Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, bölgemizde halen devam eden buğday alımları ve çiftçinin üretim maliyetleri konusunda değerlendirmede bulundu. Çiftçinin bu yıl da buğday üretiminden umduğu geliri elde edemediğini ifade eden Darcan, tüm maliyetlerin hesaplanması durumunda, çiftçinin ton başına sadece 100 TL kazandığının ortaya çıktığını söyledi.

ÇİFTÇİNİN YILLIK KAZANCI BU MU?

 Darcan, buğday fiyatlarının, bölgede olduğu gibi İpsala’da da düşük olduğunu dile getirerek, şu anda piyasada ton/830 TL fiyatın oluştuğunu kaydetti. Bu yılki buğday ürününde, proteinde sıkıntı yaşandığını, bunun da fiyatlara olumsuz yansıdığını belirten Darcan, “Üretici bu yıl da umduğunu bulamadı. Açıklanan fiyat bana göre çok iyi değil. Bunu daha öncede söyledim. Geçenlerde hububat üreticileri birliği yaptığı açıklamada fiyatın iyi olduğunu söylemişti. Maliyetin 762 TL olduğunu açıklamıştı. Vatandaş tonda 100 TL para kazandı. Bu çok mu karlı? Çiftçi 40 ton buğdayda 4 bin TL para kazanacak. Bu mu çiftçinin yıllık kazancı? Bu fiyatın neresi iyi?” dedi.

ÇİFTÇİ, BİRDEN FAZLA RANDEVU ALMIŞ

 İpsala TMO’daki alımların da devam ettiğini bildiren Darcan, bir süre önce randevu sisteminde sıkıntı yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi; “Fakat şu anda böyle bir şey yok. Randevusunu alan üretici ürününü TMO’ya dökebiliyor. Yaşanan sıkıntının nedeni ise depoların ürünü alamayacağı düşüncesinin oluşmasıydı. Randevu sisteminde bir yığılma oldu ancak sıra alan birçok vatandaş ürününü dökmedi. Ayrıca bir çiftçi birden fazla randevu almış. Durum böyle olunca da randevu sistemi kapatılmıştı. Şuanda bu sıkıntı çözüldü.”