Cavit Deniz, Keşan’a getirilmesi düşünülen doğal gazla ilgili daha önce yerel basında yer alan açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. BOTAŞ’tan gelen 27 Nisan 2015 tarihli yazının Edirne İl Özel İdaresi’nin BOTAŞ’a yazdığı 14 Nisan 2015 tarihli yazıya cevap olduğunu kaydeden Deniz’in açıklaması şöyle:

VALİ, BU YAZININ KEŞAN’A YANLIŞLIKLA GÖNDERİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR

“Keşan gündemini yakından takip eden biri olarak, son günlerde gündemde olan Keşan’a getirilmesi düşünülen doğalgaz konusunda, daha önce BOTAŞ’ın bu konuda olumsuz görüş belirttiğini ve bir yazı olduğunu söylemiştim. Bu yazının varlığını, belediye Başkanı Sayın Mehmet Özcan da yaptığı açıklamada doğruladı. Edirne Valisi ise bu yazının Keşan’a yanlışlıkla gönderildiğini söylüyor. Kendi tarafından gerçek yazının evvelki gün itibariyle, yani 18 Haziran günkü Gündem Gazetesi’nin haberine göre gerçek yazıyı tekrar gönderdiğini söylüyor. Ve diyor ki ‘Önümüzdeki yıl bölgede doğal gaz kullanılmaya başlanacak” benim arşivime göre aynı mealde daha önceleri de açıklaması olmuştu. Şimdi Sayın Vali, yazının 2013 yılında başlayan süreçle ilgili olduğunu söylüyor. Oysa yazı 27.04.2015 tarihli. Aradan 2 yıl geçmesi mi gerekiyor, yazının gelmesi için? Sayın Vali bu yazının Keşan’la ilgisi olmadığını söylüyor. Yani BOTAŞ’ın olumsuz yazısının Keşan’la ilgili olmadığını söylüyor. Halbuki yazının konu bölümünde ‘ilçelere doğal gaz ulaştırılması’ yazdıktan sonra parantez açılmış ‘Keşan ve Uzunköprü’ diye belirtilmiş. Bu yüzden konuyla ilgili düşüncelerimi açıklama gereği hissettim.

DOĞAL GAZ ÜZERİNDEN KONUŞMASI GEREKENLER ŞU ANDA SUSMUŞLARDIR

Bu açıklama ile Sayın Vali BOTAŞ Mühendislik ve Sözleşmeler Daire Başkanlığı’nın 7.04.2015 tarih ve 18980260-755.99-1445168 sayılı,  İlçelere doğal gaz ulaştırılması (Keşan, Uzunköprü)’ konulu Edirne İl Özel idaresine yazılan yazıyı yok hükmünde kabul etmektedir. Ve bu yazının yanlışlıkla gönderildiğini söylüyor. Pardon, Devlet. Devlette pardon olmaz.

Tarih seri numarasını verdiğim sizlerle paylaşacağım yazının son bölümünde şu ifade var: ‘Kuruluşumuzun bahse konu Bakanlar Kurulu Kararındaki gereklilikleri sağlayarak başvuru süresi içinde başvuruda bulunmayan ilçelere gaz arzı sağlanması yönünde bir görev ve sorumluluğumuz bulunmamaktadır.’ diyor Keşan ve Uzunköprü konusunda. Bu yazı, nasıl oluyor da yanlışlıkla Keşan’a gönderilen yazı oluyor? Bakın yazı BOTAŞ Mühendislik ve Sözleşmeler Daire Başkanlığı’ndan çıkıyor, Edirne İl Özel İdaresi’ne gönderiliyor. Bu konuda gerçeklerin kamuoyuna aktarılması ve söylenmesi gerektiğini düşünüyorum. Doğal gaz üzerinden konuşması gerekenler şu anda susmuşlardır. Özellikle iktidar partisinin ilçe başkanlığı. İktidar partisinin yetkililerinin yerel basında doğal gaz konusunda söylediklerini ve insanlara umut verdiklerini, Vali Bey de ‘Önümüzdeki yıl’ diyor, ‘Doğal gaz kullanılmaya başlanacak.’ Yani ‘İçme suyu mu getiriyorsunuz?’ diye de sormak gerekir.

BU CEVAP 2013 YILINA AİT DEĞİLDİR

Benim söylediğim şu, bakın: 27.04’teki yazı, İl Özel İdaresi’nin 14.04.2015 tarihli yazısına cevaptır. Yani 13 gün sonra cevap veriyor. Sayın valim, hani 2013’ündü bu cevap? Bu cevap 2013 yılına ait değildir. 14.04.2015 tarih ve 4836 sayılı Edirne İl Özel İdaresi’nin yazsına cevaptır. Bu konunun gerçeği budur. Çünkü bu konuda insanlar sokakta, doğal gaz konusunda araştırma ve açıklama yaptığım için bana sorular soruyorlar. Vali Bey’in de açıklaması soranlar oldu. Ben de Vali Bey ‘BOTAŞ’tan gelen cevap, 2013 tarihine aittir’ diyor. Ben de ‘Hayır’ diyorum, ‘BOTAŞ’tan gelen 27.04.2015 tarihli yazı Edirne İl Özel İdaresi’nin BOTAŞ’a yazdığı 14.04.2015 tarihli yazısıdır’ diyorum. Burada ya ben ya başka birisi yalan söylüyor. Bir de bu konuda konuşması gereken kimse konuşmuyor. Saati durmak diye bir siyasal kavram vardır. Keşan’ın saati durmuştur. Keşan’ın saatini ben çalıştıracağım. Keşan’ın saatini durduranlar da genel ve yerel yönetimlerdir. Lütfen insanları gerçeklerle bilgilendirsinler. İnsanları gerçeklerle bilgilendirmek, devletin asli görevlerindendir.

BEN BOTAŞ’I REFERANS ALIRIM

Şunu da ifade edeyim. Doğal gazın Keşan’a gelmesini en çok arzu edenlerden biri benim. Çevre kirliliği düşünüldüğünde doğal gaz en gerçekçi çözümdür ancak bu konu üzerinden siyaset yapmak, insanları gerçek manada bilgilendirmek gerekirken, umutlandırmak olmaz. BOTAŞ’ın Mühendislik ve Sözleşmeler Daire Başkanlığı’nın yazısı bu. Ben BOTAŞ’ı referans alırım, diğer yapılan açıklamaları referans almam. Resmi daireyi referans alırım. Devlet dairesidir. Hizmeti getirecek veya planlayacak kurumdur. Şimdi Vali Bey diyor ki ‘İhaleye çıkacak’ girin internete bakalım ihaleye çıkacak yerlerde Keşan var mı?

Bunun bilinçli olarak yapıldığını düşünmüyorum. Buradaki olay herkes konudan kendine nasıl bir siyasal rant çıkarırım peşinde.”