SONGÜL KONAR

Esnafın yapılandırılan borçları dahi ödeyecek gücü olmadığını belirten Cingöz, devletin faizsiz kredi vermesi gerektiğini söyledi.

BU KAÇINCI YAPILANDIRMA?”

Aşı pasaportu olanlar için sınır kapılarında PCR testinin zorunlu olmamasını da değerlendiren Cingöz, şunları söyledi: “Yapılandırma yasasının çıkmış olmasını güzel ama esnafın bunu yine de ödeyecek gücü yok. İnsanların dükkânları 14 aydan beri kapalı daha önce çalışırken ödeyememiş bugün nasıl ödeyecek? Bazıları destek yapıldı diyor. İki aydır kapalı olan bir dükkânın kirası bin TL olsa 12 Bin TL birikmiş kira borcu var. Bağ kur ve sigorta borçları da o civarlarda 12 bin TL’de bu şekilde borcu var. Bu insanların yeme, içme masrafları ve yanında çalıştırdıkları vatandaşlara yaptıkları ufak tefek destekler var. Bu sıkıntılar yardımlarla ve yapılandırmalarla çözülmez. Devletin esnafa destek değil faizsiz ve bir yıl geri ödemesiz 50 bin TL kredi vermesi gerekir. Bu kredi borcunu da 36 aya bölerse belki esnaflar ayağa kalkabilirse kalkar. Yapılandırma yapılsa ne olacak? Bu kaçıncı yapılandırma? Demek ki yok ve borçlar ödenmiyor. Ödeme gücü olanlar için tabi ki borç yapılandırması bir avantajdır. Ama esnafın şuan bu yapılandırmayı ödeyecek gücü yok.”

Bulgaristan ile Türkiye Cumhuriyeti arasında karşılıklı iki doz aşıyı yaptırmış aşı kartı olan vatandaşların karşılıklı COVID-19 testinden muaf olmasını da değerlendiren Kemal Cingöz: “Bu bir artış sağlar. Daha önce aşılanmış ve aşı kartı olan da sırada bekliyordu. Şu an beklemeden sınırdan gelip geçecek. Bu da girişlerde bir rahatlamayı sağlar. Bu rahatlamayla beraberde esnaflar alışverişlerde biraz avantaj kazanmış olur” dedi.