24 Kasım Enez’in Kurtuluş Günü törenlerinde Belediye Başkanı Abdullah Bostancı’nın siyasi geleneklere, terbiyeye yakışmayan davranışlar sergilediğini iddia eden CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Enez İlçe Örgütü, bildiri yayınlayarak Bostancı’yı kınadı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

BİRCAN'IN KURTULUŞ TÖRENLERİNE DAVET EDİLMEMESİ SKANDALDIR

“Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihi, doğası ve denizi ile Ülkemizin cennet köşesi durumunda olan şirin Enezimizin 24 Kasım 94. Kurtuluş yıldönümü töreninde başta Belediye Başkanı Bostancı'nın ve düzenleme komitesinin tavır ve davranışlarını sergilenen anlayışı şiddetle kınıyoruz.

Öncelikle büyük bir siyasi başarı göstererek Enez tarihinde ilk defa milletvekili olma başarısını göstermiş olan ve doğmuş olduğu topraklara can ve başla hizmet vermeye çalışan Edirne Milletvekilimiz Sn. Erdin Bircan'ın kurtuluş törenlerine davet edilmemesi tam bir skandaldır. Bu davranış;  Kaymakamın başında bulunduğu Tören Düzenleme Komitesi’nin bu konuda törenleri ne kadar ciddiye aldığının açık bir kanıtı olsa gerektir. Protokolün en ön sırasında davet edilmesi gereken kişilerin unutulması veya art niyet güdülerek çağrılmaması Enezdeki yöneticilerin haddini aşan bir davranış biçimidir. Kendilerini ciddiyete davet ediyoruz.

Davet edilmediği halde ‘Bir hata olmuştur’ diye iyi niyetle düşünerek geldiği kurtuluş töreninde kendi ilçesi halkına kutlama konuşması için söz istediği halde söz verilmemesi hangi gelenekle, hangi protokol esaslarıyla,edeple,ahlakla ve saygıyla açıklanabilinir...?

TARİHİMİZİ UNUTTURMAYA ÇALIŞMALARINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Sayın Enez Kaymakamı ve Belediye Başkanı; Enez’de Kurtuluş törenleri ilk defa yapılmıyor. Esasın, geleneğin ve örneklerin ne olduğu geçmiş kutlamalarda açıkça ortadayken bu davranış biçiminiz Enez demokrasi tarihine, barışına, kardeşliğine hiç yakışmamıştır. Bu ilçenin barışını ve kardeşliğini hiç kimse kendi siyasi kariyer hesapları için bozamaz. Buna CHP olarak kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

1200 oyla seçilen Enez belediye başkanı konuşmasında; 150.000 küsur oyla seçilen ve Türkiye'de 550 kişiden biri olan Edirne milletvekiline ve Türkiye Cumhuriyeti Sn. Cumhurbaşkanına ve Sn. Başbakanına dahi göndermede bulunarak ‘Burada yani Enezde herkes kurallara uyacak’ diye hitap etmesi kendisinin ruh halini en güzel şekilde yansıtmış ve Enez halkından hak ettiği eleştiriyi almıştır.

Bu ülkenin bütün şehitlerine ayrım yapılmaksızın saygımız sonsuzdur. Kanlarını canlarını bu ülkenin istikbal ve istiklali için vermiş olan şehitlerimiz üzerinden siyaset ve politika yapılmasını kesinlikle onaylamıyoruz. Kurtuluş törenlerinin bu ülkenin kurtuluşunun ve varoluşunun büyük komutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yok sayılarak kutlanmasını tüm şehit ve gazilerimize yapılmış en büyük haksızlık olarak görüyoruz.

Unutmayalım ki bayrağımızı bayrak yapan, vatanımızı vatan yapan üzerindeki şehitlerimizin kutsal kanıdır. O kan da Dumlupınar'da Sakarya'da Afyon'da İzmir'de Çanakkale'de dökülmüştür. Kraldan çok kralcıların yalakalık uğruna tarihimizi unutturmaya çalışmalarına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

Saygılarımızla.”