SONGÜL KONAR

“2018 YILINI ÇEVRESEL AÇIDAN BAŞARILI BİR YIL OLARAK GÖRMÜYORUM”

Saros Körfezi Mecidiye Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği ile çevreci insanlarla birlikte, 2018 yılı içerisinde bölgedeki taş ocakları konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Çınar:“Çevresel faaliyetler konusunda, bizlere destek veren sivil toplum kuruluşları ve insanlar olmak üzere herkese teşekkür ederim. Fakat 2018 yılını çevresel açıdan çok başarılı bir yıl olarak görmüyorum. Mecidiye’de bulunan taş ocakları konusunda davalar kazansak da, eylemler yapsak da, sıkıntılar yaşanıyor. Örnek vermek gerekirse; son günlerde yeni bir taş ocağı yeri tespiti için Çanakkale’den bir ekip gelip incelemelerde bulunmuşlar. Şuanda keşif aşamasındalar. Konuyu CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’na ilettik ve bununla ilgilendiler. Ayrıca, rahmetli milletvekilimiz Erdin Bircan’ın taş ocakları konusunda çok büyük yardımları olmuştu. Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

“2019 YILI 2018’DEN DAHA KÖTÜ OLACAK”

Recep Çınar, sözlerine şöyle devam etti:“2018 yılı çok başarılı değildi ama 2019 yılından da, çok bir şey beklemiyorum. Çünkü 2018 yılında yarım kalan işlerin, 2019 yılında devam edeceğini düşünüyorum. Uzunkum sahili, Mecidiyelilerin elinden çıktı. Önümüzdeki yıllar içerisinde, diğer sahillerde ihale yöntemiyle kiralanacak. Sazlıdere’de kurulacak tesisler söz konusu. Kısacası, bölge açısından iyi şeyler olacağını düşünmüyorum. Bence, çevre anlamında, 2019 yılı 2018’den daha kötü olacaktır.”

“Yeni ocak araştırması yapıldığını dile getirdiniz. Mecidiye’de yeni ocak açılması mümkün mü?” şeklindeki soruya cevap veren Çınar, sözlerini şöyle tamamladı: “Çanakkale-Gelibolu-Bayramiç bölgesinde kurulacak baraj için taş lazım olduğu için Mecidiye Bölgesi’nden temin edileceği öngörülmüş. İncelenen taş ocağından biri denize, 165 metre mesafede bulunurken; diğer incelenen taş ocakları ise, 2 kilometre mesafededir. İncelemeler yapılmış ve o aşamada kalındı. Bununla ilgili olarak, mücadelemizi devam ettireceğiz. Gerekli itirazlarımızı yaptık. Rahmetli milletvekilimiz Erdin Bircan, dönemin bakanı Veysel Eroğlu’ndan ‘Mecidiye bölgesinde taş ocağı kurulmayacak.’ şeklinde yazı verilmişti. Bizler açılan davaları kazandık, ÇED raporunun gerekli olduğuyla ilgili davaları kazandık. Bunlara rağmen halen taş ocağı konusunda bir takım işler yapılmaya çalışılıyorsa, diyecek bir şeyim bulamıyorum. Umarım bölgemiz açısından iyi bir yıl olur ve ben yanılırım.”