AYGÜL KONAR

KE-HAYKO (Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği) Başkanı Sevinç Cebeci, Hayvan Hakları Kanun Teklifi’nin önümüzdeki günlerde meclise sunulacağını bildirirken, söz konusu kanun teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği olarak, yeni çıkacak olan kanunun meclisten geçmesiyle beraber, bütün hayvansever derneklerin, STK’ların ve vatandaşların artık hayvanların ‘mal’ kapsamından çıkıp, ‘canlı’ olarak görülmesi taraftarı olduklarını ifade eden Cebeci, “Bizler hayvan sahiplendiriyoruz. Bir süre sonra sokağa atılıyor. Ne kadar sözleşme de yapsanız, ne yaparsanız yapın sokağa bırakılıyor. Bunların da ceza kapsamına girmesini istiyoruz. Aynı zamanda şiddet, işkence hatat tecavüz vakalarımız bile var. Bu suçların para cezası ile değil, hapis cezaları almalarını istiyoruz. Bunların fişlenmesini istiyoruz. Para cezalarını ödeyip dışarı çıkmalarını istemiyoruz. Bu kanun çıkarsa eğer, hayvanseverler olarak rahat bir nefes alacağız” ifadelerine yer verdi.

“CEZLARINDA CAYDIRICI OLMALARINI İSTİYORUZ”

Zaman zaman şikayetler aldıklarını dile getiren Sevinç Cebeci, “Gidip bakıyoruz hayvan yarım metre zincir ile bağlanmış. Önünde ne su var ne yemek ne de kışın barınacağı bir kulübesi. Bunu biz üst kurumlara şikayet ettiğimizde gelip sadece köpeği elinden alma yetkileri var ve sadece ceza veriliyor. Biz bunu istemiyoruz. Cezlarında caydırıcı olmalarını istiyoruz. Biliyorsunuz; mal canın yongasıdır. ‘Ben o parayı veririm, bir tane daha hayvan sahiplenirim’ düşüncesi var ama bunlar çok yüksek miktarda olursa ve de bunların 3-6 ay veya bir yıla kadar ceza veriliyorsa bu cezaların yükselmesini istiyoruz. O zaman da bizler rahat rahat nefes alacağız. Biz hayvanseverler rahat hareket edemiyoruz. Sokaklarda besleme yapıyoruz. İnsanlar hala bilincinde değil. Bunlar sokak hayvanı ve devlet koruması altında doğada yaşayan canlılardır. Sokağın köşesine kimseyi rahatsız etmeden bir lokma koyduğumuzda orada yaşayan insanlardan bazı hakaretlere maruz kalıyoruz. Bunları da yaşamak istemiyoruz. Bunlarında cezaya girmesini isityoruz. Hiçkimse hayvansever insanlara müdahale etmemeli. İnsanlar sevmeyebilir ama bizlere de saygı duyulmasını istiyoruz. İnsanlar kendilerini ifade edebiliyor ama bu canlılar ne yaşarlarsa yaşasın kendilerini ifade edemiyorlar. Bizler o hayvanları gördüğümüzde dış görünüşlerinden anlıyoruz neleri olduklarını ve tedavi ettiriyoruz. O yüzden bu kanunun çıkmasını bir an önce istiyoruz. Bu teklifin meclisten geçmesi için bizlerde imzalarımızı attık” diye konuştu.

“EVDE KULLANILMAYAN ŞEYLERE CAN EVİMİZDE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR”

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği olarak birtakım şeylere ihtiyaç olduklarını ifade eden Cebeci, konuşmasının sonunda şu ifadelere yer verdi: “Kışın bizim kulübelere çok ihtiyacımız var. Aynı zamanda palete ihtiyacımız var, battaniyelere ihtiyacımız var. Evde kullanılmayan şeylere can evimizde çok ihtiyacımız var. Ayrıca şunu da söylemeliyim sponsara ihitiyacımız var. Bir sponsorumuzu bulduk. Bizim kapatılacak bir bölümümüz var. Eğer ki, Keşan’da yapı malzemeleri herhangi bir şeyle uğraşan insanlar varsa, lütfen bize destek olsunlar.”