AYŞİN SEÇİL GEZER

Erikli’de yaklaşık 35 yıldır yaşadığını ve bölge açısından önemli bir yer olduğunun altını çizen Çevikel, şunları söyledi: “Erikli ekonomik, manevi ve turistik anlamda çok kıymetli bir yerdir. Eski halini hatırlayınca geçmişe olan özlem artıyor. Erikli maalesef son 1-2 yıldır dışarıdan günübirlik gelenler ve kontrolsüzlük yüzünden yaşanamaz hale geldi. Özellikle Erikli’de yazlığı olan, vergilerini, kooperatife aidatları, su ve elektrik paralarını ödemelerine rağmen Erikli’ye ve Keşan’a katma değer sağlayan ev sahipleri, hafta sonu ve bayram tatillerinde bırakın denize girmeyi, evinden dahi çıkamaz hale geldi. Hafta sonları ve bayramlarda insanlık dışı görüntülere sahne olunuyor ki birçok ev sahibi Erikli’den ayrılmayı ve evini satıp, bir daha uğramamayı düşünüyorlar. Yıllardır esnaflık yapan kişilerde bu tablodan hoşnut değiller. Nüfus artmış olsa da ticaretleri artmadı ve aksine her geçen gün alışveriş ve ticaret kalitesi düştü.”

İNSANLAR GELİŞİ GÜZEL ŞEKİLDE KUMSALDA ÇADIR KURUP YATIYORLAR

Erikli’de yaşanan sorunlara da değinen Hakan Çevikel, “İnsanlar gelişi güzel şekilde kumsalda çadır kurup yatıyorlar, hatta çadır kurmadan yattıklarını dahi görüyoruz. Günübirlik gelen birçok insan kaldırımların üzerinde yıkanıyorlar.  Ev sahipleri evlerinin önüne araç parkı olmaması için koydukları su şişeleri günübirlikçiler tarafından yıkanmak için kullanılıyor. Bazı insanlar ellerinde bira şişeleriyle kaldırımlarda oturuyorlar. Bir alışveriş mağazası tarafından satılmak üzere konulan şezlonglarda yatıyorlar. Salıncaklarda uyuyorlar. İnsanların uzun zamandır çimlendirmek için emek verdiği yerlerde mangal yapıyorlar. Kaldırımlar, araba parkından geçilmiyor. Jandarma ekipleri gerekli cezai yaptırımda bulunuyorlar. Kolluk kuvvetlerine mana bulmuyorum. Çünkü bu kadar personelle 100 bin-150 bin nüfus için yapacakları kısıtlı. Bunlar yetmezmiş gibi bölgede yapılan festivallerde yaşananların üzerine tüy dikmektedir. Kötü görüntüler oluşuyor. Sanat adına yapılan bir şey yok. Ortalık kirletilip, geri dönülüyor. Organizasyonu yapan şirketin ve sanatçıların kasası doluyor. Dolayısıyla oradaki para yine Keşan dışına çıkmış oluyor. Keşanlı esnafa çok bir katkı sağladığını düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

ESNAFIMIZ SESİNİ ÇIKARAMIYOR AMA BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU KAN KUSUYOR

Keşan Belediyesi tarafından yöresel ürünler için ayrılan alan hakkında eleştirilerde bulunan Çevikel, “Keşan Belediyesi’nin, Erikli’de yetkili kıldığı belediye meclis üyesi ya da belediye başkan yardımcısı kimse, festivallerin göbeğinde ve esnafın işlerinin olacağı bir dönemde, yöresel lezzetler adı altında dışarıdan gelen esnafı Erikli’nin göbeğine yerleştirdiler. İnsanlar oraya aksın diye, yolları da farklı şekilde kapattılar. Vergi veren, işgaliye parası veren, bağış adı altında para ödeyen ve yıllardır esnaflık yapanlar bir kenara itildi. Gökten zembille inmiş gibi oradaki çadırlar Erikli’nin göbeğine konduruldu. Birçok esnafımız sesini çıkaramıyor ama büyük bir çoğunluğu kan kusuyor. Bir belediyenin kendi esnafını ikinci plana atması üvey evlat muamelesi yapması anlaşılır gibi değil. O zaman insanların aklına ister istemez farklı işler geliyor. Çadır kurarak, yöresel lezzetleri satan esnaflar belediyeye ne kadar para ödediler? Acaba işgaliye ya da bağış adı altında mı ödeme yapıldı? Bu işin aracılığını yapan biriler var mıdır? Ne zamana kadar orada tutulacaklar?  Bu konuda hepimiz bilgi sahibi olmak istiyoruz. Çünkü Erikli’de 15-20 metrekarelik küçük bir işletmenin yıllık kirası 30 bin liradır. Fakat çadırların bulunduğu yerde yaklaşık 1000 metrekare ya da 1,5 dönümlük alan işgal edilmiş durumda. Keşan Belediyesi elde edilen gelirin oranını kamuoyuyla paylaşacak mı? Gıda maddesi satılıyor. Gerekli denetimler yapılıyor mu? Benim buradaki amacım birilerini kötülemek ya da siyaset yapmak değildir. Orada yaşayan esnafın, içinden geçenleri anlatan tercümana ihtiyacı var. Eski bir siyasi olarak yaşanan sorunları gündeme taşımak istedim.” dedi.

ERİKLİ’DE DENETİMLERİN YAPILMASI GEREKİYOR

Erikli’nin eski haline döndürülmesi gerektiğini ve bazı yerleşim yerlerinde olumlu örneklerinin bulunduğunu ifade eden Hakan Çevikel sözlerine şöyle devam etti: “Erikli’de yaşanan sorunlar, yaptığım araştırmalarda  geçmiş yıllarda Edremit Belediyesi’nin de başına gelmiş. Ama sorunu çözdüklerini görüyoruz. Biz ‘bölgeyi tanıtacağız’ diyerek Erikli’yi gereksiz herkese peşkeş çektik. Ama bir tane yabancı turist getiremedik. Belki iyi niyetle başlandı ve bölgemiz fuarlarda tanıtıldı. Ama tatil için gelenler para harcayacak kişiler değil. Bölgede bir düzensizlik ve ciddiyetsizlik söz konusu. Tanıtım ofisi denen yer bile şu anda birkaç işletmeye verilmiş durumda. Bu keşmekeş Saros’un diğer yerlerine de sıçrayabilir. Bunun önüne geçmek için Edremit Belediyesi’nin aldığı tedbirler var. Özellikle Cuma gününden başlayıp, Pazartesi sabahına kadar giriş-çıkışta çok sıkı bir trafik denetimi yapılıyor. Erikli’de benzer denetimlerin yapılması gerekiyor. Ayrıca araçlarda başta alkol ve uyuşturucu olmak üzere her türlü kontrol ve arama yapılmalı, kimlik sorgusu yapılmalıdır. Elinde içki şişesiyle gezmek ve içki içmek mütecaviz hale gelirse -ki çoğu kez böyledir- suçtur. Bu kanunun mutlaka uygulanması gerekiyor. Bunu uygulayacaklarda kolluk kuvvetleridir. Sayın Cumhuriyet Başsavcımızın bu konuda çok hassas olduğunu biliyorum. Sayın Kaymakamımızın da bu işe el atmasıyla birlikte sorun çözülecektir. İnsanlar bebek arabalarıyla gezemiyorlar. Bazı kişi ya da kişiler, kaldırımlarda yarı çıplak şekilde alkol şişesiyle yatıyorlar. Fitili ateşlenmiş bir bomba gibi Erikli. En küçük bir olayda, her şey karışacak. Yine Keşan Belediye Zabıtasının çevreyi kirletenlere karşı yaptırım gücü var olmasına rağmen herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır.  Bunun sorumluları başta belediye olmak üzere devletin bölgedeki temsilcileridir. Denetim sıkı olursa bu tür manzaralarla karşı karşıya kalmayız. Erikli’yi kurtarmamız lazım.”

KEŞAN BELEDİYESİ, ERİKLİ’YE YETERİ KADAR HİZMET VERMİYOR

Çevikel, sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan’da yaşayanlar olarak dışarıdan gelen insanların çöpünü ve pisliğini çekmek zorunda değiliz. Keşan Belediyesi zaten Erikli’ye yeteri kadar hizmet vermiyor. Bir de orada yaşayan inşaları elinin tersiyle itme ve bir kenara bırakma lüksüne, haddine sahip değil. Benden siyaseten farklı düşünce de olan arkadaşlarımızın da bu yönde bir açıklama yapacağını düşünüyorum. Topyekun bir girişimle ve denetimle, 3-4 hafta içerisinde yaşanan rezilliğin yüzde 80’ini çözmüş oluruz. Biz yetkili mercilere sadece kuralları uygulayın diyoruz. Bölgeye gelip otelde ya da evde kalanlardan kimlik bilgileri isteniyorsa, kaldırımda ve sahilde yatan kişilerden de istensin, kimlik araştırması yapılsın. 100 bin-150 bin nüfuslu bir yere 20 tane jandarma ve 5 tane zabıta yeterli olmaz. Bu duruma Edirne Valiliği, Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi çözüm üretmelidir. Eğer soruna çözüm üretilemiyorsa, bunun nedeni de kamuoyuyla paylaşılmalı.”