CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, dün yaptığı açıklamada; yaklaşan ve hızla yayılan Mavi Dil hastalığına karşı görüş ve düşüncelerini ifade etti.

Trakya ve Edirne’nin önemli ekonomik kaynağını oluşturan küçükbaş hayvancılığının Mavi Dil hastalığı tehdidi altında olduğunu belirten Değirmendereli, “Tatarcık olarak bilinen sinekler aracılığıyla bulaşan viral bir hastalık olan Mavi Dil, ölümün yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğüne neden olmaktadır. İlimizde ilk belirtileri Bulgaristan sınırındaki köylerimizde görülen hastalık hızla Yunanistan sınırındaki köylerimizdeki sürülerde de görülmekte ve ilimizde hızla yayılmaktadır.” dedi.

Kemal Değirmendereli, yetkililerden aldığı bilgiye göre; Edirne’de 350 bin küçükbaş hayvan varlığı olduğunu da bildirerek, “Buna rağmen hastalığa önlem olarak kullanılması için gönderilen aşı miktarı 175 bindir. 105 bini uygulanmıştır. Ancak diğer 175 bin küçükbaş için aşının 1 Eylül’den sonra üretimi yapılacağı ifade edilmektedir. Bu süre içerisinde hastalığın hızla yaygınlaşma tehlikesine karşı Bakanlık daha hızlı hareket etme zorunluluğundadır. Yoksa binlerce hayvanın telefinden ve ekonomik zararından sorumlu olacaklardır.” şeklinde konuştu.

Milletvekili Kemaldeğirmendereli, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na da atıfta bulunarak, “Sayın Sağlık Bakanının Gazze’lilere uzattığı kolunu Edirneli hemşerilerimize de uzatma sorumluluğunu hatırlatmak isterim.’’ dedi.

ŞABANMERA KÖYÜ’NDE DE MAVİ DİL HASTALIĞI GÖRÜLDÜ

Öte yandan, Şabanmera Köyü’nde bir hayvan üreticisine ait küçükbaş hayvanlarda Mavi Dil Hastalığı bulgusuna rastlandı.

Hayvanlardan alınan kan örneklerinin İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderildiği, hastalık tanısı konulması durumunda ise köyün karantina altına alınacağı öğrenildi.

Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, Mavi Dil hastalığına karşı küçükbaş hayvanlara toplam 7 bin doz aşılama yapıldığı da belirtildi.