AA

Keşan, Uzunköprü, Havsa, Lalapaşa, Süloğlu, Meriç, İpsala ve Enez ilçeleri ile belde ve köylerle tüm yerleşim alanlarının neredeyse tamamını ziyaret eden Canalp, her yerleşim yerinin sıkıntıları ile tek tek ilgileniyor.

Vali Canalp, ziyaretleri kapsamında merkeze bağlı Orhaniye köyüne de ziyaret gerçekleştirdi. Köy kahvehanesinde vatandaşları dinledi.

Köy sakinlerinin ceviz ürettiklerini belirtmesi üzerine Canalp, “Ceviz Ormanı” olarak oluşturulan alanlara ekilen cevizlerden 5 yıl sonra ürün alınabildiğini söyledi.

Ceviz fidanlarının 5 yıl içinde verim verdiğini, 7,8 yıl sonra da rantabl şekilde ürün almanın mümkün hale geldiğini belirten Canalp, şunları kaydetti: “Cevizin türünü iyi seçmek lazım. Yani bir türünü çok iyi seçmek, iki türüyle beraberde belli sayıda dişi cevizin yanında erkek ceviz, yani 10 - 15 tane cevizden bir tanesi de ürün vermese bile onlar da diğer cevizlerin döllenmesi için gerekiyor. Ceviz yetiştiriciliği bazı yerlerimizde ihmal edilmiş geçmişte. İhmal edilen yerlerde tekrar başka şekilde ıslah çalışmaları yapılıyor. Ceviz yetiştiriciliğinde tür önemlidir. Doğru türü seçerseniz iyi bakım yaparsanız belli bir zamandan sonra cevizden çok güzel verim alırsınız.”

Öte yandan, Canalp Oğulpaşa, Karakasım, Tayakadın, Sazlıdere, Köşençiftliği, İskenderköy ve Büyükgerdelli köylerini ziyaret etti.

CEVİZDEKİ ÖRNEK ÜRETİM

Tarım ve Orman Bakanlığı himayelerinde, orman teşkilatı tarafından orman köylerinde yaşayan vatandaşların gelir seviyelerini artırmak amacıyla ceviz, badem gibi gelir getirici tür fidanlar dikerek oluşturduğu gelir getirici ormanlarda üretim devam ediyor. Edirne'de ilk ceviz ormanı Değirmenyeni köyünde 2008 yılında tesis edildi. 5 bin 200 ceviz ve 260 badem fidanı toprakla buluşturuldu. Hane başına düşen 87 ceviz ağacından ağaç başına 10 kilogram ceviz alınmaya başlandı. Öte yandan eski Tarım ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da ağacının bulunduğu Değirmenyeni köyündeki ceviz ormanı köylüye maddi katkı sağlıyor.