CHP Edirne Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, yaptığı açıklamada kadının siyasetteki rolüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kadının siyasette ciddi bir yere gelemediğini savunan Gegeoğlu, “Geçtiğimiz gün 5 Aralık Dünya Kadınlar Günü’nü kutladık. Ama 5 Aralık’taki durumumuz bile içler acısı. Örneğin şimdiye kadar hiç vali yardımcımız olmamış. Mesela burada var ama Edirne’de ticaret odasında bu güne kadar hiç kadın meclis üyesi olmamış. Temsiliyet anlamında maalesef yokuz. Saha da bir nebze olsun sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. 2016 yılının kadının yılı olması için meclis kararları var. Umuyoruz ki buradan bir şeyler çıksın ama 5 Aralık’ta dediğim gibi 83 yılda biz ne yapmışız, bunu sorgulamamız lazım. Bunun için bir şeyler yapmak zorundayız. Sadece karşı tarafın bize bir hak vermesini beklemek yerine bizim kendiliğinden sahaya çıkmamız gerekiyor.” dedi.

KADININ ROLÜ MUTLAKA OLMALI

Çiğdem Gegeoğlu, siyasette kadının mutlaka önemli bir rolü olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Teşkilatlanmalara baktığımız zaman CHP’deki kadın yapısı hiçbir örgütte yok. Diğer partilerin sadece kadınların organize ettiği bir seçim yaptıklarını ve kendi iradelerini sandığa koyduklarına şahit olmadım. Bu, CHP’yi diğer partilerden ayıran bir taraf. Bunun dışında bizim kendi yönetim kurullarımızda kadınlarımız aktif şekilde görev alıyor.”

BİZ KADINI NEDENSE HEP İKİNCİ PLANDA TUTUYORUZ

Kadınlara bazı sivil toplum kuruluşlarında görev verilmemesinin çok farklı sebepleri olduğunu dile getiren Gegeoğlu, “Kadına kanuni haklar verilmiş ama bu kanunlar insanların içsel belleklerinde var olması gerekiyor. Bu halkın kültürüyle alakalı bir durum. Biz kadını nedense hep ikinci planda, yanda tutuyoruz. Birde tabi kadının anaçlığı, ailesi, evi için kendini ikinci planda bırakma özelliği var. Birazda bundan kaynaklandığını düşünüyorum. Biz istiyoruz kadın artık kabuğundan çıksın, bir birey olsun, haklarımızı isteyelim. Ama bundan sonra daha da iyi olacak diye düşünüyorum. Sesimiz baya baya yükseliyor. İleride cinsiyet kotasını da arttıracağız. İnşallah biz bir dahaki kongrelerde % 33’lük cinsiyet kotasını erkekten kullanabilir hale getireceğiz. Bunu bir gün görmek istiyoruz. Yönetimde gücümüzü daha da arttıracağımıza inanıyorum.” diye konuştu.