MURAT ARKAN

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Keşan İlçe Başkanlığı, Cumhuriyet Meydanında dün yaptığı basın açıklaması ile ayağa kalkma eylemine devam etti. Yapılan 1 dakikalık ayakta sessiz durma eyleminin ardından CHP Gençlik Kollarından sorumlu yönetim kurulu üyesi Erhan Engin basın açıklamasını okudu.

EGEMENLİĞİN TEK BİR ELDE TOPLANDIĞI OTORİTER REJİME GEÇİŞTİR

Engin şunları söyledi: “Laik, Demokratik hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine ve Cumhuriyetle taçlandırılan demokrasiye karşı bir irade gaspı ile karşı karşıyayız. Yapılmak istenen bir rejim değişikliğidir. Egemenliğin tek bir elde toplandığı otoriter rejime geçiştir. Egemenliğin millete ait olmasının bir diğer güvencesi egemenliğin kullanımının ( erklerin ) dağıtılmış olmasıdır. Yasama Yürütme ve Yargı erkleri birbirini denetleyecek şekilde ayrılıp, anayasal zeminde birbirini denetleyebildiği ölçüde egemenliğin tek elde toplanması önlenir. Bu da egemenliğin millette olmasının güvencesidir.”


SİYASİ SORUMLULUK HÜKÜMETTEDİR

Yapılacak değişiklikle Cumhurbaşkanın bütün yetki ve görevi elinde toplamış olacağına değinen Engin sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yapılan teklifle tek elde toplanan egemenlik, artık millete ait değildir. Şahsa aittir. Yasama, Yürütme, Yargı bir kişinin, Cumhurbaşkanının elinde olacak anlamına gelmektedir. Mevcut Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlıdır. Siyasi sorumluluk hükümettedir. Getirilmek istenen Cumhurbaşkanı ise bütün yetki ve görevini elinde toplamış, parti genel başkanlığı yapabilecek, yasama ve yargıya müdahale edebilecek, şu andaki başbakan ve bakanların kat kat üstünde yetki kullanabilecek, ama sorumluluğu onlardan daha hafif olacak. Böylelikle Cumhurbaşkanının sorumluluğunu sağlamak ve denetlemek neredeyse imkansız hale getirilmiştir. Ülkemizi de, Cumhuriyetimizi de, Demokrasimizi de, Geleceğimizi de sokakta bulmadık. Çocuklarımız için, Bizim, Sizin Hepimizin, 80 Milyonun ortak geleceği için, onların özgürlüğü için, yarınımız için, demokrasi için. Adalet için, laiklik için hayır.” 

Açıklamanın başlamasından kısa bir süre sonra, kadın bir eylemci ses düzeninin olmamasını ve kadınların eyleme yeteri kadar katılmamasını protesto etti.

Açıklamanın ardından eylem, olaysız bir şekilde sona erdi.