Edirne Çevre İl Müdürlüğü 25 Ekim 2016 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada 2016-2017 yılında yakılacak kömür özellikleri konusunda bilgilendirdi. 26 Ekim 2016 tarihinde Keşan Kaymakamlığına bildirilen, 27 Ekim 2016 tarihinde Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğünce kayıt altına alınan ve dün gazetemize ulaştırılan Edirne Valisi Günay Özdemir imzalı yazılı açıklamada, 12 Nisan 2016 tarihli ve 86 numaralı Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu kararları hakkında bilgi verildi. Yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Edirne ilinde 2016-2017 Kış Döneminde (1 Ekim- 31 Mart) ısınma amacıyla kullanılacak olan yerli ve ithal kömürlerin standartları ısınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Önlenmesi Yönetmeliği, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ve 12.04.2016 tarihli ve 86 numaralı Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu Kararıyla belirlenmiş olup www.csb.gov.tr/iller/edirne internet adresinde yayımlanmıştır.

Özellikle kış döneminde oluşabilecek hava kirliliğinin azaltılabilmesi için Edirne Mahalli Çevre Kurulunda da belirtilen kömürlerin kullanılması ve yakılması ile ilgili kurallara uyulması ve aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması gerekmektedir.

1. Merkezi ısıtma sistemi bulunan site, bina ve müstakil konutlarda, 12.04.2016 tarihli ve 86 numaralı Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu Kararıyla belirlenen özelliklerde torbalanmış yerli ve/veya ithal kullanılması, açık veya belgesiz kömür kullanılmaması, kömür kontrol noktasından onay almamış kömürlerin satın alınmaması,

2. İl Mahalli Çevre Kurulu Kararının “Tüketici ile İlgili Esaslar” başlığında belirtildiği üzere: Kalorifer ve sobaların dış ortam sıcaklığı 15 0C ve altında olduğu zamanlarda 06.00-09.00 saatleri dışında ve akşam 16.00- 19.00 saatleri dışında yakılması, bunun dışında yakıt beslemesi yapılmaması,

3. Kazan bakımlarının haftalık olarak yapılması, baca temizliği ve emisyon ölçümünün yapılmış olması, kazan veya sobalarda; Petrol koku, kullanılmış mineral yağ, otomobil lastiği, plastik parçaları, lastik, tezek, katı atıklar, ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel- oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması, kömürlerin yakılmasında sonra kalan torbaların kazan veya sobalarda yakılmaması ve kömürün alındığı firmaya teslim edilmesi, sobalara poşet içerisinde kömür atılmaması gerekmektedir.

Edirne Valiliği (çevre ve şehircilik il müdürlüğü ) ve ilgili belediye başkanlıkları tarafından yapılan denetimlerin etkili olabilmesi ve oluşabilecek hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için ilimizde bulunan tüm kamu kurum kuruluşları tarafından yukarıda belirtilen uyarıların dikkate alınması hususunda.”