Edirne’mize 2017 yılında 3 Milyon Turist gelmiş.

3 yılda otellerin kapasitesi 3 kat artmış, 11 bin olmuş. 

Nasıl oldu bu iş?

Yapılan tanıtımlar ve reklamlar sayesinde. 

Yahudi iş adamı ne demiş? 5 liram olsa 3’ü reklama ayırırım. 

 Kim yaptı bu tanıtımları peki?

Göreve geldiği gibi Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan fuar, gazete ve TV’ler aracılığıyla.

Esnaflardan Arslanzade Arif Meriç, Keçecizade Metin Keçeci, Tarihi Ciğerci Bahri Bey, Niyazi Usta, Kazım Usta, Kemal Usta.

Yukarıda saydığım kişilerin dışında televizyonlarda, gazetelerde, sosyal medyada, fuarlarda reklam yapan başkalarını görmedim. 

Azıcık bu işlerin içinden de geldiğim için yakından takip ediyorum. 

Bu saydığım esnaflar Badem ezmeci ve ciğercidir.

Siz yerel ve ulusal gazetelerde bir peynircinin fuara gittiğini, herhangi bir televizyon kanalına katıldığını, bir ünlüye Edirne peyniri ikram ettiğini ya da en basiti bir broşür dağıttığını gördünüz mü?

Ben görmedim de duymadım da.

Yıllarca Borsa Başkanlığı yapmış abimiz geçtiğimiz günlerde Edirne Belediye Başkanının Edirne Peynirinin tanıtımı konusunda Anadolu Ajansına yaptığı açıklamaya istinaden açıklama yapmış.

Edirne’de en eski mandıracılardan birisiniz bu zamana kadar neredeydiniz, ne yaptınız?

Ya da diğer EDİRNE PEYNİRİ üreten büyüklerimiz, tanıtım konusunda ne yaptınız?

Ciğerciler ve Badem Ezmeciler tanıtım yaparken peynirciler geri planda kaldı.

Edirne’ye gelen 3 milyon turistin 2 milyonu en az 1kg peynir alsaydı 2.000.000 kg peynir yapar, 5 kg sütten 1 kg peynir çıktığını düşünürsek, 10.000.000 kg süt yapar. 

Şimdi bakmak lazım Edirne’mizdeki mandıralar ne kadar süt işlemiş, ne kadar peynir satmış veya satamamış.

Herkes şapkasını önüne koymalı, acilen ‘’ Edirne Peynirinin’’ tanıtımını yapmalı bence.

*****************************************************************************

Edirne’mizdeki tüm ciğerciler, tatlıcılar ve esnafımız gelen misafirlere lezzetli ürünler sunan, dürüst ve saygılı kişilerdir. Hiç ayrım yapamam ve yapanın da karşısında dururum.

Ancak mücadele eden, her fırsatta televizyonlarda tanıtım yapan, çağrılmadıkları halde EMITT Fuarına giden, her gelen ünlüyü karşılayan ve zengin fakir demeden herkese yardım eden iki isim var.

 Arif Meriç ve Bahri Dinar’dır.

Evet, yaptıkları her işte kendi reklamlarını yapıyor gibi durabilirler, ancak bedava yapmıyorlar. Hem maddi hem de manevi emek harcayarak yapıyorlar. Kimsenin de onlara bunları yap diyen yok!

Kendi reklamını yapıyorlar ama aynı zamanda Edirne’mizin reklamını yani tanıtımı da yapıyorlar. İnsanları Edirne’ye davet ediyorlar.

Edirne’ye gelen turistlerin hepsinin ne Bahri Beye ne de Arif Meriç’in dükkânlarına gitmesi imkânsız. Tüm Edirne esnafına dağılıyor, tüm esnaf kazanıyor.

Onlar bu işi iyi ve gönülden yaptıkları için televizyoncular, gazeteciler hep onları arıyor, çağırıyor.

Sizde belki çok kaliteli altın vardır ama reklam yapmazsanız sadece siz kendiniz bilirsiniz o altını.

Son olarak bu ‘’ Gönüllü Turizm Ekibinin’’ diğer fertleri var. Yani Edirne Tanıtımına yıllardır emek veren, verirken hiçbir maddi beklendi içinde olmayan Selimiye Emekli Müezzini Nadi Ersoy hocamdır. Ve 656 yıllık Kırkpınar Yağlı Güreşlerimize, Tava Ciğerimize Marş yazmış, emekli öğretmen Beyazıt Sansı hocam da emekçilerdendir.

Tabi Keçecizade Metin abi, Niyazi Ustam, Kemal Ustam, Kazım Ustam da her fırsatta Edirne Tanıtımımıza katkı veren büyüklerimiz.

Kendilerine Edirne adına teşekkür ediyoruz.