SONGÜL KONAR

BU AÇIĞIMIZI AÇIKLANAN FİYATLAR İNŞALLAH KAPATIR”

Bölgedeki kiraz üretimi hakkında bilgilendirmede bulunan Karaca, “İklimsel koşullardan ötürü bu yıl kiraz, erik, kayısı, şeftali gibi taş çekirdekli ürünlerin tutum oranı düşük kaldı. Bizim meşhur Çeribaşı kirazında tutum oranı geçen yıl göre, yüzde 50 oranında düşük. Biz bakım ve ilaçlama çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu açığımızı açıklanan fiyatlar inşallah kapatır” dedi.

“BÖLGEDE YAKLAŞIK 3 BİN DÖNÜM ALANDA EKİM GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”

Çeribaşı kirazının markalaştığını belirten Ahmet Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgede yaklaşık 3 bin dönüm alanda ekim gerçekleştiriliyor. Ekimlerimiz profesyonel şekilde yapılıyor. Kiraz ihracatını kendi imkanlarımızla yapabilirsek, üreticiler olarak para kazanırız. Aksi takdirde, para kazanamayız. Ayrıca, çeribaşı kirazı bu yıl, 15 Haziran 2021 tarihi itibariyle, tezgahlarda yerini almaya başlayacak.”

BELLİ BİR VERİM KAYBI YAŞANDI

Kirazda verim kaybının nedenleriyle ilgili konuşan Karaca, “Meyve fidanının 90 ya da 120 gün üşümesi gerekiyor. En az 60 gün hava sıcaklığının eksi dereceyi görmesi lazım. Yılbaşına kadar havalar lodos gitti. Meyve fidanı suyunu bırakamadı. Yılbaşından sonra çok kısa süreli hava sıcaklığı eksinin altında seyretti ama bu yeterli bir süre değil. Ayrıca, gece ve gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle, döllenmeyi sağlayamadı. Bundan ötürü de, belli bir verim kaybı yaşandı. Yaşanan kaybın nedeni iklimseldir” ifadelerini kullandı.

DEVLETTEN YETERLİ DESTEĞİ ALAMIYORUZ

17 yıldır kiraz üreticiliği yaptığını ve geçen süreç içerisinde yaşadığı sorunları anlatan Ahmet Karaca, sözlerini şöyle tamamladı: “Üreticiye, sadece ekilişte destek var. Onun dışında destek yok. Biz, katma değerli ürünleri ektirmeye çalışıyoruz ancak, devletten yeterli desteği alamıyoruz. Devletimizin biz üreticiye destek vermesini bekliyoruz.”