İsmet İnönü, 43’üncü ölüm yıldönümünde CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Keşan İlçe Başkanlığında anıldı. Geçen Cumartesi günü saat 13.00’te gerçekleşen anma etkinliğine CHP Keşan İlçe Başkanı CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, CHP Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz ve CHP’li üyeler katıldı. Erdoğan Gümülcineli ve Mehmet Güneş Yılmaz günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Gümülcineli, Türkiye Cumhuriyetinin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanı İsmet inönü’yü ölümünün 43. Yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.” dedi.

İNÖNÜ, ÜLKEMİZİN ÇOK PARTİLİ DÖNEME GEÇİŞİNİ SAĞLAYAN BİR DEVLET ADAMIDIR

Konuşmasında İsmet İnönü’nün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihinde önemli bir rolü olduğunu belirten Gümülcineli, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı, Lozan barış antlaşmasının mimarı, istiklal savaşımızın kazanılmasında önemli görevler üstlenmiş, İnönü savaşlarının başarılı komutanı İsmet İnönü, emperyalist paylaşım savaşlarına, savaş meydanlarında mücadele veren demokrasi inancını, siyaset yaşamıyla kanıtlayan, cumhuriyetimizle başlatılan değişim ve dönüşümlerin gerçekleşmesinde önemli rol oynamış, ülkemizin çok partili döneme geçişini sağlayan bir devlet adamıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak var olması için hayatını adayan İsmet İnönü’yü Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanlığı olarak sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.”  şeklinde konuştu.

LOZAN FATİHİ İNÖNÜ

Gümülcineli’den sonra sözü alan CHP Keşan Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz da İnönü’nün önemli bir devlet adamı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: İsmet İnönü Cumhuriyet tarihinin en önemli kişilerinden biridir. Ulusal kurtuluş mücadelesi sonrasında imzalanan Lozan’da sürdürülen barış antlaşmaları görüşmelerinde “ Yeni dünya kurulur, Türkiye’ de o dünyada yerini bulur” yaklaşımıyla emperyalizme ve emperyalist ülkelere karşı tavrını açık bir şekilde koyan İsmet İnönü’nün, yüz yıllık hesapların görüldüğü diplomatik kurtlar sofrası olan Lozan’da ; Sevr’in yırtılıp atılmasında, Türkiye’nin tapusu ve var oluş belgesi olan Lozan  Antlaşmasının dünyaca kabul edilmesinde etkin, öncü bir görev üstlenmiştir. Bu nedenle” Lozan Fatihi” olarak anılan İnönü, büyük bir asker, dahi bir diplomat, içi insan ve vatan sevgisiyle dolu mütevazi, istikrarlı, dürüstlük ilkesinden hiç ayrılmamış bir insandı. Örnek yaşamı, güvenilir kişiliği, çağdaş düşünce anlayışıyla yalnız dönemine değil, bugünümüze ve yarınlarımıza ışık tutan İsmet Paşamızı derin bir saygı, ödenmez bir gönül borcuyla ve rahmetle anıyoruz.”

RAHMET VE ÖZLEMLE ANIYORUZ

İnönü’yü rahmet ve özlemle andıklarını söyleyen Yılmaz, “Binlerce eleştirilebilir unsura rağmen, Türkiye’yi ikinci Dünya Savaşı felaketinden uzak tutmayı başarmış bir devlet adamı olan İnönü, bugün de ülke ve ulus düşmanları ile mücadelede bizleri yüreklendiriyor. İsmet İnönü “ Bir memlekette namuslu insanlar namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur.” Diyordu. 91 yıllık yaşamını ülkesi ve devleti için çalışarak geçiren, ilkeleri, kararları ve düşüncesiyle Türk devrimlerinin başarıya ulaşmasını sağlayan, büyük devlet adamı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 43. Yılında Cumhuriyet Halk Partisi Keşan Gençlik Kolları olarak saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz.” şeklinde konuştu.