AYGÜL KONAR

25 Ocak 2019 Cuma günü yol kenarında ölü bulunan kedi ve köpekler vatandaşlar tarafından fark edildi. Çöp konteynırlarına atılmış kediler ve köpekleri gören vatandaşlar durumu belediyeye bildirdi. Olay yerine gelen belediye ekipleri ve KEHAYKO (Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği) Başkanı Sevinç Cebeci, olayla ilgili incelemede bulundu.

“BUNA İŞKENCE DİYORUZ BİZ”

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (KEHAYKO) Başkanı Sevinç Cebeci, olayla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bir üyemiz gezerken bir hanım, ölü köpekler gördüğünü söylemiş. Arkadaşımızda hanımefendiyle beraber olay yerine gitmişler. Çuvalın içinde öldürülmüş köpek ve yine onun yanında başka bir köpek daha bulmuşlar. Bunlar Sevkent’in ilersinde boş bir arazide diğeri de Aden Koleji’nin tam karşısında çöpün kenarında ayakları bağlanmış bir şekilde. Zehirlenmiş ağzı köpürmüş. Oradaki vatandaşlarda kedilerinde olduğunu kapılarının önünde ağzı köpürerek öldüğünü sonrasında da çöpe attığını söylüyorlar. Çöpü karıştırdı akşam belediye ve emniyet ama çöp kamyonları aldığı için göremedik. Çünkü arasından yaklaşık bir gün geçmiş. İnsanlar tabi bunları görüyor ayakları bağlı, buna işkence diyoruz biz. Zehirlenmiş ama vatandaş bu konuda maalesef duyarsız. Dolayısıyla duyarlı olan da zaten bize haber veriyor. Ben Orman Su İşlerini aradım, Edirne’yi. Onlar ekibi yönlendirdiler. Belediyeyi aradık, Veteriner İşlerini onlar da geldiler. Dolayısıyla öldürülen hayvanlar alındı, Tarım İlçe tarafından otopsiye gönderilecek. Fakat vatandaşın bir tanesi çöpün kenarında mamalar gördüğünü söylüyor. Zehir konulmuş mamalara. Tabi hayvanlar aç, bazıları sahipli, tasmalı. Gezinsin diye bahçenin dışında salınan hayvanlar onlarda aynı şekilde ölmüş. Mamayı gidip aradığında mamanın oradan aldırıldığını görüyoruz. Maalesef etrafta da kamera yok. Emniyet şimdi savcılıkta soruşturmada bakalım kimin yaptığı nasıl öldüğü hepsi belli olacak. İnşallah faili bulunur.”

“BİZ NEDEN İNSANLIĞIMIZI UNUTTUK”

Birkaç sahipli köpeğin sahiplerine ‘köpeklerinizi bağlayın’, ‘sokakta köpek istemiyoruz’, ‘zehirleyeceğiz’ diyen vatandaşların olduğunu belirten Cebeci, “Olayla ilgili o kişilerin üzerinde duracaklar. Bakalım ne derece doğru, tehdit edilen kişi de zaten polise ifade verdi” dedi.

Kendisinin de aynı tehditlerle karşılaştığını ifade eden Cebeci, şöyle devam etti: “Oturduğum mahallede bir beyefendi, kışın ben kar yağdığı zaman sokakların kenarlarına kendi oturduğumuz sokağında etrafına kuru mamalar koydum. Hayvanlar kışın aç kalıyor biliyorsunuz. Hayvanlar bir süre sonra alıştı 3-4 tane oldu. Sokağımda rahatsız olan yok ama ara sokağımda rahatsız olan bir beyefendi var. Ne zaman sokaktan çıkarsa eşi, kendisi taş atıp hayvanları kovuyorlar. Bu arada da hayvan kendisini savunmak için onun üzerine doğru gidiyor. Bu sefer ne oluyor,  şiddet gören hayvan saldırdı oluyor. Isırma, saldırma vakası yok. Ama bu beyefendi için bende suç duyurusunda bulunacağım. Cebinde torpil taşıyor. Hayvanların üzerine atıyor. Bu millet cama çıkıyor doğal gaz mı patladı, terör mü var diye. Bunlar yanlış şeyler. İnsanlara sadece şunu diyoruz, şiddet uygulamak yerine evinizdeki yemekleri koymuş olsanız hayvanlar zaten aç kalmayacak. Hem sürünmeyecek hem de biz unuttuğumuz insanlığımızı kazanmış oluruz. Ben her zaman şunu söylüyorum, biz neden insanlığımızı unuttuk. Neden insan olmayı başaramıyoruz. Tek istediğimiz bu canlıların Keşan’da zaten saldıran hayvanları, saldıran köpekleri zaten belediye sizin onlara işkence etmenize, torpil atmanıza onlara taş atmanıza gerek yok. Belediyeyi aradığınız zaman veya bize ulaşıldığı zaman biz zaten aldırtıyoruz. Alındığı zaman bizim can evine geliyor. Islah olduktan sonra biz onları çiftliklere sahiplendiriyoruz. O yüzden diyoruz ki insanlarımız bilinçlensin. Varsa bir şikâyetin ama yalan şikâyetten bahsetmiyorum. Havladı diye şikâyet eden insanlar var. Biz konuşuyoruz onlar havlayacak. Havlamasının bir nedeni var. Gece mesela abuk sabuk bonzaiciler geçiyor. Köpekler havlıyor. İşte o zaman anla kapının önünden bir tehlike geçiyor. Çık camına bak. Bu kadar basit. Havladı diye hayvanı aldırmak, havladı diye hayvanı taşlamak bunlar yanlış. Bana göre yanlış. Çünkü ben insanım, bunun yanlış olduğunu biliyorum. Dediğim gibi katledilen köpeklerde yazık günah hepsi bakımlı, insanlar bakmışlar. Normal insanın yapabileceği bir şey değil. Bazı insanlar var yolda yürürken karıncanın üzerine basmıyor ki ölmesine neden olmayım diye.”

“İŞKENCE, ÖLDÜRMEK, ZEHİRLEMEK BİZLERE YAKIŞMIYOR”

Yakın bir süre önce Keşan’ın Didem Uslu cinayeti atlattığını ve Uslu’nun köpeği Şans’ı sahiplendiklerini hatırlatan Sevinç Cebeci, “Hayvanın psikolojisini düzelttik. Sahiplendik yuva yaptık. Fethiye’de bir çocukluk arkadaşı sahiplenmek istedi, sahiplendirdik. Demek istediğim vatandaşların bir şikâyeti olduğu zaman belediye ya da Keşan Sokak Hayvanları Koruma Deneği (KEHAYKO)’nin telefon numarası var, arayabilirler. İşkence, öldürmek, zehirlemek bizlere yakışmıyor. Çok üzgünüz. Aden Koleji’nin etrafı bir sürü lüks villalarla dolu. Orada hiç mi duyarlı insan yok. Hiç mi görmedi kimse bir şey. Arka ayakları naylon iplerle bağlanmış. Hayvanlar tıka basa çuvalların içine konulmuş.