SONGÜL KONAR

Çevikel açıklamalarında, ava giden avcıların olası kazalar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini, avcılığa yeni başlayan avcıların da tecrübeli kişilerin sözlerine riayet etmeleri gerektiğini hatırlattı.

“ERZİNCAN VE ERZURUM TARAFINA KEKLİK AVINA GİDEN BİRKAÇ GRUBUMUZUN OLDUĞUNU BİLİYORUM”

Çevikel, kuraklıktan dolayı hayvan popülâsyonunda sıkıntılar oluştuğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizde tavşan ve ördek avı başladı. Kuraklıktan dolayı hayvan popülâsyonunda sıkıntılar da oluştu. 2020-2021 av sezonu ağustos ayı itibari ile başladı. Şu anda yeni açılan keklik avı sezonu ile birlikte avcılarımızın bir kısmı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını da fırsat bilerek şehir dışına keklik avına gidiyorlar. Arkadaşlarımıza orada kazasız, belasız, keyifli avlar geçirmelerini diliyoruz. Erzincan ve Erzurum tarafına keklik avına giden birkaç grubumuzun olduğunu biliyorum. Bölgemizde yetişmeyen ve çok göremediğimiz türler oldukları için arkadaşlarımız mecburen şehir dışında avlanmaya gidiyor.”

“ÇOK CİDDİ TEDBİRLER ALINMALI”

Tarım Bakanlığının yabana kurt salmasıyla ilgili projelerinin olduğunu, salınan kurtların köylüler ve çobanlar tarafından vurulmaması gerektiğini dile getiren Çevikel, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bölgemizde bıldırcın avı ve domuz avı devam ediyor. Kalabalık grup avcılarımız özellikle domuz avına gidiyorlar. Domuzların ziraata ve tarıma verdiği zararları engellemek ve popülâsyonu azaltmak amacıyla avcılarımızın çabaları önemli. Sadece avcı çabasıyla da bu popülasyonu azaltmak ve üreme hızını azaltmak çok mümkün değil. Bu anlamda çok ciddi tedbirler alınmalı. Tarım Bakanlığının yabana kurt salınmasıyla alakalı çalışmalar var. Bu kurtlar evde, kafeste yetiştirilmiş kurtlar. Bunlar kendi doğasında yetişmeyen kurtlar olduğu için yabanla uyum sağlaması adına belli zaman geçmesi lazım. Çobanların ve köylülerin bu anlamda kurtlara ateş etmemesi, kurtlara zarar vermemesi önemli. Onların da bölgede üremesinin sağlanması lazım. Bilindiği üzere ördek avı sezonu açıldı. Kanatlı av anlamında bölgede çok fazla avı yapılan bir tür. Şehir dışından avcıların bir kısmı özellikle ördek avı için geliyorlar. 29 Ekim itibari ile üç dört günlük bir tatil planlandığı için bölgede yoğun bir avcı popülasyonun olacağını düşünüyorum. Avcıların kurallara uymalarını özellikle rica ediyoruz. MAK karalarımız açık. Vurulması gereken hayvanların ve av saatlerine uyulması gerektiğini düşünüyoruz. Kurallara uymalarını da rica ediyoruz. Kurallara uymayanları tarafımıza ve ilgili kolluk birimlerine bildirilmelerini istiyoruz. Bölge bizim bölgemiz, geleceğe popülasyonu bol av bırakmak istiyorsak veya doğal zenginliği olan bir bölge bırakmak istiyorsak kurallara herkesin riayet etmesi lazım.”

“BU İŞİN MİHMANDARI ÇOK ESKİ VE TECRÜBELİ AVCILAR OLMALI”

Olası kazalar sonucu ava giden kişilerin kurallara uymalarını ve dikkat etmeleri gerektiğini önemle hatırlatan Çevikel, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Avcılarımızın çok dikkatli olması lazım. Geçtiğimiz dönemlerde bir kaza yaşandı. Kaza sonucu avcı bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Domuz avında kullanılan fişeklerin, yapılan av şeklinin ve tecrübelerinin organize edilmesi gerekmekte. İnsan hayatı her şeyden önemli. Bu konuda titiz davranılmalı. Bu işin mihmandarı çok eski ve tecrübeli avcılar olmalı. Ava yeni başlayan arkadaşlarımızın da tecrübeli kişilerin sözlerine riayet etmeleri gerektiğini istiyoruz. Kazaların önüne ancak bu şekilde geçilebilir. Ölen arkadaşımıza Allahtan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyoruz. Çok dikkatli olmak lazım. Böyle bir olay inşallah ne bu bölge de ne de başka bir yerde kimsenin başına gelmez. Mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Havaların kurak gitmesi ve yağışların olmaması göç hayvanlarının buralara gelmesini geciktirdi. Av popülasyonunun ve avcılık sporunun kısır geçmesine neden oluyor. Bu dönem, geçmiş dönemlere kıyasla çok kurak geçiyor. Normalde çulluk avı yapılmaya başlanmıştı. Kurak bir yıl geçirdiğimiz için çullukta gelmedi. Örek avı havalar soğumadığı için çok yapılamıyor. Dışarıdan, balkanlardan gelecek olan sürüler bölgeye henüz gelmedi. İnşallah yakın zamanda hem biz avcılar hem de çiftçiler için yağışlar olur. Tüm avcılarımıza kazasız belasız, keyifli, bereketli av sezonu diliyoruz.”