SONGÜL KONAR

TOBB MEYBEM Sınav Yapıcı ve Karar Verici Gamze Çelikkartal, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ne göre emlak ofislerinde aranan Mesleki Yeterlik Belgesi zorunluluğu ile ilgili bilgilendirdi.

Çelikkartal açıklamasında, Keşan’da, Sorumlu Emlak Danışmanlığı Seviye 5’e talebin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

“OFİSE YETKİ BELGESİ ALABİLMEK İÇİN MESLEKİ YETERLİK BELGESİ OLMAK ZORUNDA”

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda üç ayda bir sınav yaptıklarını belirten Gamze Çelikkartal, sınavlarım hem teori hem performans olarak iki aşamada gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl Aralık ayı itibari ile yayınlanan Taşınmaz Ticaret Yönetmeliğine göre emlak ofislerinin Emlak Danışmanlığı Seviye 5 veya Emlak Danışmanlığı Seviye 4 belgesini alma zorunluluğu söz konusuydu. Ofise yetki belgesi alabilmek için Mesleki Yeterlik Belgesi olmak zorunda. Mesleki Yeterlik Sınavları da MYK tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre TOBB- MEYBEM olarak düzenli olarak yapılıyor. Bu da Ticaret ve Sanayi Odaları ile işbirliği içerisinde yürütülmekte. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda da üç ayda bir sınav açmaktayız. Sorumlu Emlak Danışmanlığı Seviye 5’e talep oldukça yüksek. Bu sınavı da üç ayda bir Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştiriyoruz. Sınavlar hem teori hem performans olarak iki oturumda gerçekleşiyor. Teorik sınav yazılı sınav, performans sınav da kameralı ortamda adayların birebir girerek gerçekleştirdiği sınav. Mesleğe oldukça değer katan bir sınav. Bu belge alınmadan mesleği gerçekleştirmek mümkün değil. Sınav, yönetmeliğe uygun kurallarla, yönetmeliğin yayınladığı başarı ölçütleriyle gerçekleşiyor.”

“100 SAATLİK EĞİTİM ZORUNLULUĞU”             

Emlakçılık yapabilmek için sadece mesleki yeterlik belgesi aranmadığını, bunun yanında oda kaydı ve ticari unvanın da bulunması gerektiğini belirten Çelikkartal, sözlerine şöyle devam etti: “Mesleği yapabilmek için bu belgeyi alma zorunluluğu var. Bu belge alınmadan emlakçılık yapılamıyor. Bir emlak ofisi bu yetki belgesini almak zorunda. Yetki belgesi alabilmek için de mesleki yeterlik belge sınavına girmek zorunda. Maddeler arasında sadece mesleki yeterlik belgesi yok. Oda kaydının bulunması, ticari unvanının bulunması gibi kriterler de söz konusu. 31 Temmuz’dan itibaren yetki belgesi almak isteyen adaylar için 100 saatlik eğitim zorunluluğu söz konusu. İlkokul ve dengi mezunlar için 1 yıllık, lisans ve üstü mezunlar için 6 ay staj zorunluluğu var. 31 Temmuz’a kadar yetki belgesini almak isteyenlerden bu koşul aranmadığı için her ilde yoğun talep devam etmekte. Keşan’da bu yoğun talebi gösteren illerden biri. Oda ile birlikte işbirliğimizi TOBB MEYBEM ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürütmekteyiz. Her üç ayda bir sınavlarımız aktif şekilde sürdürülmekte.”

“KEŞAN, TRAKYA’DA, MEYBEM’ DE EN FAZLA SINAV AÇAN YER”

Mesleki Yeterlik Belgesi alındıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yerlerde açılan kurslara gidilmesi gerektiğini belirten Çelikkartal, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mesleki yeterlik belgesini almak bu işi kesin yapacağı anlamına gelmiyor. Vergi mükellefi olmak zorunlu, vergi kaydı açılması gerekir ve Ticaret Odası’na kayıt yapılması gerekiyor. Bunlar olmadan sadece belgeyi alıp bu işi yapamaz. Belgeyi aldıktan sonra da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yerlerde açılan kurslara gitmek zorunda. 100 saatlik eğitim alınması gerekiyor. Bu işi resmi olarak belgesi ve vergi kaydı ile yapan kişilerden ziyade, başka iş yapıp ek olarak emlakçılık yapan kişiler ile rekabet üstünlüğünü korumak adına, mesleki yeterlik belgesi zorunlu oldu. Her üç ayda bir yılda dört kez bu sınav yapılıyor. Keşan, Trakya’da, MEYBEM’ de en fazla sınav açan yer. Bunu düzenli olarak yapan tek oda Keşan Ticaret ve Sanayi Odası. Keşan TSO, sınav yapabilmek için çok uygun bir alan. Burada daha düzenli ve sık sınav yapılabiliyor.”