Geçen hafta Keşan’da yaşanan iki kazada biri 2 diğeri 4 yaşında iki çocuk hayatını kaybetti. İki kazada ölen çocukların arabalarında çocuk oto koltuğunun olmaması ise dikkat çeken bir unsurdu.

Bu iki kazadaki ayrıntıyı göstermek –ki kazalardan birisinde olay yerindeydim- ve bu kazalardan bir pay çıkarmak adına, bir baba olarak çocuklarımızın hayatının ne kadar değerli olduğunu hatırlatmak adına, anne ve babalara bu önemli ayrıntının göz ardı edilmemesi adına, hem de yetkililerin çocuk koltuğu bulundurma konusundaki denetimlerini arttırması adına bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.

Bazen araçlara dikkat ediyorum. Ebeveynlerin trafik kuralları gereği kendilerinin emniyet kemeri taktığını fakat arka koltuktaki çocukları için bırakın çocuk oto koltuğu bulundurmayı, emniyet kemeri takmadıklarını görüyorum. Bugün Keşan’da sokağa çıktığınızda araçlara dikkatlice baktığınızda bunu görebilirsiniz. Bize bir şey olmaz mantığı ile “kısa mesafe gideceğim kemer takmaya gerek yok koltuğa gerek yok” demek sizin bu önlemlerinizi almamanız demek, olası bir kazada acı sonuçlara katlanmanız demektir.

Şimdi buraya kadar olan kısımda anne ve babaların çocuklarına olan sorumlulukları gereği önlem almalarını hatırlattık. Bir de bunun hukuksal yönünden sorumluluklarına bakarsak; Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde 1 Haziran 2010’da yürürlüğe giren Trafik Yönetmeliği ile Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de oto koltuğu kullanımı zorunlu hâle getirildiğini öğreniyoruz.

Bu çok önemli 1 HAZİRAN 2010 tarihinde çocuk oto kullanımı yasallaşmış. Yönetmeliğe göre, emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda, “boyu 1.35 metreden kısa ve ağırlığı 36 kilogramın altındaki çocuklar için oto koltuğu bulundurulması” da zorunlu hale gelmiş.

Yapılan araştırmalara göre, çocuk oto koltuğu kullanan ülkelerdeki trafik kazalarında çocuk ölümleri % 3 iken kullanmayan ülkelerde ise % 46’lara kadar çıkıyor. Aradaki fark çok büyük.

Peki, çocuklarımızın hayatını kurtaracak olan bu koltukların özellikleri ne olmalıdır, fiyatları nedir diye küçük bir araştırma yaptığımızda ise şunları söyleyebiliriz. Alınacak çocuk oto koltuğunda birkaç önemli nokta var. Bir tanesi alınan koltuğun kaza anında yerinden oynamayacak bir şekilde arka koltuğa iyi bağlanması gerekli. İki türlü sabitleme söz konusu biri kemerle diğeri de isofix denilen sistemle yani aracın sabit aksanına bağlanarak sabitleme. Arka koltuğa kemer ile sabitlenmeyen, direkt arka koltukta bulunan yuvalara sabitlenen ikinci sistem olan isofix çocuk oto koltuğu doğal olarak daha güvenli. İstatistiklere göre kazaların % 20’sinin yandan çarpmalardan oluştuğu göz önünde bulundurulursa, koltuğun yan koruma sistemlerinin de sağlam olması gerekiyor. Yani, çocuk oto koltuğunu sırtını arkaya dayadığında; korumaların, yandan bakıldığında çocuğun yalnızca burnu görünecek şekilde, yüzünün dörtte üçünü kapatması gerekiyor. Bunlar uzmanların tespit ettiği birkaç önemli nokta. Her üründe olduğu gibi çocuk oto koltuğunda da kalitesine göre 50 TL’den 1.500 TL’ye kadar çeşitli fiyatları var.

Kısaca çocuk oto koltuğu ile ilgili bilgi verdikten sonra Keşan’da yaşanan iki kazadan daha örnek vermek istiyorum. Bu kazaların ortak yanları ise sürücülerinin araçlarında çocuk oto koltuğu bulundurmasıydı. İlk kaza benim de yakından tanıdığım arkadaşımın eşi ve oğlunun başından geçti. 8 Nisan 2014 tarihinde Keşan Sanayii Sitesi yönünden yan yoldan seyreden araç, sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu yan yoldan takla atarak Efes Yolu’na geçerek ters biçimde duruyor. Kazada sürücü anne ile araçta bulunan 8 yaşındaki oğlu yaralanıyor. Araçta çocuk oto koltuğu var.

İkinci kaza ise, 14 Ağustos 2014 tarihinde Gelibolu’dan Keşan yönüne seyreden araca, Bahçeköy sapağını geçtikten sonra karşı yönden gelen aracın üzerine gelerek çarpıyor. Keşan yönüne gelen araçtaki 14 aylık bebeğin bulunduğu araç koltuğu bir ihtimal iyi sabitlenmediğinden çarpmanın şiddeti ile yerinden çıkıyor ama bir şey olmuyor çünkü araçta çocuk oto koltuğu var. Çarpan araçtaki 11 ve 7 yaşındaki kardeşlere de büyük şans eseri bir şey olmuyor ama kazada kardeşler hamile annelerini kaybediyor.

Güvenli, sağlıklı ve mutlu bir gelecek bizim elimizde, yeter ki kurallara uyalım ve uyulması için gerekenleri yapalım.

Çocuk oto koltuğu kullanımında yetkililerin önlemleri alması konusunda daha duyarlı olmasını bekliyorum.

Saygılarımla. 






 

8 Nisan 2014 tarihli kaza



8 Nisan 2014 tarihli kaza
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



14 Ağustos 2014 tarihli kaza



14 Ağustos 2014 tarihli kaza
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



11 Eylül 2014 tarihli kaza

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



13 Eylül 2014 tarihli kaza

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------