üye, yetiştirici ve çalışanlarımızın, temassız olarak ateşlerinin ölçülmesi istendi. Bu konuda kimsenin zorluk çıkarmamasını rica ediyorum. Mezbahamızın işlem hacmi büyük. Ama kesimler azaldı. Talepler azaldı. Alınan tedbirlere uyulması çok önemli. Bu virüs bir gün bitecek ama kararlara uyum sağlayarak, en az zararla bu virüsü atlatmalıyız.”

“DOĞRU SONUÇ ELDE ETMEK İÇİN YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÜRÜN EKİMİ ÖNCESİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Kaymaz, ürün ekimi öncesindeki numune çalışmalarının da sürdüğünü belirterek,“Ayçiçeği ve yazlık ürünlerin ekimi öncesi, tarımdaki verimliliğin ve kalitenin artırılmasını hedefleyen toprak tahlilinin önemine de dikkat çekmek isterim. Keşan Ticaret Borsamız toprak tahlil laboratuvarındaki ziraat mühendisleri ekibimiz ile talepler doğrultusunda tarlalardan numune alıp doğru sonuç elde etmek için yoğun bir şekilde ürün ekimi öncesi çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“BU DÖNEMDE HERKESİN BİRBİRİNİN HALİNDEN ANLAMASINI RİCA EDİYORUZ”

Necmi Kaymaz son olarak da zor günlerde kişilerin birbirlerine karşı hoşgörülü olmaları gerektiği konusunda, yurttaşlara şu uyarıda bulundu: “İstihdam dışı kalan bireylerimiz var. Psikolojileri bozuk, umutsuzlar. Halkımızdan da ricamız, sağduyu ve hoşgörüdür. Bu dönemde herkesin birbirinin halinden anlamasını rica ediyoruz. Evden çalışarak işlerini yapamayacak olan sağlık çalışanlarımıza, basın mensuplarımıza, gıda işletmelerine, kolluk kuvvetlerimize, güvenlik güçlerimize, belediyemize ve zabıtamıza, minnet borçluyuz. İşini evinden yapamayacak olan her sektöre, canı gönülden teşekkür ediyorum.”