Sonay CAN

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu’nun 90’ıncı Yıldönümü, dün, ülke genelinde olduğu gibi, Keşan’da da törenlerle kutlandı.

Törenler; Kaymakamlık makamıyla, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlendi.


KAYMAKAMLIK MAKAMINDAKİ TÖREN

Kaymakamlık makamında gerçekleştirilen ve saat 09.30 sıralarında başlayan törende; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı; Keşan 4. Mknz. P. Tugay Komutanı Tuğg. Yıldırım Alel ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’la birlikte resmi daire amirleriyle, kamu ve özel kurum kuruluş temsilcilerini kabul etti.







BAYRAM TÖRENİ

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na geçildi. Buradaki törende CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli de protokoldeki yerini aldı. Sunuculuğunu, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Formatörü Başar Şen ile Keşan Anadolu Öğretmen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Dilek Saylam’ın yaptığı tören programı, saat 10.00 sıralarında, Dınkırcı, Alel ve Özcan’ın, törene katılanların ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Daha sonra, Keşan Belediye Bandosu eşliğinde, Keşan Anadolu Öğretmen Lisesi Müzik Öğretmeni Hüseyin Tansu Kırcıoğlu yönetiminde İstiklal Marşı söylendi. Aynı anda Keşan Lisesi’nden 3 erkek ve 2 kız öğrenci tarafından gönderlere bayraklar çekildi.



DINKIRCI: ÜLKEMİZ DÜNYANIN SAYILI ÜLKELERİNDEN BİRİ OLMAYA NAMZETTİR

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Kaymakam Bekir Dınkırcı yaptı. Büyük Atatürk’ün eseri, bir büyük devrim ve milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyeti, ilanının 90’ıncı yılında birlikte kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Cumhuriyeti ayakta tutan yegâne kuvvet; milletin kendisidir. Türk Milleti, Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır. Cumhuriyetimizin temel hedefi; görevlerini yerine getiren, haklarını kullanabilen, özgüveni gelişmiş, üretken bireyleri topluma kazandırmak olmuştur. Devlet halkın devletidir, üstün irade ve her türlü yönetim yetkisinin kaynağı millet iradesidir. Büyük Atatürk’ün ortaya koyduğu  ilkesi, devletin ve rejimin temelini oluşturmaktadır. Bütün bunların teminatı; Cumhuriyettir. Cumhuriyetin verdiği güç sayesinde Türkiye Cumhuriyeti; uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuş, düsturuyla iç ve dış tehditleri bertaraf etmesini bilmiştir. İleri medeniyet yolunda hızlı ve kararlı adımlarla ilerleyen ülkemiz, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmaya namzettir.”

 

“CUMHURİYET’İN ETRAFINDA KENETLENİYORUZ”

Bekir Dınkırcı, Türkiye Cumhuriyeti’nin üzerinde çeşitli oyunlar oynandığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz, üzerinde bulunduğu coğrafya itibarı ile politik, stratejik ve ekonomik bir cazibeye sahiptir. Bu nedenledir ki; binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde hep plan üstüne plan yapılmış, oyun içinde oyun oynanmıştır. Ancak, tek yürek olmuş milletimiz sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır. Bundan sonra yapılacak planlar da bozulmaya mahkûmdur.

Türkiye Cumhuriyeti, önünde uzanan aydınlık yolda, emin adımlarla ilerlemeye devam edecek, benimsediği evrensel ilkeleri muhafaza ederek, uygar dünyanın onurlu bir üyesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdürecektir. Hiç şüphe yok ki, Cumhuriyet’in reformist ve dinamik bir yapıda kurulmuş olması, bugün ve gelecekte güçlü adımlar atılması konusundaki en önemli dayanağımızı oluşturacaktır. Atatürk'ün >  dediği Cumhuriyet değerleri etrafında, milletçe her geçen gün daha güçlü bir şekilde kenetleniyoruz. Türk insanı bu günlere nasıl geldiğini unutmayacak ve şanlı geçmişini koruyarak aydınlık geleceğine sımsıkı sarılmaya devam edecektir. Bizler, cumhuriyeti korudukça, cumhuriyetimizin nice yıldönümleri huzur ve mutluluk içinde kutlanacaktır.  Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte ülkemiz kalkınma, ilerleme, modernleşme yolunda çok önemli adımlar atmış ve nitekim çağdaş dünyanın saygın bir üyesi haline gelmiştir. Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyor, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”

ÖDÜL ALAN ESERLER SESLENDİRİLDİ

Konuşmanın ardından, bayram törenine, cumhuriyetin kuruluşuyla ilgili olarak, ilkokul, ortaokul ve liseler arasına yapılan şiir yarışmasında derece alan eserlerin okunmasıyla devam edildi. Sırasıyla; Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu’ndan Eren Kantor, Süleyman Paşa İmam Hatip Ortaokulu’ndan Saliha Meryem Genç ve Keşan Anadolu Öğretmen Lisesi’nden Selin Kaya şiirlerini okudu. Daha sonra Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ekibinin gösterisi sunuldu. Tören, okullar ve askeri birliklerin geçit töreniyle sona erdi. Tugay Sancağı geçişi ayakta selamlanırken, askeri birlikler ve askeri bando da bol bol alkış aldı. Askeri araç ve silahların geçişi sırasında ise vatandaşlara tanıtıcı bilgi verildi. Geçit töreni sırasında, Keşan Yamaç Paraşütü Ekibi’nden Paramotor Pilotu Yılmaz Özkaya’nın paramotor uçuşuyla yaptığı bayrak gösterisi büyük ilgi gördü.