GİZEM GÖRÜR

KALORİSİ DÜŞÜK KÖMÜRLERİN DAĞITILACAĞINI ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENMİŞ DURUMDAYIZ

Keşan’da kullanılacak kömürün kalorisinin 5 bin 600’ün altında olmaması gerektiğinin altını çizerek sözlerine başlayan Şapçı, “Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından geçen yıl alınan kararlara göre, 5 bin 600 kalorinin üzerindeki kömürün bu yıl da Keşan’da kullanılması öngörülmüştü. Ama geçen yıl, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 5 bin 600 kalorinin altındaki kömürler ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza dağıtılmıştı. Geçen yıl gerek Makine Mühendisleri Odası gerekse de Keşan Kent Konseyi olarak gerekli girişmeleri yapmıştık. Ancak kömür ihalesinin daha önce yapıldığı ifade edilerek dağıtılmak zorunda olduğu bize iletilmişti. Fakat bu yıl da kalorisi düşük kömürlerin dağıtılacağını üzüntüyle öğrenmiş durumdayız. Düşük kalorili kömür, hava kirliliğini tetikleyecektir. Bu hava kirliliği de, ilçede yaşayan insanları zehirlemeye devam edecektir.” dedi.

KALİTESİZ KÖMÜRLERİN KEŞAN SINIRLARI İÇİNE GİRMEMESİ GEREKİYOR

Vakıf tarafından ekonomik durumu iyi olmayan insanlara düşük kalorili değil, yüksek kalorili kömürün dağıtılması gerektiğine kayıt düşen Tanju Şapçı şunları söyledi: Vakıf, kalorisi düşük 2 ton kömür dağıtacağına kalitesi yüksek 1 ton kömür dağıtmış olsa daha verimli olacaktır. Kalorisi düşük kömürün yakacak olarak kullanılmaması gerekiyor. Çünkü bunların salgıladığı karbon monoksit ve kükürt, üst solunum yolları hastalıklarına neden olmaktadır. Bundan ötürü de yüksek kaliteli kömürlerin kullanılması gerekiyor. Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda 5 bin 600 kalorinin altındaki kömürlerin Keşan sınırları içerisine girmemesi gerekiyor. Biz 5 bin 600 kalorilik kömür yerine, 9 bin 800 kalorilik doğalgazı yakmaya teşvik ediyoruz. Ama diğer taraftan vakıf tarafından dağıtılacak 4 bin kalorili kömür yanmaya devam edecektir. Keşan’da yaşayan insanlar bir taraftan para verip sağlığı için doğalgaza geçiyor, diğer taraftan da devlet eliyle düşük kalorili kömür kullanmaya mecbur ediliyor. Burada bir tezatlık var.”

DÜŞÜK KALORİLİ KÖMÜRÜ, YÜKSEK VERİMLİ KAZANLARDA YAKMAK MÜMKÜNDÜR

Şapçı sözlerine şöyle devam etti: “Düşük kalorili kömürü, yüksek verimli kazanlarda yakmak mümkündür. Bunun için de yakma seçeneklerinin değişmesi lazım. Fakat Keşan’da yüksek verimli denilen kazanlar, 2 ya da 3 tanedir. Diğer kazanlar düşük kalorili kömür yakmaya uygun değildir. Bir de bu kömürleri evlerdeki sobalarda yaktığımızda daha kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır.”

VATANDAŞIMIZ FAKİR DİYE DÜŞÜK KALORİLİ KÖMÜR DAĞITMAK DOĞRU DEĞİLDİR

“Vakıf tarafından bu yıl için Keşan’a standarda uygun kömür dağıtılacağını ve buna uygun ihale şartlarının açılacağı dile getirilmişti ama değişen bir durum yok. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Tanju Şapçı sözlerine şöyle devam etti: “Kent Konseyi, geçen yıl düşük kalorili kömür konusunda dava açmıştı. Buradaki dava, İdare Mahkemesi’ne gönderildi. Dava İstanbul’a gönderildi ve takipsizlik kararı verildi. Vatandaşımız fakir diye düşük kalorili kömür dağıtmak doğru değildir. Fakir vatandaşlarımıza da kaliteli kömür verilmeli ve doğru düzgün ısınmaları sağlanmalı. Böylece çevre daha az kirletilmiş olacak. Bundan sonraki süreçte değişen bir durumun olacağını düşünmüyorum.”

DAHA TEMİZ BİR ÇEVREYİ HAK EDİYORUZ

“Vakfın dağıtacağı düşük kalorili kömür, ilçeye kalorisi düşük kömürlerin girişinin önünü açar mı?” şeklindeki soruya cevap veren Şapçı sözlerini şöyle tamamladı: “Diğer kömür girişlerinin önünü açmaması lazım. Bazı vatandaşlarımız, ‘onlar düşük kalorili kömür kullanıyor, biz neden yüksek kalorili kömür kullanarak daha fazla para verelim.’ şeklinde düşünebilir. Ancak yüksek kalorili kömür kullanımında daha iyi ısınılır ve aynı para cebinizden çıkar. Vatandaşımızın düşük kalorili kömüre yönelmemesini öneriyoruz. Biz daha temiz bir yakıt ve daha temiz bir çevreyi hak ediyoruz.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ