SONGÜL KONAR

Darcan, ayçiçeği ve buğday fiyatlarının paritesinin korunması gerektiğini vurguladı.

“ÇİFTÇİLER BU YIL BEKLENTİLERİNİN ALTINDA VERİMLE KARŞILAŞTILAR”

Fiyat olarak ayçiçeği ve buğday paritesinin korunmasını istediklerini vurgulayan Darcan, sözlerine şöyle devam etti: “Kurak geçen sezon nedeniyle çiftçiler bu yıl beklentilerinin altında verimle karşılaştılar. Bölgede ayçiçeği verimlerinin düşük olacağı aşikâr. Bölge ortalamasında düşüşler olacak. Ayçiçeği 150-180 kiloyu geçmez gibi görünüyor. Yağış alan bir iki köyümüz var ama genelimiz 150 kilo civarı olacak gibi duruyor. Fiyat olarak da ayçiçeği ve buğday paritesinin korunmasını istiyoruz. 3 bin 300 civarında bir fiyat olursa, kurak senede çiftçimize can suyu olur diye düşünüyorum. Ondan aşağısı da bu kurak sezonda çiftçimizi çok üzer.”

“ÇELTİK İÇİN HAVA KOŞULLARI ŞU AN İÇİN İYİ”

Çeltikte ekimlerinde bölgede şimdilik sorun yaşanmadığını ifade eden Darcan,“Çeltikte su ile yetişen bir ürün. Bölgemizde şimdilik bir sorun yok. Edirne tarafında Tunca Nehri’nde sıkıntılar var. Tunca Nehri’nin debisi gittikçe düşüyor. O bölgede ekimlerde bir sıkıntımız var. Bulgaristan ile görüşmeler devam ediyor. Balkan bölgelerinden Tunca’ya su basılması istendi. Henüz bir cevap gelmedi. Bu sorunu da çözeriz diye düşünüyoruz. Çeltik için hava koşulları şu an için iyi. Rüzgârlar poyraz şeklinde eserse çok hastalık olacağını düşünmüyorum. Bir hafta akyel olarak esmesi tetikleyebilir. Şu an gidişat iyi, bir şey demek için erken olabilir. İleriki günlerde başımıza neler gelir bilemiyoruz” diye konuştu.

Darcan sözlerinin sonunda, domates ekilişlerinde sıkıntılar olduğunu, fiyatların yerlerde süründüğünü ve bu yıl domates ekilişinde geçen yıla göre %10-15 oranında artış olmasına rağmen domateste hastalıkların olduğunu ve verimin beklenilenin altında kalacağını ifade etti.