Çakmak: “Ne yazık ki güzel şeyler konuşamayacağız”

SONGÜL KONAR

Dün, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği Keşan Şube Başkanı Eralp Batman, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Lokantacı Kahveci ve Otelcilerin temsilcileri katıldı.

Toplantıda sözü ilk olarak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, aldı.

Şapçı konuşmasında şunlara yer verdi: “Yaklaşık 4 aydan beri kapalıyız. İşletmeler olarak hepimizin hem işletmesel sıkıntıları hem de finansal sıkıntılar yaşıyoruz. Bunların nasıl çözüme kavuşması gerektiğini konuşacağız. Tüm mercilerden isteğimiz, yerel olur genel olur her şeyi konuşmalıyız.”

Şapçı’nın konuşmasının ardından sözü Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, aldı.

ÇAKMAK: “KIRMIZIYI ÇOK SEVİYORDUK AMA ARTIK SEVMİYORUZ”

Koronavirüsün ülkemizde görülmesinin ardından bir yıl zaman geçtiğini belirten Hüseyin Çakmak, “16 Mart 2020 yılından beri koronavirüs ile savaşıyoruz. Gönül isterdi ki koronavirüsün16 Mart 2021’de bitmesini. Gönlümüz Keşan ekonomisinin, Keşan esnafının ve ticaretinin çok iyi olduğunu konuşmak isterdi ama ne yazık ki güzel şeyler konuşamayacağız. Ne olursa olsun hayat devam ediyor. Keşan kırmızıyı hak etmedi. Koronavirüsün kaynağı nerede diye bir türlü bulamıyoruz. Hepimiz ticaret erbabıyız, yarın ne olacak göremiyoruz. Sahil boylarımız açılmak üzere, yazın geldiğine dahi sevinemiyoruz. Keşan’da tescillenmiş satır etimizi hizmet veren lokantalarımız da yiyemiyoruz, lokantalarımız kapalı. Bu esnafımız bize bu zamanda lazımdı. Bunları ne zaman ve nasıl çözeceğiz bilemiyoruz. Nereye başvuru yapacağımızı biliyoruz ama bize her tarafın kırmızı olduğunu söylüyorlar. Kırmızıyı çok seviyorduk ama artık sevmiyoruz. Hep beraber mücadele vereceğiz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası olarak her zaman en iyisini yapacağız. Çare neredeyse oraya başvuracağız. Kanun ne ise onlara uymak zorundayız” diye konuştu.

Çakmak’ın konuşmalarının ardından sözü, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya aldı.

ÖZKAYA: “ÇOK UMUTLA BAKAMIYORUZ”

Özkaya, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Bir yıldır koronavirüs ile mücadele ediyoruz. Gerçekten zorlu bir süreç. İşletmelerin inanılmaz bir ciro kaybı var. Bu süreci inşallah en kısa zamanda atlatırız. Çok umutla da bakamıyoruz, biraz da bununla yaşamayı öğrendik. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarsak en kısa zamanda işletmelerimizi açmış oluruz.”

Özkaya’nın konuşmasının ardından Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği Keşan Şube Başkanı Eralp Batman, konu ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Batman, ciro kaybı desteği ile ilgili yaptığı sunumda, şu konulara dikkat çekti:

KİMLER FAYDALANACAK?

  • Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilen yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan Katma Değer Vergisi Mükelliyeti olan işletmeler.
  • Faydalanıp faydalanmayacağınızı anlamak için NACE Kodunuzun 56.XX.XX ile başlaması gerekmektedir.

ŞARTLAR NELERDİR?

  • 2019 takvim yılından önce ya da 2019 takvim yılında başladığı işinde devam etmek
  • 27/01/2021 tarihi itibari ile faal mükellefiyeti bulunması
  • 2019 takvim yılındaki cirosu 3 milyon TL ve altında olması
  • 2019 yılındaki cirosuna oranla 2020 takvim yılındaki cirosu %50 ve üzerinde bir oranda azalması gerekiyor.
  • Ciro kaybı desteği; 2 bin TL’den az, 40 bin TL’den fazla olmayacak ve tek seferde ödenecek.
  • Tutar belirlerken 2020 takvim yılındaki cironun 2019 takvim yılındaki cirolarına göre azalan tutarının %3’ü esas alınarak belirlenecek.
  • Ciroların tespitinde 27/01/2021 tarihinden sonra 2019 ve 2020 takvim yıllarındaki dönemlere ilişkin verilen KDV Beyannameleri (Düzeltmeler Dahil)
  • Fazla veya yersiz ödenen Ciro Kaybı Destekleri vergi daireleri tarafından tahsil edilecek.
  • Ciro kaybı desteğine ilişkin başvuru süresi ile diğer usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

BAŞVURU

  • Başvurular www.turkıye.gov.tr adresinden e-Devlet şifresi ile yapılacak
  • Başvuru temsile yetkili kişiler tarafından yapılacaktır
  • Başvurular 31 Mart 2021 Çarşamba günü saat 23.59’a kadar yapılması gerekir

ÖDEMELER

  • Ciro Kaybı Desteği Ödemesi, başvuru esnasında bildirilen banka hesabına yatırılacaktır
  • Fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen ciro kaybı ödemeleri 6183 Sy. A.A.T.U.H.K. kapsamında vergi dairelerince tahsil edilecektir. (Kamu alacağı)

İTİRAZLAR

  • Ciro Kaybı Desteği’ne ilişkin itirazlar Genel Müdürlüğe (İç Ticaret Genel Müdürlüğü) yapılacaktır.
  • İtirazların değerlendirmesinde vergi dairesi kayıtları esas alınacaktır.

Batman’ın sunumunun ardından toplantı, işletme sahiplerinin soru cevap niteliğinde konuşmaları ile sona erdi.