Ürkmez: “İstatistiklere bakıldığında dünyada yaşayan kadınların %50’si eşlerinden şiddet görüyor"

 Oğuz: “Kadın hakları denince akla gelen tek şey türbana özgürlük olmamalı”

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Keşan Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle dün “Kadına Şiddete Karşı Dur” konulu panel düzenledi.

Eski Adliye Binası’nda bulunan parti lokalinde saat 14.00 sıralarında başlayan panele, Keşan Belediye Meclisi Üyesi ve Avukat Nilüfer Erk Oğuz’ konuşmacı olarak katıldı.

Bir saat kadar süren panele, CHP İlçe Başkanı Vedat Koyuncu,  Kadın Kolları Başkanı Ürfet Ürkmez, yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkan Aday Adayı Ufuk Kanışkan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan partililer katıldı.

ÜRKMEZ: ŞİDDETİN İLK HEDEFİ HEP KADINLAR OLUYOR

 

Panelin açılış konuşmasını CHP Keşan Kadın Kolları Başkanı Ürfet Ürkmez, yaptı.  Sözlerine dünyanın bir çok ülkesinde ve Türkiye’de kadınların değişik biçimlerde her geçen gün şiddete uğradıklarını belirterek başlayan Ürkmez, şunları söyledi: “Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı, toplumun en fakir kısmını oluşturduğu ve kendi kaderine terk edildiği koşullarda şiddetin ilk hedefi de en korunmasız ve zayıf kesimi olan biz kadınlarız. Dünyada kadına yönelik şiddet özellikle; ekonomik, siyasal ve etnik sorunlarla iç içe geçerek artmaktadır. Bugün istatistiklere bakıldığında dünyada yaşayan kadınların %50’sinin eşlerinden şiddet gördüğü açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu şiddet şekillerinde birçok değişik maske altında görmezden gelinip unutturuluyor. Antik çağdan beri kadının bedeni, her savaşın üzerinde cereyan ettiği savaş toprağı olmuştur. Biz kadınlar savaş dönemlerinde hem anlamsızca öldürülüyoruz hem eşlerimiz, çocuklarımız katlediliyor, hem de tarihsel yazgımız haline gelen tecavüz olaylarına maruz kalıyoruz. Bu yüzden biz kadınlar Arap baharı denilen ve ABD’nin dünyanın dört bir yanını kana bulamasına neden olan savaş ortamında, Türkiye’nin bu kirli oyunun bir parçası haline getirilmesine karşı olduğumuzu ilan ediyoruz.”  

KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETİN SORUMLULARININ YARGILANMALARINI İSTİYORUZ

 

 “Türkiye’de yaşayan kadınların %97’sinin şiddet gördüğünü de ifade eden Ürkmez, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Bizler, namus, cinayetleri sonucunca yaşamımızı yetiren yüzlerce kadınız. Biz diyoruz ki; yaşadıklarımız yalnızca sonuçtur. Savaş politikalarıyla derinleştirilen mülkiyet ilişkileri, işsizlik, yoksulluk ve eğitimsizlik, aile içi şiddetinin, cinayetlerin, intiharların, cinsel tacizin, fuhuşun, hırsızlığın inanılmaz boyutlara gelmesine neden olmuştur. Bütün bunların sona ermesi için bizler; devletin kadınlara yönelik şiddet eylemlerini açık bir şekilde kınamasını, şiddete uğrayan kadınları için başvuru ve sığınma evlerinin sayısının arttırılmasını, ücretsiz danışmanlı, psikolojik ve tıbbi destek ile yasal yardımın yapılmasını, cinsiyet ayrımcı politikalar, yasalar ve uygulamaların kaldırılmasını, eylem ve eğitim projelerinin kadın örgütleriyle birlikte hayata geçirilmesini, aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için kampanyalar, ana-baba eğitim programlarının başlatılmasını, kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık hakkından yararlanmasının sağlanmasını, medyanın kadın ve çocuklara yönelik şiddeti teşvik edeci yayınlar üzerine kendi oto-denetim mekanizmasını kurarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmesini, evde, sokakta, işyerinde, gözaltında, cezaevinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumluların yargılanmasını istiyoruz.”

Ürkmez’in konuşmasının ardından katılımcılara, kadına karşı şiddet konulu bir slayt gösterisi izletildi.

Slayt gösterinin ardından Azize Top isimli partili bir bayan, kadına karşı şiddet ile ilgili yazdığı şiirini

okudu.

OĞUZ: KADININ ÇİLESİ ÇOK BÜYÜK

 

Daha sonra panele konuşmacı olarak katılan Keşan Belediye Meclisi Üyesi ve Avukat Nilüfer Erk Oğuz söz aldı.

Yerel anlamda siyaset yapan bir kadın olarak yıllardır bir şeyleri anlatmak için çaba harcadığını belirten Oğuz, “Kadınların çilesi çok büyük. Dünya çapında lider olduğumuz bir hususta konuşuyoruz.