GİZEM GÖRÜR

Saat 12.30 sıralarında başlayan törene; İpsala Kaymakamı Ali Uysal, oda ve borsaların temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çeltik üreticileri katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek, “Birlik olarak 2017 yılında 160 bin dönüm çeltik arazisine su vererek hizmet ettik. Bu evrede bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. 2018 yılında daha iyi olacağız. Hasadımızın tüm çiftçilere hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

EKONOMİK OLARAK DA KENDİ KENDİNE YETER DURUMDA OLMALIYIZ

Daha sonra söz alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan,“Bir ülkenin bağımsızlığı sadece kendi toprağı ve milli sınırları ile beraber değildir. Tam bağımsız olabilmek için ekonomik olarak da kendi kendine yeter durumda olmalıyız. Üretim tam manada desteklenmeli, sürdürülebilir bir tarım politikası öncülüğümüz olmalıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, çiftçimiz bu ülkenin marabalığından kurtarılıp, efendileri konumuna getirilmelidir. Biz çiftçiler yılda 1 defa ürün satıp kazanç elde ediyoruz. Diğer sektörlerdeki gibi %15 kazançla bu çiftçi ayakta tutulamaz. Çiftçinin bu kazançları banka faizlerine gidiyor. Çiftçi borç batağından kurtarılarak, hak ettiği alın teri verilmelidir. Bu yıl 1 dekar çeltiğin maliyeti 1,80 TL civarında. Beklediğimiz fiyat bunun üzerindedir.” şeklinde konuştu.

BUGÜN ÇELTİKÇİLERİN BAYRAMI

Tören İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar’ın konuşmasıyla sürdü.

Balcılar, şunlar söyledi: “Bugün çeltikçilerin bayramı. Biz hep birlikte büyük bir aileyiz. Yeni hasat sezonu hepimize hayırlı olsun. Emeklerimizi ortaya koyarak zor koşullarda üretim yapmanın ve istihdam sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Çeltik üreticileri olarak az bir destek ile ülkemizin pirinç ihtiyacının tamamını karşılayacağımıza inanıyoruz. Bundan dolayı üretimin sürmesi için üretim vekazanç oranının dengeli olması yeterlidir. TMO’dan beklentimiz olduğunu açıkça söylemeliyiz. Ortaklaşa yaptırdığımız maliyet raporu hazırladık ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderdik. Osmancık için kg başına maliyetimiz 1,76 TL’dir. Bunun üzerine %30 kar payı ilave edilerek Osmancık cinsi çeltikte 2,30 TL gibi fiyat bekliyoruz.”

ÖNCE MALIMIZA KENDİMİZ SAHİP ÇIKACAĞIZ

2016 yılında Osmancık fiyatının 1,50 TL’ye kadar düştüğünü hatırlatan Sedat Balcılar, “TMO’nun müdahalesinden sonra Osmancık 2,04 TL’den işlem görmeye başlamıştır. Yöneticiler olarak önce malımıza kendimiz sahip çıkacağız. Güneşin altında canla başla çalışıyoruz. Malımıza sahip çıkarsak o zaman tüccar bu malı alacak. 2016’da TMO’nun yeni geliştirdiği sistemle hasat devam ederken, sanayici arkadaşlarımızın bir kısmı ofisin aldığı malları piyasaya sürmesini istediler.2017 yılında sanayicinin üreticiden mal alacağını düşünüyorum. TMO Genel Müdürü,depolarında yerinde emaneti imzaladı. Bundan sonra kimse bedavaya mal satmak zorunda kalmayacak. Hiç kimse huzursun olmasın.”

2018 ÜRETİM YILINDA DAHA RAHAT ÜRETİM YAPABİLİRİZ

Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Kuraklık nedeniyle tedirgin bir üretim yılı geçirdik. Bunun önlenmesi için sulama birlikleri ve DSİ’nin dersine iyi çalışarak kış aylarından barajlarımız Meriç Nehri’nden doldurulabilir. 2018 üretim yılında daha rahat üretim yapabiliriz.”

Sedat Balcılar, İpsala Pirinci’nin markalaşmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Törende son olarak Ali Uysal konuştu.

ÇİFTÇİ ÜRETMİYORUM DESE NE YAPACAKSINIZ?

Sorunlara karşı bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini söyleyen Uysal, “Önce bir şükür etmemiz lazım. Çiftçi üretmiyorum dese ne yapacaksınız? Çiftçiler benim gözümde omuzda taşınacak insanlar. Bu topraklarda üretim yapmak takdire şayan bir şey. En büyük sıkıntı su. Su olmazsa ekim olmaz. Bu yıl su eksilmedi. Fakat Hamzadere Birliği de işi öğrendi. Kış başlamadan barajı dolduracak. Buradaki hedefimiz; DSİ veya Hamzadere’nin projelendirerek Meriç Nehri üzerine doğal setler kurarak baraj inşa etmemiz lazım. Bu maliyetleri %80 aşağı indirir. Bunu yapmamız lazım. Bu işe DSİ sahip çıkmalı. Girdi maliyetlerini düşürmek için bu bölge zirai ilacını kendi üretmeli. Gübre maliyeti biraz daha yüksek. Sarıcaali’de çeltik saplarından yenilenebilir enerji üretilecek. Bölgede ilk olacak.”

Konuşmaların ardından kurban kesilerek, biçerdöver ile ilk hasat yapıldı.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ