22 yaşında bir gençle, ailesinin bilgisi dahilinde dini nikah kıyılarak evlendirilen 13 yaşındaki çocuk, koruma altına alındı.

Geçtiğimiz hafta içinde meydana gelen olayda, 13 yaşındaki L.O. ile birlikte yaşayan Hüseyin Yarka, 29 Ocak 2014 Çarşamba günü çıkarıldığı mahkeme tarafından, “Çocuğun cinsel istismarı’ suçundan tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu.

Bu olayın ardından Keşan Asliye Ceza Mahkemesi, 13 yaşındaki L.O’nun, 30 gün süre ile 5395 sayılı yasanın 9/1-2 maddesi gereğince Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından koruma altına alınmasına karar verdi.

Mahkeme, 13 yaşındaki L.O.’nun korunma altına alınması kararının gerekçesinde, şu ifadelere yer verdi:

“Somut olay itibarı ile şüphelinin cinsel istismarından haberdar olmaları, kendi aralarında yaptıkları düğün ve benzeri merasim ile bu istismarın devam edeceğini biliyor olmalarına karşın kızlarının şüpheli Hüseyin Yarka ile kalmasına rıza gösterdikleri değerlendirildiğinde, mağdurenin anne ve babasının velayet haklarını kötüye kullandıklarının anlaşıldığına karar vererek, mağdur L.O.’nun bu aşamadan sonraki sosyal ve duygusal gelişimi, kişisel güvenliği açısından şüpheli Hüseyin ile birlikte yaşamalarına rıza gösteren anne ve babasıyla birlikte kalmaya devam etmesi, ailelerin karşılıklı olarak kendi aralarında yeniden anlaşmaları halinde mağdure çocuğa bu konuda baskı yapılabileceği de değerlendirilerek; mağdurede yarattığı psikolojik etki, olayın toplumsal ve sosyal etkileri de nazara alınarak soruşturmanın tamamlanması süresinde mağdurenin acil koruma altına alınmasının uygun olacağı anlaşılmıştır.”