Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri Erdinç Can ve Mehmet Ali Yetim, dün, ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdiler. Toplantıda ilk sözü alan Erdinç Can, 2016 yılında KÖYDES tarafından yapılması planlanan içme suyu ve depo onarımı yapılacak köyler hakkında bilgilendirmede bulundu. 2016 yılında Keşan’ın 13 köyünde su sorunu olduğunu tespit ettiklerini ve yatırım programına aldıklarını ifade eden Can, “Yatırım programına aldığımız 78 bin 32 lira 53 kuruş, su problemi olan köylerimizde küçük onarım ve tamiratlar için kullanılacaktır. İl Özel İdaresi ile birlikte valilikte yapılan KÖYDES Kurulu Toplantısı’nda köylerden gelen öneriler tasnif halinde ödenek karşılığı şekillendirilmiştir.” şeklinde konuştu.

1. derecede içme suyu giderleri için KÖYDES’ten gelen 583 bin 403 TL’nin dağılımıyla ilgili bilgi veren Can, şunları söyledi: “Esetçe 2. Grubu(Akçeşme, Boztepe, Kılıçköy, Karahisar, Türkmen) 5 adet depo onarımı 60 bin 298 TL, Barağı Köyü 1 adet depo onarımı 23 bin 23 bin 590 TL, Çamlıca Köyü 1 adet depo onarımı 69 bin 212 TL, Erikli Köyü 1 adet depo onarımı 36 bin 674 TL, Karlıköy 1 adet depo onarımı 43 bin 390 TL, Kızkapan Köyü 1 adet depo onarımı 38 bin 598 TL, Pırnar Köyü 1 adet depo onarımı 42 bin 398 TL, Sazlıdere Köyü 1 adet depo onarımı 35 bin 391 TL, Suluca Köyü 2 adet depo onarımı 46 bin 514 TL, Mecidiye Köyü 3 adet depo onarımı 54 bin 281 TL, Yayla Köyü 1 adet depo onarımı 63 bin 62 TL, Keşan 1. grup 1 adet boru değişimi 30 bin TL, Keşan 1. 2. ve 3. grup köyleri motopomp alımı 40 bin TL.”

KÖYLERİMİZDE ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLECEKTİR

Yol ve ulaşım hizmetleri hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Can, son olarak şunları söyledi: “Akçeşme-Aliçopehlivan köyleri stabilize malzemeli bakım çalışması, Çamlıca-Pırnar-Gökçetepe-Sazlıdere köyleri arası rotmiks malzemeli bakım çalışması, Danişment Köyü-Erikli Köyü sahile kadar rotmiks malzemeli bakım çalışması, Boztepe-Akçeşme arası stabilize malzemeli bakım çalışması, Kozköy anayolu koruge boru montaj çalışması, Orhaniye-Yapıldak köyleri arası stabilize malzemeli bakım çalışması, Çamlıca-Pırnar-Gökçetepe-Sazlıdere köyleri rotmiks malzemeli bakım çalışması, 41 köyümüzdeki tarla yolu reglaj çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlanmış olup kalan köylerimizde çalışmalara devam edilecektir.”

BİZ KONUYU TAKİP EDİYORUZ VE EDECEĞİZ

Sonrasında söz alan Mehmet Ali Yetim, son zamanlarda gündemde olan sahillerin kiralanması konusundaki yetki devri hakkında şunları belirtti: “Bu mesele milli emlaktan çevre ve şehircilik müdürlüğüne neden devredildi bu da ayrı bir konu. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bu konuda usül ve esasları açıklamak zorundadır. Bu sit alanı konusu şu anda üniversiteler tarafından araştırılmaktadır. Rapor haline getirilip genel merkeze sunulacaktır. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde bazı kişiler ve bazı işbirlikçileri sahillere giderek ‘sit konusunu biz hallederiz’ diyerek rant elde etme peşindedirler. Ben bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve araştırma yapacak bazı müdürlüklerin bu konuda hassas olmasını istiyorum. Çünkü bu kurumlar ve devletimizin zan altında kalmaması için gerekli hassasiyetin gösterileceğine inanıyorum. Biz konuyu takip ediyoruz ve edeceğiz, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bu raporlar açıklanmadan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yapılan bu projeleri oldu bittiye getirerek onaylayacağını düşünmüyorum. Adnan Vural’ın bilgi kirliliği yarattığını düşünüyorum.”

Sivil Toplum Kuruluş’larına da seslenerek konuşmasına devam eden Yetim, “Her seferinde Saros’u gündeme getirenler bu konuda ne düşünüyorlar ve ne gibi bir çalışmaları var? ‘Büyüklerimiz bilir ne yapalım, sonra bizim karşımıza ne çıkar?’ şeklinde de düşünmesinler. Korkmasınlar, çünkü STK’lar üyelerini ve halkın yanında olmak zorundadırlar. Orada yaşayan köylülerimize de seslenmek istiyorum. ‘Biz hallederizciler’ var ya size de ‘buralar sit alanı hiçbir şey yapamazsınız’ diyerek yerleri 3-5 bin TL gibi paralarla ucuza kapatmak istiyorlar ve kapatıyorlar. Sizler ileride pişman olun istiyorlar.” şeklinde konuştu.

ARADAN 7 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HİÇBİR ŞEY YAPILMAMIŞTIR

Muhtarların konuyla ilgili isyanının yerinde olduğunu ifade eden Mehmet Ali Yetim, “Yayla ve Sazlıdere Köyü muhtarları 2009 yılında köy sınırları içerisinde kalan kumsalları kiralamak istemiştir. Orman ve Su İşler Bakanlığı da plan ve projelerini yaparak muhtarlara devredeceğini söylemişti. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen hiçbir şey yapılmamıştır. Kısacası kamuoyunda tam bir belirsizlik söz konusudur. Köylülerimiz gerçekten zor durumdadır. Bunlar köylülerimizi bu duruma bilerek düşürdüler. Köylülerimiz sonuna kadar dayanıp topraklarını satmamalılar.” dedi.

AK PARTİ’NİN VEKİLİNİ KEŞAN’DA KAÇ KİŞİ GÖRDÜ?

Abdullah Kemik’in CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu hakkında söylediği sözleri pek yerinde bulmadığını belirten Yetim, “Bu arkadaşımız medyada sık sık yer almak istemektedir. Edirne’nin 3 tane vekili vardır.Halkımız da takip ediyor ki köylerimizdeki sorunları aktaran 2 milletvekilimiz var. Bu muhtarımız 3. vekili hiç mi sayıyor yoksa çalışmalarından çok mu memnun. AK Parti’nin vekilini Keşan’da kaç kişi gördü? Onu merak ediyorum. Acaba sadece bu muhtarla mı görüşüyor da o memnunlar. Siyaseti ilçe başkanları ve milletvekilleri yapsın. Eğer bu muhtar arkadaşımız siyasete girecekse istifa edip AK Parti’nin saflarına geçer. Vekilimiz hakkında söylediklerini de kınıyorum.” İfadelerini kullandı.

Muhtarların siyasi ifadeler kullanmasının yanlış olduğunu savunarak sözlerini sonlandıran Yetim şunları söyledi:“Ben vekillerimiz hakkında açıklama yapmam. Herkes kendi konumuna göre açıklama yapmalı diye düşünüyorum.”