AYGÜL KONAR

Damla sulama yöntemiyle ekilen çeltiğin gelişim sürecini inceledikten sonra, açıklamalarda bulunan üretici Güney, çeltik üretiminden elde edilen kazancın, buğday ve ayçiçeğine göre daha iyi olduğunu belirterek, bu nedenle çeltik üretimi yapmaya karar verdiklerini, dolayısıyla, bayır arazide de çeltik ekimi yapabilmek için damla sulama yöntemini tercih ettiğini ifade etti. Eğimli arazilerin icar bedelinin, düz arazilere göre daha düşük bedelde olduğunu kaydeden Naim İrem Güney, "Dolayısıyla icar bedeli daha uygun olduğu için eğimli arazide, damla sulama yöntemini kullanarak ekim yapabildiğimiz için icar bedelinden kazanç sağlamış olduk. Ayrıca düz arazilerdeki su içerisinde yetiştirilen çeltikte ilaç masrafları dekarda 113 TL'yi bulurken, şuana kadar bu sistemdeki maliyet ise 16 TL oldu. Verimi konuşmak için şuanda erken olsa da, çeltiğin yetişmesine baktığımızda iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

"TARLAYI MÜNAVEBEYE HAZIR HALDE TUTABİLİYORUZ"

Damla sulama yönteminin, eğimli arazide çeltik ekimini sağlayabilmesi nedeniyle, araziyi hazırlamak için büyük maliyetlere katlanmak zorunda olmadıklarını, bunun yanı sıra damla sulama yöntemi içerisinden gübrelemeyi de yapabildiklerinin altını çizen Güney, "Maliyetlerin en aza indirilmesi konusunda bununla da kalmayıp, büyük ekipmanlara da gerek duymuyoruz. Yer kaybı da yaşamıyoruz. Ayrıca, örneğin 2 yıl sonra çeltik para etmese farklı bir bitki ekebilme şansımız var. Yani tarlayı münavebeye hazır halde tutabiliyoruz." diye konuştu.

"KULLANILAN SU OLARAK DA BAKTIĞIMIZDA DAHA AZ SU KULLANIYORUZ Kİ BU DA DOĞAL KAYNAKLARIMIZIN BOŞA TÜKETİLMEMESİ ANLAMINA GELMEKTEDİR"

Damla sulama yöntemindeki en önemli kazancın başında, günümüzde en değerli hayat kaynağı olan suyun geldiğine vurgu yapan Naim İrem Güney, şunları söyledi: "Damla sulama yönteminde kullanılan su ile diğer yöntemde kullanılan su maliyeti arasında yüzde 50'ye varan bir kazanç sağlıyoruz. Elde ettiğimiz kazancı sadece parayla değerlendirmemek lazım. Kullanılan su olarak da baktığımızda daha az su kullanıyoruz ki bu da doğal kaynaklarımızın boşa tüketilmemesi anlamına gelmektedir."

ÇELİK: "HUBUBAT EKİLİŞİNDE KULLANILAN EKİPMANLAR KULLANILARAK ÇELTİĞİN HASAT EDİLEBİLİR"

Damla sulama yöntemini kuran firmanın yetkilisi H. Çağrı Çelik ise bu sistem ile hububat ekilişinde kullanılan ekipmanlar kullanılarak çeltiğin hasat edilebileceğini belirterek, "Bunun yanı sıra en önemli etkenlerden biri de çeltik ürününün ikinci ürün olarak ekilebilmesidir. Bir köyümüzde 15 dekarlık alanın çeltik ekilişine hazır hale getirilmesi için yapılan düzenlemede 30 bin TL harcandı. Damla sulama sistemiyle bu harcamaya gerek kalmıyor. Ayrıca bu yöntem kullanılarak gübreleme yapılabiliniyor. Verim alma potansiyelinin de yüksek olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

"GELECEĞİMİZİN EN ÖNEMLİ KAYNAKLARINDAN BİRİ OLAN SUYUN KULLANIMINI MİNİMİZE EDİYORUZ"

Su kaynaklarının korunması noktasında, damla sulama yönteminin son derece önemli olduğunun da altını çizen Çelik, sözlerini şöyle tamamladı; "Geleceğimizin en önemli kaynaklarından biri olan suyun kullanımını minimize ediyoruz. Ayrıca, harman zamanında üründe nem oranı daha az olacağından, kurutma maliyetleri de düşecektir."