29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Keşan’da da geçen Cumartesi günü düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı.

Program, saat 09.30’da, Keşan Kaymakamı Nuri Özder’in, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Şükrü Bilir tarafından kaymakamlık makamında tebriklerin kabul edilmesiyle başladı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören ise saat 10.00’da, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Şükrü Bilir’in halkın bayramını kutlaması ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Keşan Kaymakamı Nuri Özder, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

CUMHURİYET BİR DEĞERLER BÜTÜNÜDÜR

Cumhuriyetin bir değerler bütünü olduğunu ifade eden Özder, “Bugün Büyük Önder Atatürk’ün eseri ve Milli Birliğimizin kaynağı olan Cumhuriyetimizin ilanının 93. yılını birlikte kutlamanın gururu ve kıvancı içindeyiz. Cumhuriyet bir değerler bütünüdür. Kimseyi dışlamayan, herkesi kucaklayan, birinci sınıf vatandaş olarak gören, farklılıkları zenginlik olarak tanımlayan, toplumun bütün unsurlarını kavrayan bir yönetim biçimidir. Cumhuriyet, Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının ufku genişlemiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımız önemli bir dinamizm kazanmıştır. Cumhuriyet sayesinde Türkiye evrensel Hukuk prensipleri ile buluşmuştur. Cumhuriyetin temel hedefi görevlerini yerine getiren, haklarını kullanabilen, özgüveni gelişmiş üretken bireyler yetiştirmektir. Hepimizin bildiği gibi 15 Temmuz günü milletimizin iradesine, devletimizin bütünlüğüne Türkiye Büyük Millet Meclisine yönelik büyük bir saldırı ve darbe girişimi olmuştur. Bu hain darbe girişiminin başarısızlığa uğraması halkımızın birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesi ile mümkün olmuştur. 15 Temmuz da milletimiz büyüklüğünü bir kez daha göstermiştir. Büyük yokluk ve zorluklar içerisinde verilen Milli Mücadele sonucunda, Milletimizin çabaları ile kazanılmış Cumhuriyetimizi ve vatan toprağımızı korumak, bağımsızlığımızın sembolü bayrağımızı göklerde dalgalandırmak hepimizin görev ve sorumluluğudur. Büyük Türk milleti Cumhuriyeti kuranlara ve onu yüceltenlere minnet ve şükran duymaktadır. Gençlerimiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerine bağlı kaldıkça Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır. Bu büyük günde Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, 15 Temmuz Demokrasi şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Bu duygularla tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutlar saygılarımı sunarım.” dedi.

Kutlamalar, Cumhuriyetin kuruluşu ile ilgili ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumları arasında yapılan şiir yarışmasında birinci seçilen eserler öğrenciler tarafından okundu. Raşit Efendi İlkokulu öğrencisi Aslınur Yücelen “Olmasaydı Cumhuriyet”,  Yekta Baydar Ortaokulu öğrencisi Asya Güner “Cumhuriyet”, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Yaren Özçınar ise “Ey Cumhuriyet” adlı eserlerini okudu. Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisinin ardından etkinlik Keşan Belediye Bandosu eşliğinde öğrenci ve askeri birliklerin geçit töreni ile son buldu.

DİKKAT ÇEKENLER

Törende, 78 yaşındaki Ferhat Ertürk ise bastonunun ucuna taktığı çiçekleri Atatürk Anıtı’na bıraktı. Programda, gazilerin ise protokol tribününün en arka sırasına oturtulmaları dikkat çekti.