AYŞİN SEÇİL GEZER

Vekiller müftülere verilen nikâh kıyma yetkisini eleştirirken Türkiye’de daha önemli sorunlar olduğunun altını çizdi.

GAYTANCIOĞLU: “ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURACAĞIZ”

Konu ile ilgili konuşan CHP’li Vekil Okan Gaytancıoğlu şunları dile getirdi: “Dünya neyle uğraşıyor, biz neyle uğraşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki sorunlar nelerdir, biz neler ile uğraşıyoruz. Ben konuya bu açıdan bakmak istiyorum. Şaşırıyoruz tabi AKP’nin Türkiye’de insanların işsizlik sorununu çözmesini, Meclise götürmesini istiyoruz. Çiftçinin bir sürü sorunu var, bunları gündeme getirmesini istiyoruz. Ama AKP’nin getirdiği iş hiç olmayacak bir şey; Türkiye’nin gündeminde bu mu var? Bazı şeylerin değişmesi gerekir. Konuşulan şey müftüye de yetki veriliyor. Nüfus memurunda çok sıra varmış. Bunlar gerekçe, laikliği Türkiye’de tartışmak istiyorlar. Türkiye’nin gündeminde çok ciddi sorunlar var. Terör var, işsizlik var, yoksulluk var, yolsuzluk var, dış politikadaki tutarsızlıklar var. 30 milyar dolar harcanan Suriyeliler sıkıntısı var. Bunlar varken Türkiye’de, resmi nikahı müftülere kıydırsanız ne olur, kıydırmasanız ne olur. Bu Türkiye’de yeni bir kapı açmaktır. İnsanlara baskı yapılacaktır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunu gündeme getirdik. Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Bunun çok yanlış olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Türkiye’de çok konuşmamız gereken konu var. Buna özellikle kadınların karşı çıkmasını isterdik. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak buna karşı çıktık. Tüm toplumun, laikliğin, hukukun korunduğunu iddia eden, evlilik kurumunun kaybetmesi olarak biz bunu düşünüyoruz. Kadınların aslında rencide olduğunu düşünüyoruz. İsteyen istediği zaman dini görevi gereği kıydırabilir. Müftü nikah memurunun görevini yapmış olacak, buna gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin çok ciddi sorunları varken Türkiye’nin gündemini bunların tıkaması çok yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin en koruyucu ilkelerinden olan laiklik ilkesinin tartışılmasını isteyen bir zihniyetin ürünüdür bu. Biz bunu Cumhuriyet Halk Partisi olarak kesinlikle tartıştırmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal, demokratik bir hukuk devletidir. Bunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız ve burada da başarılı olacağımızı düşünüyoruz.”

BİRCAN: “2019 RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN KÂBUSU OLACAKTIR”

Çoğunluğun aldığı her kararın doğru olmadığını söyleyen Erdin Bircan, “Çoğunluğun karar aldığı her yapılan şey doğru değildir. Meclis’te biz çoğunluğuz diye geçirdikleri Cumhurbaşkanı’nın da bunu geçireceksiniz diye talimatı Türkiye’de hukukun bittiği anlamına geliyor. Yani Meclis’i şu anda yok sayma anlamına geliyor. Talimat ile iş yapan, talimatı uygulayan bir hukuk var bu ülkede, şimdi talimatı uygulayan bir Meclis haline getiriliyor. Biz Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Bu doğru değildir. Müftülere ayrıca yetki veriliyor, müftü de istediği zaman imama yetki verecek. Bunun altyapısı dahi hazırlanmadan Cumhurbaşkanı’nın tek bir kararı ile tek bir istemi ile yapılan bir yasa. Hep söylediğimiz şey şu; laik, demokratik, hukuk devletiyiz. Ama laikliği başından bu yana Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın söylediği gibi, Kahraman ne diyordu; laiklik Anayasa’da olmamalıydı ve bundan sonra da olmamalı, bunu söyleyen bir yapı ile karşı karşıyayız. Laiklik yok, hukuk var diyemez zaten bu ülkede kimse, demokrasi sadece dillerinde var. Demokrasi ülkemizde yok, OHAL ile yönetilen bir ülkedeyiz. Ülkenin çivisini çıkarttılar. Bununla ilgili biz Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Teklif verdik madem öyle mahalle muhtarları da kıysın, hiç olmazsa onlar seçilmişler. Seçilmiş insanlar kıyıyorsa o zaman muhtarlarda kıysınlar. Sonuçta bu işin ciddiyeti kaçtı. Nikah ile ilgili insanların bir saygınlığı vardır. Bunun saygınlığını da maalesef bitirdiler. Hayırlı olsun ama bununla ilgili biz mahkeme kararını bekleyeceğiz. Türkiye’de bu düzen bu şekilde gitmeyecek, bu da bilinsin. 2019 Recep Tayyip Erdoğan’ın kâbusu olacaktır. Sandık onun kâbusu olacaktır, şu anda da kendileri zaten görüyorlar.” dedi.

MÜFTÜ İMAMA YETKİ VERECEK, İMAM BUNU YAPACAK

Bircan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bizim inançlarımızda zaten bu var, bunu resmileştirmek, bunu insanın gözünün içine sokarcasına yasa haline getirmek hakikaten şey değil. Bunu resmi olarak imam yapacak, bırakın müftüyü, imam yapacak. Müftü imama yetki verecek, imam bunu yapacak. İmam olmadığı zaman ne olacak, müezzin mi yapacak? Ben sanıyorum ki AKP’ye oy veren bir sürü insan bu konudan rahatsız. Ülkenin sanki gündemi buydu. Ülkede çok büyük bir ihtiyaç varmış gibi bunu getirdiler. Bunların hepsi şaşırtmaca. Irak’ta, Kerkük’teki oluşumun gözlerden uzak tutulması. Diğer taraftan Avrupa’nın bize olan ve Amerika’nın bize uyguladığı vize uygulamalarını kaldırması. En çok gözden kaçırmak istedikleri; Ankara, Balıkesir, Düzce ve diğer Belediye Başkanlarının görevden alınması. Yani bana göre bu görevden alınmadır, istifa et demek. Halkın seçtiği iradeye saygısızlığı gözlerden uzak tutmak için yapılan bir programdı. Başardılar, gündemi oraya getirdiler. Bu da AKP’ye oy veren vatandaşların takdiri bundan sonra, AKP’ye oy veren vatandaşlar eğer vicdanları ile baş başa kalırlarsa ben inanıyorum ki bunları kendileri de sorgulayacaktır.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ