HABER MERKEZİ

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Keşan İlçe Başkanlığından, TBMM’de sürdürülen yeni Anayasa görüşmeleri hakkında yapılan açıklamada, Meclisten geçerek kabul edilen Anayasa maddelerinin içeriği anlatıldı. Konuyla ilgili açıklama şöyle:

“9 Ocak 2017 Pazartesi gününden bugüne TBMM’de başkanlık sistemini öngören Yeni Anayasa değişikliği teklifi üzerinde sürdürülen görüşmelerde 14 Ocak 2017 Cumartesi günü itibariyle 10 madde oylama sonucu meclisten geçirilmiş olup,  oylanması gereken 8 madde için süreç devam etmektedir. CHP Keşan İlçe Başkanlığı olarak değiştirilmeye çalışılan 18 Anayasa maddesinin neleri içerdiğini her gün siz kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

Onaylanan maddeler ve ne anlama geldiklerine dair detaylar:

1.     Madde Ne Anlama Geliyor?

07.11.1982 tarihli 2709 sayılı Anayasanın 9. Maddesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin birinci maddesine göre, Anayasanın ‘Yargı Yetkisi’ başlığında değişikliğe gidilerek buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, ‘Bağımsız ve tarafsız’ mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

2.     Madde Ne Anlama Geliyor?

Anayasanın 75. Maddesinde belirtilen TBMM genel oyla seçilen Beşyüzelli milletvekilinden oluşur ibaresi “ Altıyüz”  şeklinde değişecek.

3.     Madde Ne Anlama Geliyor?

Anayasanın 2709 sayılı Kanunun 76. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan milletvekili seçilme yaşı  ‘Yirmibeş’  ibaresi ‘Onsekiz’ şeklinde değiştirilmiş, aynı kanunun ikinci fıkrasında yer alan ‘Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar’ ibaresi ‘Askerlikle ilişiği olanlar’ şeklinde değişecek.

4.     Madde Ne Anlama Geliyor?

Anayasanın 77. ‘TBMM’ nin Seçim Dönemi ‘ başlıklı maddesi ‘TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi’ olarak değişiyor. Teklife göre, TBMM seçimleri  ‘4’ yılda değil ‘5’ yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili tekrar seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101. Maddedeki usule göre ikinci oylama yapılacak, şeklinde değişecek.

5.     Madde Ne Anlama Geliyor?

      Anayasanın 87. Maddesi TBMM’nin görev ve yetkileri kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM’nin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir, şeklinde değişecektir.”