HABER MERKEZİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Saros Körfezi’nde taş ocakları açılması için yeni ruhsat verilmemesi yönünde talimat verdi. Konuyla ilgili konuşan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, “Saros Körfezi, arka arkaya açılan kalker ve taş ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Sayın Bakanımızın bölgenin korunmasına yönelik aldığı bu karar bizleri son derece mutlu etti. Yıllardır konuyu yakından takip eden TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği olarak Sayın Eroğlu başta olmak üzere bölge için çalışan tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

TAŞ OCAKLARI BÖLGEYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Çoğal, konuyla ilgili şunları söyledi: “Keşan İlçesi’nin Mecidiye Köyü’nün Saros Körfezi kıyısındaki ormanlık alan 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi’, 2010 yılında ise ‘Saros Körfezi Özel Koruma Bölgesi’ olarak ilan edildi. Buna rağmen ormanlık alanlarda taş ve kalker ocakları art arda açılmaya başlandı.

Maden Yasası’nın 2004 yılında yeniden düzenlenmesiyle taş, kum ve çakıl gibi doğal varlıklar da ‘maden’ kapsamına alındı. Bu durum Edirne’de adeta yeni bir ‘taş devri’ başlattı. Bölgedeki meralar, sulak alanlar ve ormanlar başta olmak üzere birçok doğal varlık savunmasız kaldı. Edirne’de yıllardan beri işletilen taş ocaklarından geriye; yok edilen meralar, bozulan ormanlar, verimsizleşen ve kimyasal özellikleri değişen tarım toprakları, kirlenen ve kuruyan su varlıkları, ekosistem tahribatı, duvarları çatlayan evler, bozulan köy yolları, delik deşik edilmiş dağlar kaldı.

Kamunun ortak çıkarlarının korunması adına bundan sonraki süreçte  açık olan taş ocaklarının işletim sürelerinin  sona ermesinden ardından  rehabilite edilme sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ