SONGÜL KONAR

İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, konu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

“YEM FİYATLARI KONTROL EDİLEMEZ ŞEKİLDE YÜKSELİYOR”

Ulusal Süt Konseyi'nin 10 Nisan 2019 çarşamba günü aldığı karar ile soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Mayıs 2019–31 Aralık 2019 tarihleri arasında brüt 2,00 TL/lt olarak belirlendiğini hatırlatan Darcan, “Büyük oranda ithalata bağımlı olduğumuz girdilerin fiyatlarında çok hızlı yükselişler yaşanmaktadır. 2 TL/lt’lik yeni süt fiyatı daha henüz uygulanmaya bile başlamadan, yem fiyatları kontrol edilemez yükselişini sürdürmeye devam etti. Yılsonuna kadar ne kadar daha artacağı da maalesef bilinmiyor.” dedi.

“2 TL/LT’LİK ÇİĞ SÜT FİYATININ YENİDEN REVİZE EDİLMELİ”

Geçtiğimiz aylardan bugüne kadar yeme gelen zamlarla birlikte süt/yem paritesi 1’in altına düştüğünü ifade eden Darcan, “Yem fiyatlarındaki hızlı artış ve karkas et fiyatının yükselişe geçmesi ile birlikte, daha henüz uygulamaya bile geçmemiş olan 2 TL/lt çiğ süt fiyatı, üreticilerin damızlık hayvanlarını hızla kestirmelerine neden oluyor. Dünya yem hammadde fiyatlarındaki artış ve Döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak hızla artan ve kontrol edilemeyen yem fiyatları karşısında, yılsonuna kadar sabitlenmiş olan süt fiyatının ülke hayvancılığında hızla tasfiye sürecine neden olacak. 2 TL/lt’lik çiğ süt fiyatının yeniden revize edilmeli. 25 Krş/lt’lik süt primi desteğine 2019 yılı boyunca devam edileceğinin ilan edilmesini ve de yem girdi maliyetlerini azaltacak tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyoruz.” dedi.

Darcan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Süt primi ödemelerinin, sütü teslim ettiğimiz ayı takip eden aydan bir sonraki ayın sonuna kadar ödenmeye devam edilmesini ve Şubat ayı süt primlerinin ve 2018 yılından kalan buzağı desteklerinin de bir an evvel çiftçilerimize ödenmesini bekliyoruz.”